SANAT

Ödüllü kısa filmler İKÇÜ'de

Abone Ol


İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Medya ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen "Ödüllü Kısa Filmler Kampüse Geliyor" 2 gün süren film gösterimlerinin ardından düzenlenen "Yönetmenleriyle Kısa Film" söyleşisiyle son buldu.

Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç.Dr.Murat Soydan'ın organizasyonuyla gerçekleştirilen kısa film gösterimlerinin söyleşi bölümüne; Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Tancan Uysal, Prof.Dr.İbrahim Attila Acar, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Gökçe, Genel Sekreter Yardımcısı ve SKS Daire Bşk.V.Nihat Sabuncular akademisyenler katıldı.

Sinema yazarı ve film eleştirmeni Burçak Evren'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide, çektikleri kısa filmleri öğrencilerle buluşan yönetmenler Öğr. Gör. Musa Ak, Öğr. Gör. Hasan Basri Özdemir, Hakan Hücum, Koray Sevindi ve Abdurrahman Öner kısa film sektörü ve filmleri hakkında öğrencilerin sorularını yanıtladı.

"Sanata verdiği değer için İKÇÜ'ye teşekkür ederiz"

Gazeteci-Yazar Burçak Evren konuşmasında yeni bir üniversite olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin Türkiye'de bir çeşit üvey evlat muamelesi gören kısa film ve belgesel konusunda gösterdiği duyarlılık için teşekkür etti: "İzmir Kâtip Çelebi üniversitesinin böylesine anlamlı bir etkinlik düzenlemesi, son 5 yılın en iyi filmlerini sanatseverlerle buluşturması oldukça sevindirici" dedi. Evren, yerel yönetimlerin sanat alanında üzerine düşen görevi hassasiyetle yapmasına da vurgu yaparak, "Buradaki her film 20'nin üzerinde ödül aldı. Bu yarışmaların birçoğunu yerel yönetimler düzenliyor. Koydukları ödüller ise 1000 TL ile 5000 TL arasında değişiyor. Ne yazık ki belediyeler 1000 TL'lik ödülü vermiyor. Yerel yönetimlerin sanata katkıda bulunurken, 1000 TL'lik ödülü vermeyerek sanatçıya bu meblayı çok görüyor. Çok güç şartlarda sanat icra etmeye çalışanlara bu şekilde davranılması bu alanın başka bir sorunudur" diye konuştu.

Buhar filminin yönetmeni Abdurrahman Öner: Türkiye'de kısa film ticari olarak getirisi yok. Ödül alanların da kazandığı ödüller anca maliyeti çıkarmaya yetiyor. Çok sevdiğiniz için, aşkla yaptığınız zaman bir şeylerin karşılığını alıyorsunuz.

Mada filminin yönetmeni Öğr. Gör. Musa Ak: Belgesel türü Türkiye'de fazla gösterim alanı bulamıyor. Bizde daha çok kitleye ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Filmlerimizi çok büyük emeklerle çekiyoruz. Festivaller bizim için tek alan. Ödül alırsanız gösterim alanınız artıyor. Artık herkes dizilere yöneldi. Türkiye'de belgesel zor durumda. Biz genç yönetmenler bunu aşmaya çalışıyoruz.

Toruk filminin yönetmeni Öğr. Gör. Hasan Basri Özdemir: Belgesel demek gerçekliği yansıtmak demektir. Bu da senaryo ile gerçekleşir. Biz yönetmenler olarak yaşanılan tüm gerçekliklerin daha geniş kitlelere ulaşmak için gayret sarf ediyoruz.

Mesut filminin yönetmeni Hakan Hücum: İnsanlara aktarmak istediğiniz şeyler var. Aktarmak istediklerimizi her türlü görsel ve işitsel teknikleri kullanarak kısa film aracılığıyla anlatmak çok büyüleyici. Kısa film insanlara uzun metrajlı filmden çok daha fazla his aktarabilir. İyi bir kısa film izlemek uzun filmden daha zevkli olabilir. Bir kişinin bile gelip sizin filminizi izledim, beğendim demesi bizler için çok büyük mutluluk.

Ekmek filminin yönetmeni Koray Sevindi: Sektördeki maddi zorlukları her zaman hissediyoruz. Ama bu zorluk gördüğüm kadarıyla dünyanın her yerinde yaşanan bir sıkıntı. Bu işi yapmaktan dolayı mutluyuz. Bu işi yapmak için çok fazla okumanız, izlemeniz çok fazla şey bilmeniz gerekiyor. Zorlukların yanında sevdiğiniz bir işi yapmanız her türlü sıkıntıya değer.

"Sanat hayata renk katan diğer taraftır"

Söyleşinin sonunda konuk yönetmenlere birer teşekkür plaketi takdim eden Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, böylesine sanat dolu bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Prof.Dr.Akhan, "Umarım ki bizim de aramızdan iyi yönetmenler, senaristler, sinemacılar çıkar. Ülkemiz güzel yerlere doğru ilerleyecekse bu sadece tıpta, mühendislikte fen bilimlerinde olmaz. Sosyal alanlarda da sanatta da öne çıkılması başarılar kaydedilmesi gerekir. Sanat hayata renk katan diğer taraftır. Siz de bize güzel bir renk kattınız. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum" diye konuştu.