Mübadelenin değiştiremediği 3 asırlık meslek: Çömlekçilik

Abone Ol


İngiliz yazardan etkilendi

İzmirli Emrak Berk adlı çömlek ustası, İngiliz yazarın kitabını okuduktan sonra meslektaşı İskender ustanın hikayesinden etkilenmiş ve çömleklerini Kayaköy'de aynı yöntemle yapmaya başladığını söyledi. Kayaköy'ün girişindeki küçük atölyesinde ayaklarıyla çevirdiği çömlek çarkında 3 asır önce kullanılan yöntemle ve aynı toprakla çömlek yapan Emrah Berk, Kayaköylü İskender ustanın belkide son varisi olarak sanatını devam ettirdiğini anlattı. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turiste çömlekçiliği gösteren Emrah Berk, yaptığı kil eşyalarda Kayaköy'ü anlatan rölyef çalışmaları, mumluklar, testiler, bardaklar, şarap kapları ve hediyelik formlara yer veriyor. Dört aşamada yapımı tamamlanan kil önce çömlek çarkında işlenerek şeklini alıyor. İkinci aşamada ince işçiliği tamamlanan kırmızı kil üçüncü aşamada güneşte kurutulduktan sonra son olarak bin derecelik fırında pişiriliyor. Kayaköy'de 3 asırdan fazla devam eden bir mesleğin son temsilcisi olmaktan mutlu olduğunu anlatan Emrah Berk, "İzmirliyim ve çekirdekten yetişme 18 yıllık çömlek ustasıyım. Kayaköy'ü anlatan Kanatsız Kuşlar kiabındaki çömlekçi İskender'in hikayesinden etkilenerek buraya geldim ve burada çömleklerimi yapmaya başladım. Üç asır önce hangi yöntem ve kil kullanılmışsa bugünde aynı yötem ve kille çömleklerimi yapıyorum. Kırmızı kilden yaptığım formlar sadece çömlekle sınırlı değil günlük kullanıma yönelik ve Kayaköy'ü anlatan hediyelik eşyalar yapıyorum" dedi.