Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Kayaköy Köyü, ününü binlerce yıllık geçmişinden çok Kurtuluş Savaşı sonrasında gerçekleşen mübadeleyle kazandı. Mübadeleyle birçoğu özel eşyalarını dahi alamadan bölgeden ayrılan Rumlar'ın yerine Yunanistan'da yaşayan Türkler getirildi. Bugün hayalet kenti andıran terkedilmiş Rum evleri nedeniyle Fethiye'nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden olan Kayaköy'de herşeyi yok eden mübadelenin yok edemediği tek şeyin çömlekçilik mesleği olduğu görüldü. Ünlü İngiliz yazar Louis De Bernieres'in Kayaköy'de yaşamı anlatan ve 2004 yılında İngilizce yayınlanan "Birds Without Wings" adlı kitabı Kanatsız Kuşlar olarak Türkçeye çevrildi. Kayaköy'de yaşayan Philothei isimli bir Rum kızı ile İbrahim adlı Türk gencinin aşk hikayesi etrafında savaşın açtığı yaraları anlatan yazarın kitabında Kayaköy'de çömlekçilik yapan İskender adlı bir ustanın adı da geçiyor. O dönem Kayaköy'de yaşayanların Çömlekçi İskender dediği ustanın kırmızı kilden yaptığı düdüklerle uzaktan haberleştiği ve yine onun yaptığı çömleklerle yiyeceklerini sakladığı anlatılıyor. 17. yüzyılda yaşadığı belirtilen İskender ustanın çömlekleri hala burada hayat buluyor.

İngiliz yazardan etkilendi

İzmirli Emrak Berk adlı çömlek ustası, İngiliz yazarın kitabını okuduktan sonra meslektaşı İskender ustanın hikayesinden etkilenmiş ve çömleklerini Kayaköy'de aynı yöntemle yapmaya başladığını söyledi. Kayaköy'ün girişindeki küçük atölyesinde ayaklarıyla çevirdiği çömlek çarkında 3 asır önce kullanılan yöntemle ve aynı toprakla çömlek yapan Emrah Berk, Kayaköylü İskender ustanın belkide son varisi olarak sanatını devam ettirdiğini anlattı. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turiste çömlekçiliği gösteren Emrah Berk, yaptığı kil eşyalarda Kayaköy'ü anlatan rölyef çalışmaları, mumluklar, testiler, bardaklar, şarap kapları ve hediyelik formlara yer veriyor. Dört aşamada yapımı tamamlanan kil önce çömlek çarkında işlenerek şeklini alıyor. İkinci aşamada ince işçiliği tamamlanan kırmızı kil üçüncü aşamada güneşte kurutulduktan sonra son olarak bin derecelik fırında pişiriliyor. Kayaköy'de 3 asırdan fazla devam eden bir mesleğin son temsilcisi olmaktan mutlu olduğunu anlatan Emrah Berk, "İzmirliyim ve çekirdekten yetişme 18 yıllık çömlek ustasıyım. Kayaköy'ü anlatan Kanatsız Kuşlar kiabındaki çömlekçi İskender'in hikayesinden etkilenerek buraya geldim ve burada çömleklerimi yapmaya başladım. Üç asır önce hangi yöntem ve kil kullanılmışsa bugünde aynı yötem ve kille çömleklerimi yapıyorum. Kırmızı kilden yaptığım formlar sadece çömlekle sınırlı değil günlük kullanıma yönelik ve Kayaköy'ü anlatan hediyelik eşyalar yapıyorum" dedi.
Editör: Haber Merkezi