Memur olmaya karar verdiniz. KPSS'ye hazırlanacaksınız peki ne yapmalısınız? Sizin için KPSS'de başarılı olmak için neler yapmak lazım? sorusuna cevap aradık. İşte size başarılı olmak için neler yapmalı bir kaç öneri...

1- Çalışmak için geç kalmayın

KPSS sınavına zamanında çalışmaya başlayın. Sınav için "sonra çalışırım ya daha çok var" demeyin. Çünkü konular birikecek ve işin içinden çıkamaz duruma geleceksiniz. Eğer gerçekten kazanmak istiyorsanız sınava en az 11 ay kala çalışmaya başlamalısınız. Eğer konularınızı son 2-3 aya sığdırmaya çalışırsanız, bütün bilgiler beyninizde birbirine karışacaktır.

2- Pes etmeyin

Sınava erken çalışmaya başlayınca da yorgunluk erkenden geliyor haliyle. O yüzden birden bire derslere yoğunlaşmayın bunun için planlı çalışın. Ve sakın ama sakın pes etmeyin. Çalışma saatlerinizi yavaş yavaş artırın.

3- Önce konu sonra test


Hemen test çözmeye çalışmayın. Unutmayın daha anlamadığınız bir konunun testini çözemezsiniz. Önce konuyu iyice kavramaya çalışın daha sonra testlerle konunuzu pekiştirin. Sadece test çözmek site bir fayda sağlamaz.

4- Veee matematik!

Evet geldik en yakınılan konuya. Evet doğru tahmin ettiniz; Matematik. Matematik dersi özellikle sözel bölüm okuyan öğrenciler için işkenceye dönüşmüştür. Ancak tekrar yapıp, benzer soruları çözmeye başladığınızda hiç de o kadar zor olmadığını göreceksiniz. Ama matematikte önemli olan bol soru çözmektir. Çünkü genelde tek soru kalıbına takılıp, aynı konuyla ilgili farklı tarza bir soruyla karşılaştığımızda bocalıyoruz. Bunun da çözümü bol soru çözmekten geçiyor.

5-Kendinize bir hedef koyun

Eğer hedefinizi KPSS'yi kazanmak olarak belirlediyseniz yolunuzdan şaşmayın. Çünkü aynı zamanda yapacağınız başka uğraşlar dikkatinizi dağıtacaktır. O yüzden ilk hedef KPSS olsun.

6- Tüm dersleri önemseyin


'Ben bu derste başarılıyım, ben bu konuları biliyorum zaten' demeyin. Diğer dersleri önemsemeyip sadece bir kaç derse yoğunlaşmayın. Çünkü biliyorum dediğiniz konuyla ilgili bile sorunlar yaşayabilirsiniz. Bütün enerjinizi bir derse harcamayın. O yüzden planlı çalışmak çok önemli.

7- Hafızaya dikkat!


Derslerin hafızanızda kalması için her konudan sonra kendinize bir özet çıkartın. Hatta bazı konularda kendinizce aklınızda kalacak hikayeler uydurabilirsiniz. Bunun için size hafıza teknikleriyle ters çalışma videolarını da bir inceleyin derim.

8- Konular bitti şimdi sıra testte

Sınava birkaç ay kaldı ve konunuz bitti. Şimdi harıl harıl test çözme zamanı. Eğer herhangi bir konuyla ilgili çözdüğünüz testte çok fazla yanlış yapıyorsanız geriye dönün ve o konuyu tekrar edin.

9- Zamanı doğru kontrol edin

Sadece KPSS değil bütün sınavlara hazırlanırken zamanı doğru değerlendirmemiz gerektiğini unutmayalım. Bu yüzden de belli bir plan dahilinde çalışmayı ihmal etmeyin!


KPSS NEDİR?

KPSS sınavını A ve B diyerek iki gruba ayırıyoruz.

1- KPSS-A ne demektir?

KPSS-A Kadroları; genel olarak müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarından oluşmaktadır. 2000'li yıllara kadar KPSS-A kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk fakültesi mezunları başvurabilmekteydi. Sadece bölüm bazında bazı değişiklikler olabilmekteydi. Örneğin Başbakanlık Uzman yardımcılığına (A) bölümü mezunu, Maliye müfettişliğine de (B) mezunları başvuramayabilmekteydi. Ancak, KPSS'nin merkezi olarak 1999 yılından itibaren düzenli bir şekilde her yıl yapılmasıyla beraber başvurabilecek bölümlerde artış oldu. Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendisilerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır.

2- KPSS-B ne demektir?

Yukarıda belirtilen KPSS-A kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Yani, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.

KPSS'ye kimler başvurabilir?

2014 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans, ortaöğretim okullarından veya ön lisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir. Bu kılavuz sadece bu sınavın kural ve işlemlerini kapsamaktadır.

Sınava, ortaöğretim okullarından, ön lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / ön lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. 5-14 Mayıs 2014 tarihlerinde 2014-KPSS Lisans başvuruları alınmış olduğundan, 14 Mayıs 2014 tarihi ve öncesinde bir lisans diploması almaya hak kazanan adaylar 2014-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans'a başvuramazlar. Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.
Editör: Haber Merkezi