Yargıtay Başsavcılığı, "siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı" gerekçesiyle, 2 yıl önce bazı aydınlar tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel için yapılan suç duyurusunu soruşturmak için Başbakanlık'tan izin istedi. Yargıtay'ın 2 yıl sonra bu izni istemesinin nedeni ise kanun değişikliği olarak gösterildi.

Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan, Gençay Gürsoy ve Baskın Oran 23 Ocak 2012’de Özel hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunun nedeni ise Özel’in Kürt sorunu, askeri yargı, Kürtçe’nin kamusal alanda ve eğitimde kullanılması konularında yaptığı açıklamalardı.

Suç duyurusunun üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen konuyla ilgili bugüne kadar hiç bir işlem yapılmadı. Ancak, 22 Şubat 2014'de yürürlüğe giren yasada Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında görevleri ile ilgili suçlardan dolayı ön inceleme yaptırmak, soruşturma izni vermek veya vermemek, kamu davası açılmasına veya kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermek yetkisinin Başbakan’a verilmesi dosyanın açılmasına neden oldu.

Dosya 3 Mart 2014 tarihinde Başbakanlığa gönderildi ancak Başbakanlık bu tarihe kadar Yargıtay'a bir yanıt vermedi. Bu konudaki kararı ise Başbakan Ahmet Davutoğlu verecek.

Özel, “Devletimizin bekasının sağlanması, yasaların hâkim kılınması ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için KCK’nın yargı önüne çıkarılmasının hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum” demişti.
Editör: Haber Merkezi