Kaç kez söyledik, yazdık...
Terör bitmeden istikrar olmaz diye...
Şimdi AKP, 1 Kasım seçimlerinde yine 'istikrar' sözcüğü üzerine oy toplamaya çalışacak.
AKP'nin seçimlerde uyguladığı taktiklerden biri de, tekrar...
Bayram'ı ve kurbanı tanımayan dolard bayramda bile rekor üstüne rekor kırarken, nedense ne AKP'nin geçici hükümetinden ne de başkalarından ses çıkmadı.
Sessizlik iyi değildir.

Kanlarında hainlik var

Önceki gün Tunceli'de şehit verdiğimiz binbaşımız Yavuz Sonat Güzel'in 70 yıllık kan davasında barış elçisi olduğunu öğrendim. Şehit düşen Binbaşı Yavuz Sonat Güzel'in, Kağızman'da görev yaptığı 2009-2011 yıllarında 70 yıllık kan davalı aileleri barıştırarak barış elçisi olduğu ortaya çıktı.
Kağızmanlılar, 'İki köy arsında sağlanan barışın ardından Kağızman huzura kavuşmuştu. Birçok sosyal projenin mimarı ve akıl hocası olan Şehit Binbaşı Yavuz Sonat Güzel, ilçenin gelişmesi için çok emek verdi.' diyorlar.

Uslanacakları yok!

Dün ise Beytüşşebap'ta çatışma vardı. Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde operasyona çıkan askerlere teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Askerin de karşılık vermesiyle çatışma çıkarken, zaman zaman sıcak temas yaşanan bölgeden yaralı askerlerin olduğu yönünde bilgiler aldım.

 Rahat bırakınca azıyorlar!

Paylaşmaktan keyif aldığım haber ise şu:
TSK Kuzey Irak'ta 11 PKK hedefi vurdu.
Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'ın kuzeyinde bulunan PKK'ya ait 11 hedefi imha etti.
İmha edilen yerler arasında PKK sığınakları, barınak ve malzeme depoları bulunuyor.
Bu arada Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yapılan arazi arama ve tarama faaliyetinde, 15 PKK'lı terörist cesedi ile birlikte, iki adet M-16 piyade tüfeği, beş adet AK-47 piyade tüfeği, bir adet Biksi makinalı tüfek ve iki adet RPG-7 roketatar silahı ele geçirildi.
Bu kez öyle kaçmışlar ki, leşlerini bile bırakmışlar.
Beş PKK'lı ise silahsız ve teçhizatsız olarak güvenlik güçlerine teslim oldu.

Güven ortamı sağlanmalı

İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Ali Haydar Erdem, 7 Haziran genel seçimlerinden sonra yaşanan siyasi çekişmeler sonucu hükümetin kurulamamasıyla birlikte artan terör olaylarının Türkiye'yi sonu belli olmayan bir kaosa sürüklediğini söyledi. Erdem, bu ortamda ekonominin alt üst olmadan düzeltilebilmesi için bir an evvel güven ortamının sağlanması ve belirsizliğin ortadan kalkması gerektiğini kaydetti.
İTO Meclis üyelerine gündemi değerlendiren Ali Haydar Erdem, 1 Kasım'da gerçekleştirilecek olan erken seçim sonrasında politikacıların siyasi ihtiraslarını bir kenara koyması gerektiğini, aksi halde seçimlerin hiçbir derde deva olamayacağını vurguladı. Erdem, ülkenin yangın yerine döndüğünü ve kimsenin umurunda olmadığını da savundu.

Ekonomi çatırdıyor

Son aylarda yaşanan terör olayları neticesinde Türkiye'nin ekonomisinin çatırdamaya başladığını, bugünlerde birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunun altını çizen Erdem, 'Etnik köken, mezhep, inanç, bölge gibi duygu ve düşünceler bizi asla ayrıştırmamalı. Binlerce yıllara dayanan kardeşliğimize asla gölge düşürmemeli. Farklılıklarımızı öne çıkarırsak Yugoslavya oluruz ve dağılırız.
Benzerliklerimizi öne çıkarırsak Türkiye Cumhuriyeti oluruz ve ilelebet birlikte yaşarız. Yüce Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesi kesinlikle vazgeçilmez ilkemiz olmalıdır.
Atamızın kurduğu Cumhuriyeti ilelebet yaşatmalıyız ve bunun için onun ilke ve inkilaplarına sıkı sıkıya sarılmamızın şart olduğunu asla unutmamalıyız' dedi.

