Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK)’nun, Eylül ayında vergide adalet ve insanca yaşama yetecek ücret için başlattığı 7 bölgede 7 büyük yürüyüş eylemlerinin İzmir ayağı olan "Büyük İzmir" yürüyüşü bugün gerçekleşti. Yarım gün iş bırakarak Basmane 9 Eylül Meydanı'nda toplanan binlerce DİSK üyesi işçi, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşe işçilerin yanı sıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı katıldı. 

ÇERKEZOĞLU'NDAN TAKSİM MÜJDESİ

Cumhuriyet Meydanı'nda binlerce işçiye seslenen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Aylardır gelirde adalet, vergide adalet mücadelesi veriyoruz. Gelirde, vergide, ülkede adalet diyoruz. Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılına girdiğimiz bu süreçte demokrasinin bütün kırıntılarını ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı adalet diyoruz. Bugün işçi sınıfı için çok önemi bir karar açıklandı. İşçi sınıfı mücadelesinin çok önemli tarihsel kazanımlarından biri. DİSK’in mücadelesiyle kazanıldı. Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs Meydanı olduğuna dair Anayasa kararı bugün Resmi Gazetede yayımlandı. İşçi sınıfının mücadelesi yargı tarafından bir kez daha tescillendi. Bu yüzden işçiler için, 1 Mayıs ve Taksim için adalet diyoruz” dedi.

“YETER ARTIK! ÇEKİN ELİNİZİ"

İzmir'den vergide adalet için hükümete çağrısında bulunan Çerkezoğlu, “Cumhuriyet tarihinin üretilen değerinin bölüşümü açısından en kötü sürecini yaşıyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında emeğin gelirden aldığı pay en düşük düzeyde. Bir taraftan yüksek enflasyon karşısında her gün daha fazla yoksullaşıyoruz, bir yandan da ağır vergi yükü altında gelirlerimiz azalıyor. Dünyada başka hiçbir ülke yok ki işçiler patrondan daha fazla vergi versin. Biz, vergide adalet istiyoruz. Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz. DİSK olarak adaletli bir vergi sistemi için hazırladığımız 5 maddelik kanun teklifini Meclis’e verdik. Ana muhalefet partisi bunu Meclis’e sundu. Bunun takipçisi olmak için yine yollara düştük. Bugün İzmir Cumhuriyet Meydanındayız. Ülkeyi yöneten siyasi iktidara sesleniyoruz. Yandaş şirketlerin vergi borçlarını bir gecede affedenlere sesleniyoruz. Eğer daha fazla vergi almak istiyorsanız artık işçinin emekçinin cebine bakmaktan vazgeçin. Etrafınıza bakın. Bir kuruş bile vergi ödemeden KKM’tan milyonlar kazananlara bakın. Yeter artık! Çekin elinizi soframızdan, çocuğumuzun geleceğinden” diye konuştu.

"ENFLASYON DOĞRU AÇIKLANMIYOR"

Konuşmasında devam eden asgari ücret görüşmelerine de değinen Çerkezoğlu, "Gelirde adalet istiyoruz. Bizim alın terimizle büyüyor bu ülke. Kimseden sadaka istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz ve alana kadar da mücadele edeceğiz. Şimdi 2024 asgari ücreti belirlenecek. Türkiye’de” asgari ücret, ortalama ücret. Çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle hayatını sürdürüyor. O nedenle Türkiye’nin öncelikle asgari ücretli toplumu olmaktan kurtarılması için mücadele ediyoruz. Asgari cüret Tespit Komisyonu Pazartesi ilk toplantısını yaptı. O toplantı sadece yarım saat sürdü. Biz o masada olmamamıza rağmen, milyonlarca işçinin emekçinin hayatı için karar verilmesine ‘Hayır’ demek için alanlardayız. 15 kişinin bir masada etrafında milyonların kaderine karar vermesine karşı çıkmak için alanlardayız. Siyasi iktidar ‘Çalışanları enflasyona ezdirmedik’ diyor. Enflasyon doğru açıklanmıyor. Bizim enflasyonumuzla, çarşıda-pazardaki fiyat artışlarıyla TÜİK’in enflasyonu arasındaki makas iyice açıldı. O nedenle gerçek kaybın giderilmesi gerekmektedir. OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonunun olduğu ülke Türkiye. Biz bu koşullarda işçilerin enflasyona ezdirilmemesi için mücadele veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meydanı

"İŞÇİ VARSA UMUT VAR"

Asgari ücrete yılda bir zam yapılacağı yönündeki açıklamalara da tepki gösteren Çerkezoğlu, "DİSK olarak ilk kez bu yıl asgari ücret için rakam söyleyemiyoruz. Çünkü bizim Aralık ayında açıklayacağız rakam Şubat ayında ilk zamlı maaş alınıncaya kadar eriyecek böyle bir yüksek enflasyon var. O yüzden asgari ücrete yılda 4 zam diyoruz. Şimdi de ‘bir asgari ücret belirleyeceğiz, bu işi bitireceğiz’ diyorlar. Yani aralık ayı enflasyonuna göre belirlenecek asgari ücret bir sonraki aralık ayına kadar artırılmayacak. Biz, işçiler için diyoruz ki ‘DİSK için, işçiler için bu iş burada bitmez!’ biz hep birlikte ekmeğimiz için mücadele edeceğiz. İnsanca yaşanacak bir asgari ücret için, gelirde ve vergide adalet için yürüyoruz. Biz bu yolda yalnız yürümeyeceğiz. Öyle oldu. Her adımda sesimiz daha da büyüdü, umudumuz daha da büyüdü. İşçi sınıfı varsa umut var, DİSK varsa umut var" dedi.

"BU ÜLKENİN VARLIKLARI HEPİMİZE YETER"

İnsanca yaşam için ülke varlıklarının adil dağıtılması gerektiğini kaydeden  Çerkezoğlu, "Ülkenin gelirinin yüzde 70’i işçi sınıfından geliyor. Bu ülkenin varlıkları hepimize yeter. Yeter ki sistem değişsin. Neyi ne kadar üreteceğimize ve nasıl bölüşeceğimize biz karar verelim. Biz artık korunacak bir demokrasiden değil, kurulacak bir demokrasiden bahsediyoruz. Bu demokrasiyi kuracak olan başta işçi sınıfı olmak üzere bizim mücadelemiz olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