Tetra Pak, çevre ve özellikle de geri dönüşüm bilincini artırmak için çeşitli sosyal çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Bu amaçla 2004'ten beri ilkokullarda 'Küçük Şeyler Doğayı Yeniler' eğitimleri düzenleyen şirket, 2011 yılında projeyi yenileyerek, Istanbul'daki okullarda uygulamaya başladı. Eğitimler, Kasım 2012 itibariyle yeni içeriğiyle İzmir'de de verilmeye başlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde yürütülen ve 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin katkılarıyla yenilenen proje ile bugüne kadar bir milyon öğrenciye ulaşıldı. Eğitimle, ilköğretim öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımının önemi anlatılırken, yenilenebilir kaynakların önemine de vurgu yapılıyor. Eğitimlerle öğrencilere geri dönüşmesi için ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri alışkanlığını kazandırmak hedeflenirken, küçük çaba ve dokunuşlarla doğanın nasıl korunabileceği gösteriliyor.

Amaç geri dönüşümü anlatmak

Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Pazarlama Direktörü Verda Telyaz kurumsal vatandaş sorumluluğuyla bugüne kadar pek çok projeye imza attıklarını söyledi. Projelerin sürdürülebilir olmasına özellikle dikkat ettiklerini kaydeden Telyaz, "Tetra Pak olarak sosyal sorumluluk konularında önceliğimizi eğitim, çevre ve gıda güvenliği konularına veriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projelerle, kamu-özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında toplanmasını ve toplumun genel çıkarlarını geliştirerek korumayı hedefliyoruz" dedi.
Çevre ve özellikle de geri dönüşüm ile ilgili bilinç düzeyini yükseltmek için çeşitli sosyal çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Tetra Pak Büyük Ortadoğu Bölgesi Geri Dönüşüm Teknik Yöneticisi ve Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Çevre Müdürü Ferid Ekmekcioğlu, "Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projesi sayesinde çocuklarımıza geri dönüşümü ve önemini uygulamalı olarak anlatıyoruz. Proje için iki karakter yarattık; Kaşif ve Yaprak... Bu iki sevimli arı, çocukların çevreye ve geri dönüşüme yönelik merak ettiği sorulara yine çocukların anlayacağı bir dille yanıt veriyor. Eğitimlerimizde uzman eğitmenlerle çalışıyoruz. Okullara geri dönüşümü uygulamalı olarak anlatabileceğimiz geri dönüşüm setini kuruyoruz. Çocuklar içtikleri meyve suyu veya süt kutusunu öğretmenleriyle birlikte kağıda dönüştürüyor" şeklinde konuştu.

Bin okulda eğitim

Bugüne kadar ülke çapında yaklaşık bir milyon ilköğretim öğrencisine çevre konusunda eğitimler verilen proje, 2011 yılı itibariyle eğitim etkinliğinin içeriği günümüz modern gelişmeleri ışığında yenilendi. Eğitimler öğrenciler açısından öğrenmeyi kolaylaştırıcı, etkileşimli ve interaktif bir hale getirildi.
Öğrenciler açısından eğlenerek öğrenme fırsatı da oluşturan proje ile 2012 yılı sonuna kadar İstanbul, İzmir ve Bursa illerinde yaklaşık 125 okulda 50 bin öğrenciye ulaşılacak. 2013 yılında da aynı sayıda öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca, okul yönetimleri ve öğrenci ailelerine yönelik anketler aracılığıyla da projenin ölçümlemesi gerçekleştirilecek.
Küçük Şeyler Doğayı Yeniler eğitimlerindeki ana içerikler; doğal kaynakların verimli kullanımı, yenilenebilir ve yenilenemeyen kaynaklar, atıkların ayrı biriktirilmesi, içecek kartonlarıyla geri dönüşüm deneyimi. Eğitim en etkileşimli kısmı olan 'geri dönüşüm deneyimi' bölümünde, üç istasyondan oluşan geri dönüşüm seti ile geri dönüşümün aşamaları basitçe aktarılıyor: Öncelikle diğer atıklardan ayrı biriktirilmiş Tetra Pak karton kutuları yassılaştırılıp, ufak parçalara kesiliyor. Mikserde suyla karıştırılıyor. Kağıdın diğer katmanlardan ayrılması sağlanıyor. Kâğıt hamurunun suyu vakumlanıp, kâğıt formu veriliyor. Kurutmaya bırakılıyor, kâğıt oluşuyor. Böylelikle öğrenciler, geri dönüşümün tüm adımlarını canlı olarak görebiliyor.

Geri dönüşüm nedir?
Atıklardan bir takım işlemler sonucunda yeni ürünler elde edilmesi işlemine geri dönüşüm denir. Geri dönüşüm operasyonunun sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ambalaj atıklarının yiyecek atıklarından ayrı biriktirilmesi gerekir. Özellikle de içecek kartonları geri dönüşüm kutularına atılırken içinin tamamen boşaltıldığından emin olunmalı ve paket yassılaştırılarak geri dönüşüme gönderilmelidir. Geri dönüşüme giden içecek kartonlarından kağıt, kalem, yalıtım malzemesi gibi malzemeler elde edilmektedir.
Geri dönüşüm sayesinde hem atıklar tekrar ekonomiye kazandırılır hem de başka kaynakların da harcanması engellenerek doğa korunur.
Türkiye'de ambalaj atıklarının ayrı biriktirilip geri dönüştürülmesini zorunlu kılan bir Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği bulunuyor... Bu yönetmeliğe göre ayrı toplanan atıklar belediyelerin toplama kanalları ile geri dönüşüm tesislerine ulaşıp tekrar farklı ürünler şeklinde kullanıma kazandırılıyor. Şu anda özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'nde bu çalışmalar var. Çalışmaların zamanla ülke genelinde artması bekleniyor.
Tüketicilerin evlerde, okullarda, işyerlerinde kısaca pek çok alanda kullanılan ambalaj atıklarını yiyecek atıklarından ayrı biriktirmesi, belediyelerin bunları bir sistem dahilinde düzenli olarak alıyor/aldırıyor olması, bu zincirin sağlıklı işlemesini sağlıyor. Tetra Pak'ın Küçük Şeyler Doğayı Yeniler eğitimi de, bu yönde bir bilinç oluşmasına katkıda bulunuyor.
Editör: Haber Merkezi