Önlem alınmazsa 1980 öncesine döneriz

İş adamları olarak, siyasi istikrarın oluşturulmaması halinde Türkiye'nin bugünlerini arar geleceğini defalarca dile getirdiklerini anlatan Erdem, 'Ülkemizin en kısa zamanda esenliğe çıkmasını diliyorum.
Dolar almış başını gidiyor.
Memlekette ekonomik açıdan büyük bir belirsizlik hakim.
İş adamı bir adım ilerisini göremez hale geldi.
Yıllarca yabancı yatırımcılar ve inşaat sektörü marifetiyle suni olarak pompalanan ekonomimiz patlak vermeye başladı.
Ülke yangın yeri olmuş kimsenin umurunda değil.
Durdurulamazsa Türkiye 1980 öncesine dönecek' diye konuştu.

Gırgır balıkçılarının ağları belgelendi

2015-2016 yılı balık avcılığı sezonunun açılması ile birlikte su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak, deniz ve iç sularda su ürünleri kalite ve stoklarının korunmasını sağlamak amacıyla İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 17 balıkçı teknesine 'Gırgır Ağı Ölçüm Belgesi' verildi.
Sahilevleri ve Güzelbahçe Balıkçı Barınaklarında İl Müdürlüğü teknik personelince yerinde ölçüm yaparak hazırlanan ve bir av sezonu geçerli olacak 17 adet 'Gırgır Ağı Ölçüm Belgesi' tekne sahiplerine teslim edildi. Su ürünleri kalkınma plan hedeflerine ulaşılmasını sağlamak amacıyla 2012-2016 tarihleri arasındaki dönemde Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ gereğince Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerinden ağlarının derinliğini gösterir, bir av sezonu geçerli olan, 'Gırgır Ağı Ölçüm Belgesi' nin alınması zorunlu tutuluyor.
Yapılan uygulamayla balıkçıların sadece yasal avlanma boyutuna gelmiş balıkları avlaması sağlanırken, daha küçük boylardaki balıkların avlanması engellenmiş oluyor.

Balık stoklarını korumalıyız

Denizlerdeki balık stoklarının korunması için bu uygulamanın yapılmasının ve daha sonra takip edilmesinin şart olduğunu belirten İl Müdürlüğü yetkilileri "sürdürülebilir balıkçılık" için su ürünleri konusunda birçok çalışma yapıldığını, bu çalışmanın da mevzuat kapsamında uyulması gerekli bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.
İzmir İlinde, su ürünleri avcılığında sürdürülebilirliğin sağlanması, bir plan dahilinde yasa dışı, kayıt dışı ve düzensiz avcılığın önlenmesine yönelik olarak başta şebeke trolü olmak üzere yasa dışı su ürünleri avcılığı ile mücadele kapsamında; İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve İzmir Liman Başkanlığı'nın katkılarıyla hazırlanan 'Yasadışı Su Ürünleri Avcılığı İle Mücadele' konulu protokol İzmir Valiliği tarafından 26 Eylül 2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi.
Bu protokole göre seferden alıkonulan ve yasadışı su ürünleri avcılığı yapan teknelerin tespit edilip Yedd-i Emin limanında muhafaza edilmesi konusunda karar alındı.
Sürekli olmalı
Yasadışı Su Ürünleri Avcılığı İle Mücadele protokolü kapsamında, sabah saatlerinde ilgili tüm kurumların katılımıyla bir operasyon düzenlendi.
Denizden Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı bağlısı 4 Sahil Güvenlik Botu ile karadan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bağlısı Deniz Liman Şube Müdürlüğü, Çevik Kuvvet, Trafik Ekibi, personeli ile birlikte intikal edildi ve İzmir Liman Başkanlığı tarafından seferden men kararı bulunan 2 tekne emniyetli bir şekilde Sahil Güvenlik botları tarafından yedeklenerek İzmir İl Jandarma Komutanlığı tarafından güvenlik tedbirleri alınan Özbek Limanına getirildi. Sahil Güvenlik Botları tarafından Güzelbahçe ve Çeşmealtı açıkları, Hekimadası civarı ve Çamaltı Tuzlası'nda kontroller yapılıyor.

