Polis, Mahmutoğlu’nun Kuzey Irak bağlantılı N.Ş. ile irtibatını belirledi. N.Ş.’den gelen bir mailde “yarım kalan işi bitirin” deniliyordu. Tetikçinin Erbil’den geldiği belirtiliyor.

Türkücü İbrahim Tatlıses’in ağır yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırının ardında PKK terör örgütünün olduğu iddia edilmişti. Tatlıses’i seçimlerde AK Parti’den milletvekili adayı olmaması yönünde baskı altına alan örgütün, BDP’den veya Bağımsız aday olmayı kabul etmeyince suikast kararı aldığı ve maşa olarak da Tatlıses’in 13 yıllık düşmanı Abdullah Uçmak’ı kullandığı öne sürülmüştü. Saldırının ardından başlatılan geniş çaplı soruşturmada Uçmak’ın örgüt ile bağlantısı tespit edilince soruşturmaya İstanbul Terörle mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de dahil edildi. İstanbul’da yapılan operasyonlarda terörle mücadele ekipleri tarafından 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında ise bir isim dikkatleri üzerine çekti. O isim İstanbul Barosu avukatlarından BDP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Ruhşen Mahmutoğlu’ydu.

Kuzey Irak’tan talimat

İddialara göre saldırının ardından operasyon düzenleyen polis, Uçmak’ın Pendik’teki evinde üzerinde mail adresi ve telefon numaralarının yazılı olduğu bir şeker ilacı prospektüsü buldu. Uçmak’ın ceketinin iç cebinden çıkan numaraları ve mail adresini incelemeye alan polis, sahibinin BDP PM Üyesi Ruhşen Mahmutoğlu olduğunu belirledi. Mail adresi telefonlar takibe alındı. Mahmutoğlu’nun Kuzey Irak bağlantılı N.Ş. isimli bir kişi ile sürekli mailleştiği belirlendi. N.Ş. tarafından gönderilen bir mailde “Yarım kalan işi tamamlayın. O halkına ihanet etti” deniliyordu. Yapılan teknik incelemelerde ise Mahmutoğlu’nun Uçmak tarafından ankesörle telefondan defalarca arandığı ortaya çıktı.

Hastane krokisi çıktı

Bunun üzerine soruşturmasını derinleştiren Organize Suçlarla Mücadele ekiplerine Terörle Mücadele ekipleri de destek verdi. Yapılan çalışmalar doğrultusunda ani bir operasyonla Tatlıses’e düzenlenen saldırı ile ilgisi bulunduğu düşünülen 10 kişi gözaltına alındı. Aralarında Mahmutoğlu’nun da bulunduğu zanlıların evlerinde yapılan aramada Tatlıses’in kaldığı Maslak’taki Acıbadem Hastanesi’nin internetten indirilmiş krokisi bulundu. Suikast ihtimaline karşı hızlı hareket eden polisin şüphelilerin suikast için hazırlık yapmalarına fırsat tanımadığı öne sürüldü.

Erbil temsilcisi

Bu gelişmeler üzerine araştırmasını derinleştiren polis avukat Ruhşen Mahmutoğlu’nun BDP’nin Irak’taki temsilcisi olduğunu belirledi. Mahmutoğlu’nun geçtiğimiz yıl Temmuz ayında BDP eski Genel Başkanı Ahmet Türk’ün de bulunduğu bir heyet ile birlikte Erbil’e gittiği ve Burada Mesut Barzani ile görüştüğü belirlendi. Görüşmenin ardından Mahmutoğlu’nun BDP’nin Erbil Temsilcisi olarak atandığı ve heyetin Türkiye’ye dönmesine karşın Mahmutoğlu’nun uzun bir süre Erbil’de kaldığı ortaya çıktı.

Tetikçi de Erbil’den

Tatlıses’e düzenlenen silahlı saldırıda tetiği çektiği öne sürülen Ersin Altun’un da Mahmutoğlu gibi Erbil’den geldiği öne sürüldü. Altun’un 8 yıl önce PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle polis tarafından takibe alındığı öğrenildi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuduğu sırada Irak’ın Erbil kentine geçen Altun’un bu sırada izini kaybettirdiği ortaya çıktı. Saldırıdan yaklaşık 3 ay önce Türkiye’ye giriş yapan Altun’un daha sonra Mahmutoğlu’nun yönlendirmesiyle Abdullah Uçmak’ın yanına yerleştiği öne sürülüyor.