SAĞLIK

Kalp krizi kadınlarda daha ölümcül!

Abone Ol


KADINLARDA 1.5 KAT ÖLÜMCÜL SEYREDİYOR

Kadınlarda kalp krizinin erkeklere oranla 1.5 kat daha fazla ölümcül seyrettiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Atakan Yanıkoğlu, "Kadınlarda geç tanı konulmasının, bu durumda etkili olduğunu biliyoruz" dedi. Uzm. Dr. Yanıkoğlu, kadınların kalp krizi açısından menopoz sonrasında erkekler kadar risk taşıdığına da dikkat çekti.

EN KISA SÜREDE HASTANEYE ULAŞILMALI

Göğüs, kol, sırt ağrıları, nefes darlığı ve açıklanamayacak aşırı terleme belirtileriyle kendini gösteren kalp krizi anında yapılması gereken ilk işin hastayı oturtarak, 112 Acil'in aranması olduğu vurgulayan Uzm. Atakan Dr. Yanıkoğlu, şunları kaydetti:

"Kalp krizi geçiren hastanın yatmaması gerekiyor. Hastanın oturması, boğazını sıkan kravat ya da giysisi varsa onları çözmek gerekiyor. Hastanın mümkün olan en kısa süre içinde hastaneye ulaştırılması lazım. Zaten 112 ekiplerimiz en kısa sürede, en yakın mesafede olan hastaneye hastayı getiriyor. Eğer hasta kendisi gidebilecek durumdaysa ya da yakınları götürecekse en kısa sürede hastaneye ulaşmalı. Geciken her dakikada kalp dokusunun kaybı, bunun sonucu gelişecek kalp yetmezliği hatta ölümcül olabilecek ritim problemleri söz konusu olur."