Kızkumu yok oluyor

Abone Ol


Bu duruma da en büyük tepkiyi yıllarca Kızkumu'yla ilgili bilimsel araştırma ve inceleme yaparak yazılar yazan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurul Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey gösterdi. Kızkumu’nun insanoğluna doğanın hediye ettiği eşi bulunmaz bir jeolojik oluşum ve miras olduğunu vurgulayan Dr. Eşref Atabey şunları söyledi:

"İnsanların üzerinde yürümesi yasaklansa bile Kızkumu adı verilen kumdili birkaç yılda bile eski haline gelemez. Çünkü kızkumu binlerce yıllık jeolojik süreçle oluşan bir doğa olayı. Böyle giderse Kızkumu sadece hatıralarda kalır. Kızkumu’nun dünyada ve Türkiye’de bir eşi yok. Bu doğa harikasını korumak gerek. Kızkumu üzerinde özellikle yaz aylarında günde binlerce insan yürüyüp setin yayılarak yok olmasına yol açıyor."

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin de Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerine turnikenin neden yapılmadığını sorduğunu belirtti. Kutengin, "Bana 'Biz kurum olarak yetkili mercilere yazılarımızı yazdık. Onlardan cevap bekliyoruz' dendi. Orası özel çevre koruma alanı. Kimden neyin yazısını bekliyorlar" diye konuştu.

Kızkumu’nu görmek için Orhaniye Köyü’ne gelen Halime Yılmaz da dünyada eşi bulunmayan bölgenin korunması gerektiğini söyledi.