Bu yıl 89’uncu kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı’na (İEF) Corona virüsü salgını damgasını vurdu.

Salgın sonrasındaki ilk fiziki fuar, Ticaret Bakanlığı’nın onayı ve desteğiyle başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı fuar, her ne kadar enternasyonal adını taşısa da bu yıl uluslararası değil, ulusal bir nitelik taşıyor.

Salgın nedeniyle 89’uncu İEF, her yıl olduğu gibi on gün değil, beş gün sürecek.

Ziyaretçiler, fuarın düzenlendiği Kültürpark’a maskeli ve ateşleri ölçülerek alınacak.

Tiyatro ve müzik etkinlikleri açık havada düzenlenecek. Fuarın bu yılki teması ise ‘Akdeniz.’

“Türkiye, tarihi boyunca Akdeniz’de belirleyici aktör olmuştur”

Fuarın açılış töreninde konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘Küresel pandemi nedeniyle yaşanan tüm olumsuz şartlara rağmen bu köklü geleneğe ara vermeye gönlümüz razı olmadı. Bu yıl uluslararası misafirlerimize ev sahipliği yapamadık. Ancak İzmir iş günleri programını sanal ortama aktararak gerçekleştirdik’ dedi.

Pekcan, ‘Hedefimiz, İzmir’i Akdeniz’in en önemli ticaret ve iş merkezlerinden biri yapmaktır’ diye konuştu.

‘Fuar İzmir, İzmir fuar demektir’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de pandemi nedeniyle bazı etkinliklerde ve katılımda sınırlamalar olsa da gereken tedbirleri alarak fuarı açmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Soyer, fuarın kökeninde Mustafa Kemal Atatürk’ün dile getirdiği ‘Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadi zaferler ile taçlandırılmazsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner’ anlayışının yattığını vurguladı.

Fuarın, İkinci Dünya Savaşı döneminde bile açıldığını ve birçok ilke imza attığını hatırlatan Soyer, ‘Her İzmirli fuar zamanı, çocuksu bir heyecan ile koşar Kültürpark’a. Bu nedenle İzmir, Fuar; Fuar da İzmir demektir. İzmir Enternasyonal Fuarı ülkemiz için ise; siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştiği, toplumsal hatıraların biriktiği ve ülkemizin evrensel değerlerle buluştuğu bir hafıza merkezi oldu her zaman’ dedi.

Böke’den sosyal devlet vurgusu

Açılış töreninde konuşan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de fuarın İzmir’de gerçekleşmesinin bir tesadüf olmadığını vurgulayarak, ‘İzmir tarihi boyunca bir ticaret merkezi, bir dünya limanı, demokrasi kültürünün merkezi, barış ve birlikte yaşama kültürünün öncüsü olmuştur’ dedi.

Böke sözlerini şöyle sürdürdü: ‘

İzmir tarih boyunca farklı ülkeleri birbirine bağlayan bir ticaret merkezidir. Dünyanın ve Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizlerde bu barış duygusu daha önem taşıyor. Ya bu krizlerden güçlenerek daha adil, daha güçlü ve vatandaşa umut veren bir dayanışmayı ortaya çıkaracağız ya da bir karanlığın içine gömüleceğiz.

Tercih hepimizin tercihi, sonuç hepimizin atacağı adımlara bağlı. Bugünlerde ister ekonomik isterse pandemik krizler olsun bugünlerin yaralarını saracak ve geleceği şekillendirecek adımlar atmalı. Sadece büyüme için değil kalkınma için güçlü bir sosyal devlet kurmaya ihtiyaç var. İEF ve İzmir işte, bu ilkelerin tarihini ve geleceğini temsil ediyor.’

Anlaşmaya varıldı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray’la Kongre’nin hükümet harcamalarına bu ay sonundan sonra da bütçe çıkarılması konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Böylece, mali yılın sona ereceği Eylül ayı sonunda federal kurumlara kaynak akışının kesilmesi ve hükümetin kapanması ihtimali şimdilik önlenmiş oldu.

CNBC televizyonuna konuşan Pence, Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve müzakere ekibinin hükümetin kapanmasını önleyecek bir tasarı üzerinde anlaşmaya vardığını, bu sayede artık Corona virüsü konusunda yeni bir yardım paketi üzerinde çalışmaya odaklanabileceklerini belirtti.

Pence, bütçe tasarısıyla, Corona yardım paketi gibi iki parti arasında anlaşmazlıkların yaşandığı hususların birbirinden ayrı tutulduğunu kaydetti. Tasarı, federal harcamaların geçici olarak mevcut düzeyde sabit tutulmasını öngörüyor.

DİP EKSPRES

Kitabi ve makaleleri var

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) Genel Sekreter Yardımcılığı görevine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Dış Ticaret Müdürü olarak çalışan Dr. Ayşe Mehtap Ekinci getirildi.

Kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarında çeşitli görevlerde bulunan Dr. Ayşe Mehtap Ekinci, 1988 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Beykent Üniversitesi’nde MBA alanında tamamladı.

ABD merkezli York Üniversitesi’nde uluslararası ticaret, finans, iletişim, halkla ilişkiler ve liderlik alanlarında doktorasını yapan Dr. Ayşe Mehtap Ekinci, iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Almanca ve Japonca bilmektedir.

İş hayatına özel sektörde bilişim, tekstil ve gıda sektörlerinde yöneticilik yaparak başlayan Dr. Ayşe Mehtap Ekinci, sırasıyla Türkiye İş Bankası, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde görev almış olup, son olarak da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Dış Ticaret Müdürü olarak görev yapmıştır.