DÜNYA

Hitler'in doğduğu evi yıkma kararı aldılar

Abone Ol


Avusturya’nın Braunau kentinde bulunan ve akıbeti konusunda yıllardır tartışılan evin, sonunda yıkılmasına karar verildi. Avusturya gazetesi Die Presse’e konuşan Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, Uzmanlar Komisyonunun tavsiyesi doğrultusunda Hitler’in doğduğu evin yıkılacağını ve yerine yeni bir bina yapılacağını söyledi.

Sobotka, kararın parlamento tarafından da onaylanmasını sağlayacaklarını açıkladı. 17.yüzyıl mimarisiyle yapılan bina koruma altında bulunduğu için, yıkımı konusunda parlamentonun onayı gerekiyor.

Hitler’in 1889 yılında doğduğu evin neo-naziler tarafından sürekli ziyaret ediliyor olması Avusturya’da rahatsızlık yaratıyordu. Yıkım kararıyla Hitler’in doğduğu evin, neo-naziler için anıta dönüşmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Adolf Hitler, 20 Nisan 1889’da Braunau‘da Salzburger Vorstadt 15, adresinde bulunan binada dünyaya geldi. Ailesi Hitler’in doğumundan birkaç hafta sonra kentte başka bir binaya taşındı. Hitler 3 yaşına geldiğinde ise Braunau’dan ayrıldı. Bina 1938 yılında Hitler’in özel sekreteri Martin Bormann tarafından yüksek bir bedele satın alındı ve kültür evine dönüştürüldü. Savaş sonrasında naziler evi havaya uçurmak istese de Amerikalılar buna engel oldu. 1952 yılında eski sahipleri tarafından tekrar satın alınan bina bir süre kütüphane olarak hizmet verdikten sonra farklı amaçlar için kiraya verildi. Yıllar içerisinde yıpranan binanın modernizasyonu, sahibi tarafından pahalı olduğu için gerçekleştirilmeyince, bina 2011 yılından bu tarafa boş bulunuyor.

HİTLER KİMDİR?

Adolf Hitler (20 Nisan 1889, Braunau am Inn - 30 Nisan 1945, Berlin), Avusturya doğumlu Alman politikacı, siyasi lider, teorisyen ve devlet adamı. 1919’da Alman İşçi Partisine (Deutsche Arbeiterpartei; DAP) üye olmasıyla başlayan politik yaşamı, bu partinin 1920’de Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisine (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei; NSDAP) dönüşmesiyle devam etti ve 1921’de parti başkanlığına yükseldi. 1933’te, ülkede kurulan yeni koalisyon hükûmetinin başkanlığına atanmasıyla Şansölye (Reichskanzler) oldu. 1934’te, Cumhurbaşkanı’nın (Reichspräsident) makamını devraldı ve Führer (Lider) adında bir devlet başkanlığı makamı yarattı; devlet ve hükûmet başkanlıklarını Führer und Reichskanzler unvanını kullanarak bir arada yürüttü. Nasyonal sosyalizmin kurucusu olup Almanya’yı 12 yıl boyunca bu öğretiyle yönetmiştir. Bir politikacı ve asker olmanın yanı sıra ressam ve yazar idi.

Hitler, Almanya’da I. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan Büyük Buhran’dan güç kazandı. Propaganda ve karizmatik bir dille, alt ve orta tabakanın ekonomik istemlerine ümit veriyordu; bunun yanında da belli bir seviyede milliyetçilik, sosyalizm, antisemitizm, anti-komünizm ve anti-kapitalizm de sunuyordu. Ekonominin tekrar kurulması, yeniden silahlandırılmış bir ordu ve totaliter ve faşist bir rejimle; Hitler Almanya içerisindeki düzeni yeniden tesis etti ve güçlü bir ülke yarattıktan sonra, saldırgan bir dış politika izleyerek Alman “yaşam alanı”nı (Lebensraum) genişletmek amacıyla Polonya’ya saldırdı. Yıldırım savaşı (Blitzkrieg) taktikleri ve Mihver Devletleri ittifakı ile birlikte Avrupa′nın büyük bölümünü ve Asya’nın bir kısmını işgal etti.

ABD’nin II. Dünya Savaşı’na Müttefikler’in tarafında katılması ve Kızıl Ordu’nun ilerlemesi ile Alman ordusu gerilemeye başladı. Sovyet güçlerinin 23 Nisan 1945’te Berlin'e girmesi ile Almanya’nın yenilgisi kesinleşmişti. Hitler; işgal altındaki Berlin’de, eşi Eva Hitler[2][3] (Eva Braun) ile yer altı sığınağında (Führerbunker)[4] 30 Nisan 1945 günü intihar etti. Cesedi -vasiyeti üzerine- takipçileri tarafından yakıldı. Alfred Jodl’ın 7 Mayıs 1945’te imzalayıp ertesi gün yürürlüğe giren teslim belgesiyle Büyük Alman İmparatorluğu son buldu.

Hitler’in saldırgan dış politikası, Avrupa’da II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin ana nedeni olarak kabul edilir. Onun Yahudi karşıtı politikaları ve ırkçı ideolojisi, aşağı ırk mensubu olarak gördüğü en az 5.5 milyon insanın ölümüne neden oldu.