Kuşadası'nda köylülerin kalker ocağı mücadelesi zaferle sonuçlandı

Abone Ol



BİLİRKİŞİ 'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' KARARININ UYGUN OLMADIĞINI BELİRTTİ

Bilirkişi heyeti, 22 Kasım 2017'de mahkemeye sunduğu raporunda, kurulması düşünülen tesisin proje dosyasının eksiklerle dolu olduğuna dikkat çekip, özetle, şu ifadelere yer verdi:

"Dava konusu faaliyetle ilgili proje tanıtım dosyasında jeolojik, hidrojeolojik ve jeokimyasal açıdan anlatımlar, değerlendirmeler yeterli düzeyde olmayıp eksiktir. Eksik ve yetersiz jeolojik değerlendirme nedeniyle jeolojik birimlerin özellikleri, yeraltı suyu durumları, kaynaklar, kuyular, su depoları gibi birçok konu bilinmediğinden, oluşturabileceği çevresel etkileri de yeterli düzeyde anlatılmamıştır. Proje alanının kuzey yönünde 400 metre ve güney yönünde 300 metre mesafede zeytinlik alanlar bulunmaktadır. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanileri Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. maddesine göre dava konusu proje alanının işletilmesi uygun değildir. Dava konusu proje alanının çevresinde bölgeye özgü ürün olan zeytin yanı sıra tahıl ve sebze gibi yoğun tarım yapılan alanlar mevcuttur. Toz emisyonu ve toz modelleme çalışmalarının dava konusu sahaya en yakın meteoroloji istasyonu olan Kuşadası verileri değil, 45 kilometre mesafedeki Aydın'daki veriler kullanılarak yapılması sebebi ile proje tanıtım dosyasına dayanılarak verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararının uygun olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır."

Aydın 1'inci İdare Mahkemesi, geçen 26 Şubat'ta, köylüleri ve çevrecileri sevindiren bir karar verdi. Mahkeme, Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kurulmak istenen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının yürütmesini durdurdu. Karar köylüler ve çevreciler tarafından sevinçle karşılandı. Köylülerden Osman Soysal, mahkemenin kararının kendilerine rahat bir nefes aldırdığını söyledi.