Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ)'nde öğrenim gören 40 farklı ülkeden öğrenciler, İsrail’in Filistin topraklarında yaptığı soykırıma karşı basın açıklamasında bulundu. Alsancak’ta bulunan DEÜ Rektörlüğü binası önünde düzenlenen basın açıklamasına DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ idari personeli ve öğrenciler katıldı. Basın açıklaması metnini bir buçuk yıl önce Gazze’den Dokuz Eylül Üniversitesi’ne, tıp alanında uzmanlık eğitimi almaya gelen Filistinli doktor Reham Abushar, okudu.

İsrail’in terör devleti olduğunu kaydeden Reham Abushar, “Dünyanın herhangi bir yerindeki aklı selim birine, dünyadaki en alçak, en işgalci, en kural tanımaz organizasyonu sorsanız, muhtemelen alacağınız cevap ilk olarak İsrail olacaktır. İşte bu terörist yapılanmanın, yani İsrail’in, Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında katlettiği milletin fertleri olarak, memleketimizde yaşanan soykırıma ses olmak için buradayız. Terörist İsrail’in 7 Ekim’de Gazze şehrimize başlattığı kuşatma ve bombardıman tüm şiddetiyle sürerken, bu alçak saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli soydaşlarımızın sayısı neredeyse 11 bine yaklaştı. Üstelik bu sayının yarısı çocuklardan, büyük bir çoğunluğu ise kadınlardan oluşuyor. Her gün yüzlerce Filistinli ölürken, çok daha fazlası yaralanırken ve aileler yok olurken, dünya kamuoyu yaşananları görmezden gelmeye, üç maymunu oynamaya devam ediyor. Haklıyla haksız, mazlumla zalim, maktulle katil bu kadar barizken; bugün birçok ülke, İsrail’in işlediği cinayetleri, insanlık suçunu durdurmak yerine; katilleri cesaretlendirici açıklamalarda bulunuyor. Yıllardır kuşatmanın sürdüğü Gazze, temel insan haklarına ve insan onuruna aykırı şartlar altında yaşamaya mahkûm ediliyor” dedi.

İSRAİL İNSAN HAKLARININ KÖKÜNÜ KAZIYOR

Filistin ve Gazze halkının savaş sonrasındaki endişelerini dile getiren Abushar, “Gazze halkı, bundan sonra yaşanacaklar konusunda çok daha endişeli. Hayatta kalan her bir Filistinli annesiz, babasız, evlatsız, evsiz ve vatansız kalmanın dayanılmaz acısını yaşıyor. İsrail bugün sadece Filistin adını ve halkını haritadan silmeye çalışmıyor. Kadim bir tarihin ve evrensel insan haklarının da kökünü kazıyor. İsrail yönetimine ve baskısına 75 yıl boyunca katlanan Filistin halkı, medeni dünyanın dışında görülüyor. Katil İsrail’i barışsever bir ülke olarak tanımlamaya çalışmak son derece yanlış bir tutum olacaktır. Filistin’de şahit olduğumuz soykırım, korkutucu gerçekliğe de ışık tutuyor. Artık kabul etmek gerekiyor ki uluslararası hukuk çoğu zaman, çatışmalar için tarafsız bir ara bulucu olmaktan ziyade; egemen güçler tarafından kendi çıkarlarını ilerletmek için manipüle edilen stratejik bir araç olarak kullanılıyor” diye konuştu.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Gazze’de milyonlarca insanın acımasız bombardıman ve ablukadan muzdarip olduğu gerçekliğine şahit olurken, dünyanın büyük güçlerinin bariz bir şekilde terör uygulayan bir devleti desteklemeye devam ettiğini dikkat çeken Reham Abushar, “Uluslararası örgütleri kendi çıkarları için hareket ettiriyor. Gazze’de şu an su yok yiyecek yok elektrik yok ve ilaç yok! Şahsen kendi akrabalarımdan 40’tan fazla kişiyi kaybettim. Bunların 35’i kadın ve çocuktu. Hepsi de evlerinde oturan masum sivillerdi. Gazze’de onlarca doktor arkadaşım, yaralılara hizmet ederken öldürüldü. Sormak isterim, bu insanların suçları neydi? Dünyada gerçek adaletin hâkim olması için eşitlik ilkesine ve evrensel haklara saygıyı yeniden kurmalıyız. Bu, mevcut uluslararası hukuk yapısının doğasında var olan ön yargıları kabul etmeyi ve daha adil bir dünya düzeni için çalışmayı gerektiriyor. Ne diyordu Türkiye Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: Dünya beşten büyüktür" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN’E ÖZGÜRLÜK

Özgür Filistin çağrısında bulunan Abushar, “Her bireyin hak ve değerinin kutsal sayıldığı bir dünyaya ulaşmanın mümkün olduğunu söylemek istiyoruz. Uluslararası hukukun, güçlülerin zayıflara karşı kullandığı bir araç değil; küresel adaletin gerçek bir yansıması haline gelmesini sağlamak için hep birlikte bir iradeye ihtiyacımızın olduğunun altını çiziyoruz. Son olarak, Filistin’e özgürlük, Filistin’e özgürlük, Filistin’e özgürlük” diye konuştu.

REKTÖR HOTAR'DAN DÜNYAYA ÇAĞRI

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da İsrail'in Filistin topraklarında yaptığı katliamlarını durdurmasını istedi. Filistin halkının yanında olduklarını kaydeden Rektör Hotar, uyuyan dünyayı uyanmaya davet etti.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