Torba yasa ile gaziler için protez, tekerlekli sandalye, araç gereç alımında yeni düzenlemeye gidildi.
Yasa değişmesine rağmen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 1 Ekim'de yenilense de listede beklenen güncelleme yapılmadı.
Yasaya güvenerek hastanelerden heyet raporu alan birçok gazi, SGK'nın tavrı karşısında sıkıntıya düştü.
SGK, 'listemizde yok' diyerek protez ve aktif tekerlekli sandalyelerin parasını ödemedi.
Güneydoğu'da vatani görevini yaptığı sırada PKK'lılarla girilen çatışmada yaralanan Yunus Emre Ayhan'ın bir ayağı dizüstü, bir ayağı ise diz altı olmak üzere kesildi.
Ayhan, 5 yıldır kullandığı protezlerini değiştirmek için Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde kontrolden geçti.
Burada heyet raporuyla kendisine protez verilmesi kararı verildi.
Heyet raporu doğrultusunda Ayhan biri dizüstü, diğeri de diz altı 2 adet protez yaptırdı.
SGK, diz üstü protezin parasını karşılarken, diz altı protez için ise 'SUT listesinde bu protez yok. Bu nedenle ödemeyi yapamayız' cevabı verdi.
Tek protezinin parası ödenmeyen Gazi Ayhan, 'Kendimi acındırmak da istemiyorum, ağlamak da' diyerek yaşadıklarını anlatma konusunda tedirgin davrandı.
Takılan protezin parasını karşılama gücü olmadığını kaydeden Ayhan, şunları söyledi:
'Bir protezin ömrü 4.5 yıl. Ben devletim zarar görmesin diye 5 yıl kullandım. Şimdi devletim bana bunu yapıyorsa ne diyeyim canları sağ olsun.
Bugün iki ayağım olsa yine bu ülke için seve seve veririm.
İçimi acıtan bize yapılan bu muamele.'

 
Aman petrol,  canım petrol

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Viyana'daki toplantısından üretim kotasının günlük 30 milyon varilde tutulması kararı, petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı.
Brent tipi petrolün varili 71.12 dolarla yaklaşık 4.5 yılın en düşük seviyesini gördü.
Petrol en son 7 Temmuz 2010 yılında 71 dolar düzeyine inmişti.
Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da önceki gün ABD'de piyasaların kapalı olmasına rağmen 67.77 dolara kadar indi.
Analistler, piyasa dengelerinin sağlanması için OPEC'in üretim seviyesini koruma kararı aldıklarını belirterek, ülkelerin petrolde meydana gelecek olumsuzluklara karşı cevap vermeye hazır olduklarını aktardı.
Küresel büyümeye yönelik endişelerin devam ettiği dönemde düşük petrol talebine karşın arzdaki fazlalığa işaret eden analistler, bu durumun fiyatlarda satış baskısı yarattığını kaydetti.
Analistler, ülke merkez bankalarından piyasaları destekleyici açıklamalar gelmesine ve dolardaki güçlenmeye karşın gerilemesini sürdüren Brent petrolün varil fiyatında aşağı yönlü hareketlerin devam edebileceğini aktararak, '71.2 dolar desteğinin altında kalıcılık sağlaması durumunda 67.9 dolar seviyeleri gündeme gelebilir' değerlendirmesini yaptı.

 
87 ülkenin merkezi Türkiye

Çatısı altında Bosch, Siemens, Profilo ve Gaggenau gibi beyaz eşya markaları yer alan BSH Grubu, Türkiye'yi yeni üs olarak seçti.
BSH Türkiye'ye Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya bölgelerinden oluşan 87 ülke ve 8 üretim tesisinin sorumluluğuyla görevlendirilerek bölgesel merkez konuma yükseldi.
Yeni yapılanmayla 1.9 milyar kişinin yaşadığı bir coğrafyaya hitap ettiklerini ifade eden BSH Türkiye CEO'su ve yeni Bölge Başkanı Norbert Klein, zorlu bir göreve başladıklarını söyledi.
Klein, 'Rusya'dan Afrika'ya kadar uzanan bir bölgeden bahsediyoruz. Bu bölgede iç karışıklıklar, savaşlar ve dövizdeki dalgalanmalar başta olmak üzere birçok sıcak gelişme yaşanıyor.
Bölgenin toplam cirosu yaklaşık 1.6 milyar Euro olan bölgede, 8 fabrika, 8 bin BSH çalışan, 6 iştirak ve 2 temsilcilik ofisi bulunuyor. Türkiye'deki sonuçlarımızı gören merkez başarıdan dolayı bize biraz daha fazla sorumluluk yüklemek istedi.
Türkiye 87 ülkenin merkezi olarak atandı.
Ürün geliştirmeden pazarlamaya kadar birçok farklı alanı kapsıyor' dedi.
BSH Grubu'nun Çerkezköy'de bulunan 6 fabrika, üretim ve Ar-Ge merkezi bulunduğunu hatırlatan Klein, şirketin ihracat rakamlarına dikkat çekti.
Klein'ın paylaştığı rakamlara göre BSH, Türkiye'de 2013 yılında 3.5 milyar TL ciro elde etti.
Bu rakamın 1.9 milyar TL'si yurtiçi satışlardan geliyor. Şirketin ihracat cirosu 1.6 milyar TL. Yıllık 4.7 milyon adet üretim yapan BSH'ın hedefi ise 2018 yılında 6 milyon beyaz eşya üretimi olarak paylaşıldı.

