İzmir Fuarı

Abone Ol

***
İzmir Fuarı'nın temeli daha cumhuriyetin kurulmadığı dönemde, 1923'te İzmir'de Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle toplanan ilk İktisat Kongresi sırasında atıldı. İktisat Kongresi ile eş zamanlı yapılan ilk fuar için Osmanlı Bankası'nın depo olarak kullandığı Hamparsumyan binası kullanıldı (Şu andaki Konak Pier'in arkalarında 857 sokak). Burada ilk olarak yerli sanayi ürünleri sergilendi. 1927, 1928'de yapılan fuarlara yabancı firmalar da katılmaya başladı. Bugünkü fuar alanının faaliyete geçmesi, İzmir yangınından kalan 360 dönümlük geniş alanın Kültürpark ve Fuar alanı olarak kullanılması, o zamanın Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz'un projesidir. 1936 yılında açılışı yapıldı.
***
Biraz nostalji yapayım. Benim çocukluğumda ve gençlik yıllarımda Fuar, İzmir ekonomisine, sosyal, ticari hayatına çok ciddi katkıları olan, tüm Türkiye'de ses getiren bir ay süren bir etkinlikti. 60'lı, 70'li yıllar fuarın en cazibeli yıllarıydı. Fuar açılacağına yakın, eş dost akraba, İzmir'e gelmek için hazırlıklara başlardı, biz de ağırlamak için. O yıllarda internet yoktu. En son teknoloji yeniliklerini, fuara gelen devletlerin pavyonlarında takip ederdik. Rusya ile Amerika arasındaki uzay yarışını da Almanya'da, İtalya'da çıkan en son otomobil modellerini de. Sosyal yönden muazzam bir faaliyet olurdu. Tüm zamanların en büyük TSM sanatçısı Zeki Müren, Manolya Bahçesi'nde, birçok ünlü sanatçı Göl Gazinosu'nda bir ay müzik ziyafeti verirdi, zamanının birçok ünlü sanatçısını orada dinler, yakından görürdük, bilet bulmak çok zordu. Mogambo, Kübana gibi o zamanın en ünlü gece kulüpleri dolar taşar, insanlar en şık kıyafetleri ile boy gösterirdi, dans etmek için imkan olurdu. İstanbul'un ünlü tiyatroları fuarda en güzel eserlerini sahneye koyardı. Hele o rengarenk Lunapark, çocuklar için bir cennetti. Fuarda yediğim sosisli, hardallı sandviçlerin lezzetini, günümüzde hala yakalamış değilim.
***
Bugün fuarda az sayıda uluslararası katılım, çoğu yerli 550 kadar firma var. Çim konserlerine ünlü şarkıcılar katılmasa eski fuarların tadı yok. İzmir halkı eski fuarı, fuar eski günlerini özlüyor. Hoş, fuar için kötü kötü senaryolar kulağımıza geldikçe kahroluyoruz. Behçet Uz'un Kültürpark adını verdiği İzmir'in son kalan yeşil alanı, İzmir'i İzmir yapan çağdaş değerleri içinde barındıran fuarımız, İzmir Kültürpark Tenis Kulübü, çay bahçeleri, canlandırılacak Mogambo'su, Kübana'sı, mini Golf Kulübüyle, tartan pistiyle, nikah salonuyla, yer alan kültür aktiviteleri ile İzmir'in kültürünü yaşatmaya devam etmeli. Yeşilinden bahsetmiyorum bile...