Az bile yapılıyor

Ayrıca şebeke trolü avcılığında kullanılan 28 adet kapı ve 11 adet trol ağına el konuldu, kurallara aykırı olarak radar bulunduran 1 tekneye idari para cezası uygulandı. Üzerinde balık bulunan 1 adet tekneye yasadışı su ürünleri avcılığı yapmaktan, 1 adet kara aracına usulsüz balık naklinden idari para cezası uygulanmış ve 11 kasa balığa el konuldu. 'Mavi Vatan' denizlerimizde her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesine yönelik ilgili tüm kamu kurumları, işbirliği ve koordinasyon içerisinde gerekli tedbirleri almaya kararlılıkla devam edilmesini umut ediyor ve bekliyoruz.

Çin üretiyor dünya tüketiyor

Çin, ulaştığı üretim kapasitesiyle birçok üründe dünyadaki toplam üretimi büyük ölçüde tek başına karşılıyor.
Dünyada tüketime sunulan ürünler üzerindeki 'Çin malı' damgası her geçen gün artıyor. Öyle ki bazı ürünlerde satışı sunulan ürünlerin tamamına yakını Çin damgası taşıyor.
Çin'de yılda 286,2 milyon kişisel bilgisayar (PC) üretiliyor. Bu rakam dünya üretiminin yüzde 90,6'sına karşılık geliyor. Öyle ki dünya üretilen her 10 bilgisayardan 9'u bu ülkeden çıkıyor.
Klima, Çin'in dünyada söz sahibi olduğu bir diğer elektronik ürün olarak dikkati çekiyor. Çin, yılda 109 milyar tonluk klima imalatı gerçekleştiriyor. Ulaşılan bu rakam dünya üretiminin yüzde 80'ine karşılık geliyor.
Çin, enerji tasarruflu lamba üretiminde de söz sahibi konumda bulunuyor. Ülkede bu alanda yılda 4,3 milyar üretim yapılıyor. Enerji tasarruflu lambaların yüzde 80'i Çinli üreticilerce kullanıma sunuluyor.
Dünyanın yenilenebilir ve alternatif enerji üretimine yönelmesi de Çin tarafından göz ardı edilmiyor. Yılda 21,8 milyon kilovatlık güneş enerjisi paneli üretimi yapan Çin, bu alandaki dünyadaki üretimin yüzde 80'ini tek başına gerçekleştiriyor.
Tüm dünyada elden düşmeyen cep telefonlarının üretiminde de Çin'in egemenliği bulunuyor. Ülkede yılda 1,77 milyar cep telefonu üretiliyor. Bu üretim rakamı, dünya üretiminin yüzde 70,6'sına karşılık geliyor.

Cola Turka artık Japon oldu

Yıldız Holding bünyesinde Cola Turka, Saka Su gibi markaları barındıran Della Gıda, Bahar Su ve İlk Mevsim Meyve Suları şirketlerini Japon devi DyDo DRINCO'ya satıyor.
Murat Ülker'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Yıldız Holding, ana işi olan atıştırmalık kategorisine odaklanma çalışmaları kapsamında, içecek şirketleri Della Gıda, Bahar Su ve İlk Mevsim Meyve Suları'nın yüzde 90 hissesini Japon içecek şirketi DyDo DRINCO'ya satmaya karar verdiğini açıkladı.
***

DİP EKSPRES

Kemeraltı Raporu açıklanıyor


Ege Genç İşadamları Derneği – EGİAD, bugüne kadar yayınladığı Kültürpark ve Kordon Raporları'ndan sonra şimdi de İzmir'in gerçek tarihsel ve kültürel değerlerinden biri olan Kemeraltı Raporu'nu kamuoyunun ve karar vericilerin dikkatine sunuyor. Verilen bilgiye göre; bugün, EGİAD Dernek Merkezinde saat 16.30'de (1456 Sk. Punta İş Merkezi – Alsancak) Kemeraltı Raporu açıklanacak.