Eğitim Sen, düzenlediği basın toplantısıyla YÖK tarafından hazırlanan Yüksek Öğretim Yasa Tasarısı'nı değerlendirdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, basın toplantısında, yeni yasa taslağının üniversitelere yönelecek saldırıların çercevesini oluşturduğunu söyledi. Yasa taslağının demokratik ve katılımcı bir şekilde hazırlanmadığına dikkat çeken Yıldız, taslağın üniversite  bileşenleri ve taleplerini yok sayarak otoriter bir şekilde hazırlandığını dile getirdi.

Piyasacı yapılanma

Yıldız, yasa taslağı ile yükseköğretim alanının kamusal, parasız, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü şekilde değil, sermayenin ve siyasal iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda piyasacı ve muhafazakar biçimde yapılandırıldığına dikkat çekti. YÖK'ün hazırladığı taslağın 4+4+4'ün üniversitelerde ikame edilmesi anlamına geldiğini belirten Yıldız, taslağın üniversiteler arasındaki alt yapı, teknik donanım ve nitelik farkları giderme ihtiyacından uzak olduğunu işaret etti.
YÖK'ün üniversiteler sermayenin talep ettiklerini tam anlamıyla karşılayabilsin diye yeni bir forma sokulmak istendiğine dikkat çeken Yıldız, "Bu yönde atılan adımlar aynı zamanda AKP'nin tüm resmi kurumlara anlayış ve kadrolar anlamında yerleşerek kendi kontrol mekanizmalarını kuvvetlendirmesi çabasının bir parçasıdır. Bunun demokratikleşme olarak sunulması ise tam bir göz boyama çalışmasıdır" şeklinde konuştu.

İktidar elini çekmeli

Üniversitelerin kurumsal özerkliği için, ilk önce sermaye ve iktidarın bu alandan elini çekmesinin bir zorunluluk olduğunu dile getiren Yıldız, akademisyenlerin iş güvencesi ve bilimsel özgürlüğünün de üniversitelerin olmazsa olmazı olduğuna vurgu yaptı. Yıldız, Eğitim Sen Yükseköğretim Bürosu'nun "Nasıl Bir Üniversite Programı ve Yasanın İçinde Neler Olmalı" adı altında altı aydan beri sürdürdüğü çalışmanın 3-4 Kasım 2012 tarihlerinde Ankara'da yapılacak çalışmaların ardından kamuoyuna sunulacağını duyurdu.
YÖK'ün, "Yeni Bir Yükseköğretim Yasasına Doğru" başlığıyla bir metin yayınladığını belirten Ünsal Yıldız, "Söz konusu belge ile bugüne kadarki yüksek öğretimi piyasa ilişkileriyle donatma, kadrolaşma, niteliksizleştirme ve otoriter yapılanmayı pekiştirme politikalarında son adım atılmak istenmektedir" dedi.
Yıldız, "Sendikamız Eğitim Sen bugüne ve geleceğe ilişkin sorumlulukları çerçevesinde bilimden ve emekten yana olan tavrını ortaya koyacaktır. Özgür bilim, demokratik-özgür üniversite ve güvenceli çalışma ilkeleri çerçevesinde; insan, toplum ve doğa yarına üniversite mücadelesini sürdürmeye devam edecektir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi