Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binaları ilgilendiren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu kapsamında geri sayım başladı.

Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak için çıkarılan kanunla birlikte Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011’de zorunlu hale geldi.

Hapis cezası

2020 yılında ev alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin sahtelerinin de piyasada yaygın olarak yer aldığını söyleyerek kamuoyunu uyaran Emre Alkin, sözlerine şunları ekledi:

‘Enerji Kimlik Belgesi (EKB), asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, ısıtma ve/veya soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, var ise kojenarasyon, var ise fotovoltaik sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), bazı kurum ve kişiler tarafından sahte olarak hazırlanarak tüketiciler ile buluşturuluyor.

Bakanlığın yapacağı denetimler neticesinde gerçeğe aykırı ya da kötü niyetle belge düzenlendiğinin tespiti halinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) iptal ediliyor.

Bu belgeyi düzenleyen kurum ve kuruluşlara ise hapis cezasına varan cezalar verilebilir.’

Tıbbi ve Aromatik bitkiler

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İçin Değer Zinciri Modeli Geliştirilmesi’ Çalıştayı, Isparta’da gerçekleşti.

Çalıştaya hükümet, özel sektör, çiftçi kooperatifleri, sivil toplum temsilcileri ve çiftçiler yoğun katılım gösterdi.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitki açısından küresel gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayarak, dünyanın en zengin ülkesi olduğunu, Isparta’nın da bu kapsamdaki en zengin il olduğunun altını çizdi.

Yakılarak yok ediliyor

TEMA Vakfı üretim aşamasında ortaya çıkan çay atıklarının çay üretimi yapılan toprakların gübresi olduğuna dikkat çekerek; çay atıklarının kompost yapılarak kullanıldığında toprağı beslediğinin ve iyileştirdiğinin altını çizdi.

Siyah çay elde edilmesi için fabrikalarda yapılan işlem aşamasında çöp, lif ve tozdan oluşan önemli miktarda çay atığının açığa çıktığını, bunun gübre olarak kullanılmasının çay topraklarının faydasına olduğunu ifade eden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ‘Yaş çayın içinde %25 civarında kuru madde bulunuyor. Bunun yaklaşık %20 kadarı kuru çay olarak alınıyor. Kalan %5’lik çay atığı ise çay çöpü diye tarif edilen ve çay paketlerine girmeyen bitki artıkları, lif, toz gibi organik maddelerden oluşuyor.

Çay üretimi yapılan bölgede yıllık elde edilen toplam ürün 1,5 milyon ton civarında yaş çaydan oluşuyor.

Dolayısıyla her yıl yaklaşık 75 bin ton çay atığı ortaya çıkmaktadır. Önemli miktarda azot, fosfor, potasyum ve mikro besin maddeleri içeren bu atıklar, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin iyileştirilmesine büyük katkı sağlıyor.

Böylesine önemli bir organik maddenin büyük bölümü; enerji sağlamak, depolama veya nakliye giderlerini azaltmak gibi sebeplerle yakılarak yok ediliyor.

Oysa yakılarak yok edilen bu zengin organik materyal, bölgedeki çay alanlarının her yıl %10’unu gübreleyebilme potansiyeline sahiptir.’

Rusya’da üretim daveti

50. kuruluş yılını geride bırakan Türkiye’nin enjeksiyon makinesi üreticisi Hürmak Makina’ya Rusya’da üretim davetinde bulunuldu.

2020 yılı için Rusya’nın kamu şirketi Atlant’ın tesislerinde Hürmak lisansı ile 50 enjeksiyon makinesi üretimi ile iş birliğine adım atılacağını açıklayan Hürmak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burç Angan, “2020 yılında gözlemleyeceğimiz pazarın talep ve tutumuna göre 2021 yılının yeni tesisleşme ve istihdam olanakları açısından değerlendirilmesi yapılacak” dedi.

Menemen yine unutmadı

Gericilerin 23 Aralık 1930’da vahşice şehit ettiği Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki, Pazartesi günü Menemen’de çeşitli programlarla anılacak.

Cumhuriyeti ve devrimlerini korumak için canlarını feda eden Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’nin şehit edilişlerinin 89. yılında düzenlenecek olan törenlere yurdun dört bir yanından katılım olacak.

Anma programı kapsamında saat 10.30’da gerçekleştirilecek olan Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü, Menemen Şehir Stadı önünden başlayacak ve Kubilay Anıtı önüne dek sürecek.

Yürüyüşe Menemen Belediyesi tarafından bugüne özel olarak yaptırılan 500 metrelik bayrak eşlik edecek.

Kubilay Anıtı’daki törenin ardından saat 12.00’de Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapılacak.

Kubilay, Bekçi Hasan, Bekçi Şevki ve Cumhuriyet şehitleri anısında Mahkeme Camisi’nde saat 12.30’da Mevlid-i Şerif okutulacak.

