PKK liderlerinden Murat Karayılan'ın Kandil'den tüm dünyaya duyurduğu 8 Mayıs'ta çekilme kararı bugün resmen hayata geçiyor. Daha önce grup grup çekildiği öğrenilen PKK'nın ülke içindeki güçleri gruplar halinde geldikleri noktalardan çıkış yapacak. Örgüt elemanlarının silahlarıyla birlikte yolculuklarını gece yapacağı ve çekilmenin 3 ayda tamamlanacağı belirtildi.

14 YIL SONRA BİR İLK


Murat Karayılan'ın telsizden vereceği talimat ile örgüt mensupları, eş zamanlı olarak 3 ana koldan kitlesel olarak harekete geçecekler. Buna göre, Tokat- Tunceli hattından başlayan bir grup Bingöl, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak'tan çıkacak. Diğer grup ise Kars, Iğdır, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Van, Yüksekova ve Hakkari'yi takip eden koridoru kullanarak sınır dışına çıkacak. Önce Hakurk ve Haftani'nde toplanacak PKK'lı gruplar daha sonra 3 bin 587 rakımı Kandil için tırmanışa geçecek. Örgütün, Amanos grubu ise Türkiye'nin Suriye sınırına en yakın noktasından çıkarak Kandil'in yolunu tutacak. PKK'lılar, 1999'daki çekilmeden 14 yıl sonra ilk kez sınır dışına çıkmış olacak.

SALDIRI OLMADIĞI MÜDDETÇE ASKER MÜDAHALE ETMEYECEK

Çekilme sürecinin teknik detayları en ince ayrıntısına kadar planlandı. PKK'lılar, çıkış sırasında en az 7 en fazla 10 kişilik küçük gruplar halinde hareket edecek. Yerleşim bölgelerinden uzak, dağlık alanlardan geçecekler. PKK'lılar, daha önce giriş ve çıkılarda olduğu gibi gündüz dinlenecek, gece ise yürüyüşe geçecek. Günde ortalama 10 kilometre yürüyecek örgüt mensupları, gece saatlerinde ay ışığından yararlanacak. Saldırı olmadığı sürece müdahale olmayacak. Herhangi bir olumsuzluk görülmesi halinde anında müdahale valilerin, talimatı ile yapılabilecek. Çıkışlar günlük olarak Ankara'ya rapor edilecek.

TEMMUZ- AĞUSTOS'A TAMAM

Son grupların sınırdan çıkması ile birlikte çekilme tamamlanmış olacak. Buna göre en kuzeydeki gruplar yaklaşık 600 kilometre mesafe kat edecek.

HAFTAYA KAMPLARINDALAR


Kandil'den yapılan açıklamada, geri çekilmenin öngörüldüğü gibi 8 Mayıs'ta başlayacağı belirtildi. Açıklamada, ilk grupların bir hafta içinde Kuzey Irak'taki kamplara ulaşacağı kaydedildi. HPG açıklamasında, "8 Mayıs 2013 günü itibarıyla başlatacağımız geri çekilme sürecini başarıyla tamamlayıp HPG olarak bu tarihi süreçte önderliğimizin çözüm çabalarının başarıya ulaşması için üzerimize düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getireceğiz" denildi.
Editör: Haber Merkezi