Bayrak, ulusların birliğini en iyi şekilde simgeleyen, ulusa özgü simgeleri ve rengi olan, belli bir topluluğun yada kuruluşların simgesi anlamına gelen, şekil itibari ile dikdörtgen oluşan göndere çekilerek bir noktaya asılan manevi değeri yüksek olan simgelerdir.

Bayraksız bir ulus düşünülemez. Bayraktır milletleri millet yapan ve özgürlüklerini ortaya koyan, bizim ulusumuzun bayrağı kırmızı renk üzerinde yer alan beyaz renkli ay ve yıldız simgesinden oluşmaktadır.

Bayrağımız kırmızı rengini şehitlerimizin kırmızı kanından almıştır… Hilal’i şehitlerimizin dökülen kanı üzerine yansıması ile son şeklini almıştır. Her milletin bayrağı kendine özeldir. Diğer dünya Ülkelerine karşı kimlik olarak da kullanılmaktadır.

Türk bayrağı, Türk ulusunu simgelemektedir. Bayrak millî müsabakalarda, resmi dairelerde, kurum ve kuruluşlarda, millî bayramlarda, yas günlerinde, ve çeşitli noktalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle bayrak imalatı önem arz eden bir durumdur.

Bayrak, her ulusun özgürlüğünü simgelemekte olan en önemli değerler arasında bulunmaktadır. Bağımsızlığına kavuşmuş her ülke ve devlet kendine ait bir bayrağa sahiptir. Renk ve şekil tercihleri tamamen kendi ülke değerlerine bağlı olarak ortaya çıkmış durumdadır. Farklı ölçülerden oluşan ve kumaş üzerine basılan renkli simgelere bayrak adı verilmektedir.

Türk bayrağı, genel olarak sabah saat 8.00 da göndere çekilmektedir. Güneşin batması ile indirilir. Yine resmi tatillerde, hafta sonu tatillerinde, millî bayram günlerinde göndere çekilerek tatilin bittiği akşam ise aşağıya indirilir. Türk bayrağı her göndere çekildiğinde askeri törenler eşliğinde ve istiklal marşı eşliğinde yavaş yavaş yükseltilmektedir. Yine indirme biçimi de bu şekilde gerçekleştirilmektedir.


Bayrağın göndere çekilme işlemi istiklal marşı eşliğinde hızlı bir şekilde yapılırken. Gönderde indirme işlemi ise ağır bir şekilde yine istiklal marşı eşliğinde tamamlanmaktadır.

Bayrak imalatı, şehit cenazelerinde, ordu mensuplarına ait cenazelerde, vatanımıza büyük faydalar sağlamış olan kişilerin cenazelerinde, yurt dışında ülkemizi temsil edenlerin ve devlet yöneticilerinin cenaze törenlerinde tabutun üzerine örtülmektedir. Vatanı simgeleyen bu özel bayrak, milli kutlamaların olmazsa olmaz simgesidir. 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramında tüm sınıflar kırmızı tür bayrakları le sınıflar ve okul süslemektedir. Tüm sokaklar yine kırmızı Türk bayrakları ile süslenirken, bayrama katılım sağlayan türk milletimin elinde de bulunmaktadır. Yine diğer milli bayramlarımızda Türk bayrağı bir numaralı simge olarak ellerimizdeki yerini almaktadır.

Vatan ve millet söz konusu olduğunda tüm evlerin balkon ve pencerelerinden de salınır Türk bayrakları. Vatan görevini tamamlamak için yola çıkan Mehmetçikler içinde büyük bir önem sahiptir. Özellikle asker eğlencelerinde askere gidecek olan Mehmetçiklere al renkli Türk bayrağı sarılarak manevi duygu desteklenmektedir.

Atalarımızdan bu güne süregelen Türk bayrağının rengi ve şekli, 29 Mayıs 1936 tarih ve 2994 sayılı  kanunname ile tescillenmiştir. O günden itibaren Türk bayrağı tüm dünyaya karşı Türk milletinin simgesi olarak tanıtılmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de hizmet vermekte olan tüm özel ve kamu kurumlarının bahçelerinde de Türk bayrağı dalgalandırılmaktadır. Firmaya ait bayrağın hemen sağ tarafında Türk bayrağı her daim göklerde dalgalanmaktadır. Ülkemizin farklı yükseltilerinde de Türk bayrağı devasa ebatlardan oluşarak göndere çekilmektedir. Sizler de çıkmış olduğunuz uzun yolculuklarda bazen dağlık alanlarda ve hiç ummadığınız anlarda dalgalanan bir Türk bayrağını kolayca görebilirsiniz. Bunun nedeni bayrağın asılı olduğu alanların Türkiye cumhuriyetine dahil olduğudur. Bunu herkes bilsin ve herkes görsün diye, yerleşim eyeri olmasa dahi Türk bayrağı göndere çekilmektedir.

Yine milli spor müsabakalarında da Türk bayrağı ülkemiz adına bir simge olarak kullanılmaktadır. milli gururumuz olan A millileri ve diğer spor alalarındaki ekiplerimizi Türk bayrağımız sahiplenmektedir. Bayrak imalatı yapılarak daha fazla kullanım amacı hedeflenmektedir. Çeşitli amaçlara hitabe her daim elimizin altında bir adet Türk bayrağı bulunmaktadır.
Editör: Haber Merkezi