Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında "hak ihlali" kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili ve Gezi tutuklusu Avukat Can Atalay için adalet arayışı sürüyor.  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, AYM’nin kararına rağmen Atalay’ın dosyasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermesine tepkiler de devam ediyor. İzmir Adliyesi önünde "Can Atalay’a Özgürlük" sloganlarıyla eylem yapan İzmirli hukukçular Atalay’ın tahliye edilmemesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek Yargı’ya seslendi. Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) İzmir, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir, İnsan Hakları Derneği (İHD İzmir) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcilerinin yer aldığı basın açıklamasını Avukat Yağmur Gül Kartal okudu.

HUKUKA AYKIRI

Gezi Davası nedeniyle bir yılı aşkın süredir Silivri Cezaevi’nde Avukat Can Atalay’ın 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda, Hatay halkının oyları ve iradesi ile TİP Hatay Milletvekili seçildiğini hatırlatan Avukat Yağmur Gül Kartal, AYM’nin kararına da dikkat çekti. Avukat Kartal,“Meslektaşımızın tahliyesine karar verilmemiş olmakla birlikte yargılamaya devam edilip cezası da süratle onanmıştır. Bunun üzerine avukatları meslektaşımız adına bireysel başvuru yoluna müracaat etmiştir. Başvurucu Can Atalay’ın 20/07/2023 tarihinde yapmış olduğu bireysel başvuru üzerine Anayasa Mahkemesince 25/10/2023 tarihinde verilen karar, 27/10/2023 tarihli ve 32352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu kararda başvurucunun, Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla, Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla, karar verilmiştir. Anayasa mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararının yerel mahkeme tarafından sürüncemede bırakılması ve hatta dosyayı Yargıtay’a göndermesi hukuka aykırıdır. Anayasa’nın 153. maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi kararları kesindir ve ‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" şeklinde konuştu.

HALKIN İRADESİ YOK SAYILIYOR

Siyasi iktidarın milli iradeyi yok saydığını da vurgulayan Avukat Kartal, “Her türlü hukuka aykırı uygulamayı ‘milli irade’ bohçasına sokarak kendince meşruiyet zemini yaratan siyasi iktidarın, ‘milli iradenin’ temeli olarak gördüğü seçim sandığına ve o sandıktan çıkan iradeye saygı duymaması, açıkça halk iradesinin gasp edilmesi, Hatay halkının iradesinin yok sayılmasıdır” ifadelerini kullandı.

"ESARETİNE SON VERİN"

Atalay’ın tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizen Avukat Kartal, “Halihazırda milletvekili olarak seçilmiş olan Can Atalay, seçmenlerinin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesi olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır. Yerel mahkeme ya da Yargıtay, eninde sonunda Anayasa Mahkemesi kararını uygulamakla yükümlüdür. Tarafsız ve bağımsız olması gereken yargı kendi meşruiyetini sorgulatacak hukuksuzluklardan derhal dönmelidir! Meslektaşımızın esaretine derhal son verin!” diye konuştu.

Grup basın açıklamasının ardından oturma eylemi gerçekleştirdi. 

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