Anma programı kapsamında saat 13.30’da Kubilay Kültür Merkezi’nde Oktay Özengin Kubilay Tarihi Fotoğraf Sergisi ve saat 14.30’da Tarihçi Yazar Sinan Meydan’ın ‘Cumhuriyet Tarihinde Kubilay Olayının Önemi’ konulu paneli düzenlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay anısına 13.’sü düzenlenen “Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu” da Çanakkale Asfaltı Buruncuk bölgesinde saat 08.00’de başlayacak.

10 kilometrelik koşu Kubilay Anıtı önünde sona erecek.

Ayrıca 22 Aralık Pazar günü  (BUGÜN)Menemen Belediyesi tarafından Gölpark Menemen’de Genç Kubilaylar Topluluğu Turnuvası yapılacak.

DİP EKSPRES

Bütçe gelirleri %3,8 arttı

Çin Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilere göre, Çin'in bütçe gelirlerinin 2019 yılının ilk on bir ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, %3,8 oranında artarak 17.900 milyar yuana (2.600 milyar dolar) ulaştı. 

 Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, Merkezi Hükümet, bu dönemde, 8.610 milyar yuan toplayarak geçtiğimiz yıla kıyasla %4,8 oranında bir artış kaydetti.

Yerel yönetimler ise bütçe gelirlerini %3 oranında artarak 9.290 milyar yuan topladılar.

Önemli bir başarı

BetonSürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council - CSC) BölgeselSistem Operatörü olan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından ülkemizetanıtılan ‘Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi’ kapsamında ÇİMKOÇimento ve Beton Sanayi Ticaret AŞ’nin Narlı Çimento Fabrikası ile Osmaniye veAltınşehir Hazır Beton Tesisleri belgelendirildi. Belgelerin takdimi içindüzenlenen törende konuşan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB BaşkanıYavuz Işık, Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin, beton ve onun en önemli ikibileşeni olan çimento ve agrega malzemeleri için Kaynakların Sorumlu KullanımıBelgelendirmesi modeli sunduğunu, böylece beton, çimento ve agregaüreticilerinin sürdürülebilirlik konusunda göstermiş olduğu hassaslık veçabaların; güvenilir, bağımsız, verilere dayanan bir belgelendirme süreci iletüm dünyaya gösterilebilmesinin sağlandığını söyledi.

Kooperatifçilik panelinde dayanışma vurgusu

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü kapsamındaki etkinliklerde yerel ekonomide kooperatifleşmenin, kooperatiflerde ise dayanışma kültürünün öneminin altı çizildi.

Panelin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diyerek Seferihisar’dan başlattığı çalışmaların İzmir geneline yayıldığını vurguladı.

Özuslu şöyle devam etti:

“Bu çalışmalar tarımda sömürüsüz bir sistemi yaratmaya imkân sağlıyor. 50 incir ağacı bir genci iş sahibi, aş sahibi, çoluk çocuk sahibi yapar ve kimse köyünden ayrılmaz” dedi. 

‘Parşömenin hikâyesi!’

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Eke Bayramoğlu TÜBİTAK bilim söyleşileri kapsamında ‘Parşömenin Hikayesi’  konulu sunum gerçekleştirdi.

Söke 100. Yıl Atatürk Ortaokulunda gerçekleşen sunumda öğrenciler, parşömenin geçmişten günümüze geliş hikâyesini Prof. Dr. Eke Bayramoğlu’dan dinledi.

Sunumda Prof. Dr. Eke Bayramoğlu okuma-yazmanın ve bilimin önemine değindi.

Sunumda Söke 100. Yıl Atatürk Ortaokul Müdürü Nejat Orçun ve Tarih Öğretmeni Ayşegül Orçun tarafından hazırlanan 6. Sınıf öğrencilerinin oynadığı Parşömen Oyunu büyük ilgi gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan

7 milyona yakın işçinin merakla beklediği asgari ücret görüşmeleri devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan çok önemli bir açıklama geldi.

Gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Erdoğan, 'Geldikleri noktayı görelim inşallah jestimizi yaparız' dedi.

Erdoğan'ın asgari ücret konusundaki açıklamaları şöyle:

"İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız."

Dünyada 2. olacak

Türkiye’nin en uzun, dünyanın 2. en uzun tüneli olacak çift tüplü Yeni Zigana Tüneli’nde inşaat çalışmaları sürerken, yüzde 64 oranında kazı-destekleme imalatı, yüzde 42 oranında da kaplama betonu imalatının tamamlandığı belirtildi.

Zigana Tüneli, tamamlandığında 90 kilometre ve arabayla 1,5 saat olan güzergah 11 kilometre kısalarak 79 kilometreye ve 45 dakikaya düşecek.