 
Borsa İstanbul'da 6 milyar dolarlık sukuk

Aralarında Türkiye'nin de pay sahibi olduğu İslam Kalkınma Bankası'nın (IDB) yurtdışında işlem gören 6.05 milyar dolarlık sukuku (kira sertifikası), Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda nitelikli yatırımcılar arasında alım satıma açıldı.
Böylelikle Borsa İstanbul, ilk kez uluslararası bir finans kuruluşunun sukukunu işleme açmış oldu.
Uluslararası İstanbul finans merkezi hedefi kapsamında önemli adım olarak görülen sukukun Borsa İstanbul'da işleme açılması dolayısıyla düzenlenen gong törenine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, IDB Ahmad Mohamed Ali Al Madani katıldı.
SPK Başkanı Ertaş, faizsiz finansal kurum ve ürünlerin oldukça önemli olduğunu ve gündemlerinin ilk sırada yer aldığını belirterek, 'Nitekim Haziran 2013'te yaptığımız yeni kira sertifikası düzenlemesi ile uluslararası alanda kabul gören 5 yeni kira sertifikası türünü de ülkemize kazandırdık. İhraçların büyüklüğü yaklaşık 5 milyar dolara ulaştı' dedi.
Kısa bir süre içinde uluslararası bir kuruluşun da tahvil ihracını Türkiye'de yapacaklarını kaydeden Ertaş, 'Hatta bölge devletlerin de ihraçlarını burada yapması için ciddi bir görüşme trafiği var' dedi.
BİST Başkanı Turhan da, yakın bölgedeki kuruluşların hisse senedi halka arzlarının Türkiye'de yapılması için çalıştıklarını söyledi.

 
Yurtdışı projelere destek geliyor

İnşaat sektörünün beklediği haber Ekonomi Bakanlığı'ndan geldi. 'Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkındaki Karar' Resmi Gazete'de yayımlandı.
Müşavirlik firmalarının yurt dışında üstlendiği her bir proje için sağlanan azami destek 300 bin dolardan 1 milyon dolara yükseltildi.
Yurtdışı ofis desteğinde azami 5 olarak belirlenmiş olan desteklenen ofis sayısı 7'ye, destek süresi 3 yıldan azami 6 yıla çıkarıldı.
Reklam, pazarlama ve tanıtım desteğinde 75 bin dolar olan azami destek miktarı 100 bin dolara yükseltildi.
Destek süresi 3 yıldan azami 6 yıla çıkarıldı, ayrıca, tanıtım ve halkla ilişkiler hizmetleri de destek kapsamına alındı.
Yurtdışında proje üstlenen teknik müşavirlik firmalarının yazılım harcamaları için yılda azami 50 bin dolara kadar, firmaların yurtdışı projeleri için gerçekleştirdiği mesleki sorumluluk sigortası harcamaları için yılda azami 50 bin dolara kadar, uluslararası mesleki yarışmalara katılım harcamaları için organizasyon başına azami 10 bin dolara kadar destek verilmesi imkanı getirildi.

***

SON NOKTA

'Alışveriş çılgınlığı' sürüyor

ABD'de her yıl kasım ayının 4. perşembe günü kutlanan Şükran Günü'nden bir gün sonra yapılan 'Kara Cuma' başladı. Silahsız siyahi genç Michael Brown'u öldüren polisin yargılanmamasına tepki gösteren birçok ünlünün 'alışveriş yapmayın' çağrılarına rağmen binlerce kişi indirimli alışveriş yapmak için mağazalara akın etti.
Perakende devlerinin yaptıkları büyük indirimlerden yararlanmak isteyen Amerikalılar saatler öncesinden mağazaların önünde kuyruklar oluşturdu.
'Kara Cuma' ile başlayan ve 'Siber Pazartesi' ile sona eren dört gün boyunca promosyonlu ürünler yüzde 90'lara varan indirimlerle satılıyor.
Yılbaşı alışveriş sezonu, ABD ekonomisinde yaklaşık 600 milyar dolarlık bir hacim oluşturuyor.