Ücrete yüzde 50 zam var

Abone Ol

Haftada 45 saat aşılmışsa her saat için normal ücretin yüzde 50 üzeri ücret ödenmek zorunda.
Yaz saati uygulamasının bütün yıla yayılması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı denetimler dolayısıyla önceki yıllarda milyonlarca lira fazla mesai cezası ödemek zorunda kalan finans kuruluşları başta olmak üzere yurtdışıyla yoğun iş bağlantısı olan şirketleri nöbetleşe fazla mesaiye yöneltti. 
Şirketler özellikle beyaz yakalı çalışanlarını sırayla nöbete bırakma yoluyla, dünya ile iş trafiğini kesintisiz yürütme yoluna gidiyor. 
Bazı işyerlerinde ise mesai başlangıcını erkene çekme yolu tercih ediliyor. 
Yaz saati uygulaması sonucu Avrupa ile 2, İngiltere ile 3 saate çıkan zaman farkının mesai çakışmasını azaltması zaten dünyada çalışanlar arasında fazla mesai oranında dünya şampiyonu olan Türkiye'de yeni bir neden ortaya çıkardı.

Kurallara bir göz atalım!

Peki Türkiye'de fazla mesai kuralları neler?
Yasaya göre, işçiler bir günde en fazla 11 saat çalıştırılabiliyor. Fazla çalışma süresi yıllık 270 saati aşamıyor. Fazla çalışma yapan işçiye, normal ücretin yüzde 50'si oranında daha fazla ücret ödenmesi gerekiyor. Kış saatine geçilmemesi, bankacılık sektörünün yanı sıra yurtdışı borsalarla çalışan brokerler ile şirketlerin ihracat ve ithalat departmanlarında çalışan personelin daha fazla mesai yapmasına neden oluyor. İş Kanunu'na göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. 
Bu süre, haftanın 6 gününe 7.5 saat olarak bölünebilir. 
Haftada beş gün çalışılan işyerlerinde ise günde 9 saat çalışma yapılabilir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar ise 'Fazla çalışma' olarak adlandırılıyor. İşçi ve işveren anlaşırsa haftalık normal çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşuluyla farklı şekilde dağıtılabiliyor. Bu durumda, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, 45 saati aşamaz. 
Buna 'denkleştirme' deniliyor. 
Örneğin, bir hafta 35 saat çalışan işçi, eksik çalıştığı 10 saate karşılık 2 ay içinde herhangi bir haftada 55 saate kadar çalıştırılabilir. İşverenin bundan dolayı fazla çalışma ücreti ödemesi gerekmez. İki aylık denkleştirme süresi toplu sözleşmelerle dört aya kadar artırılabiliyor.

Yapı İzin İstatistik verileri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 'Yapı İzin İstatistik, Ocak-Eylül 2016' raporlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların 2016 yılının ilk 9 ayında bir önceki yıla göre bina sayısı yüzde 5, yüzölçümü yüzde 6.1, değeri yüzde 11.7, daire sayısı ise yüzde 8.1 oranında arttı.
Yapı ruhsatı verilen binaların 2016 yılı Ocak-Eylül ayları toplamında yapıların toplam yüzölçümü 143.5 milyon metrekare iken bunun 79.6 milyon metrekaresi konut, 35.1 milyon metrekaresi konut dışı ve 28.8 milyon metrekaresi ortak kullanım alanı olarak belirlendi.

İzmir'de 7889 konut satıldı

TÜİK konut satış istatistikleri raporunu açıkladı. Rapora göre ülke genelinde 130 bin 274 konut satışı gerçekleşti. İzmir 7889 konut satışı ve yüzde 6.1'lik pay ile konut satışında üçüncü sırada yer aldı.
Rapora göre konut satışları 2016 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.1 oranında artarak 130 bin 274 oldu. 
Konut satışlarında İstanbul 21 bin 94 konut satışı ve yüzde 16.2 ile en yüksek paya sahip olurken; Ankara 14 bin 449 konut satışı ve yüzde 11.1 pay ile ikinci sırada yer aldı. 
Ankara'yı 7 bin 889 konut satışı ve yüzde 6.1 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 10 konut ile Hakkari, 28 konut ile Ardahan ve 34 konut ile Şırnak oldu.

Muğla yabancıların tercihi

Yabancılara yapılan konut satışları 2015 yılının Ekim ayına göre yüzde 30 azalarak bin 566 oldu. 
Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim 2016'da Antalya 467 konut satışı ile ilk sırada yer alırken Ege Bölgesi'nde 74 konut satışı ile Muğla yer aldı. 
Türkiye'de en çok konut satın alanlar 257 satış ile Irak vatandaşları oldu.

Otomatik katılımlı BES

Uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan ücretli çalışanların otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) alınmasına ilişkin yasal düzenlemeye göre, 45 yaşın altında olan çalışanların yılbaşından itibaren otomatik olarak bireysel emekliliğe alınacağı belirlendi. 
Çalışanın ücretinden yüzde 3 oranında kesinti yapılırken, sistemden isterse iki ay içinde çıkabileceği saptandı. 
2 ay içinde sözleşmeden cayan çalışandan alınan katkı paylarının ise 10 işgünü içinde iade edileceği tespit edildi.

Ziraat Bankası Gürcistan'da banka kuruyor

Ziraat Bankası, Gürcistan'da faaliyet gösteren şubelerin iştirak bankası çatısı altında faaliyetlerini sürdürmesine yönelik olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna başvuruda bulundu.
İlk ihalede ortaya çıkan teknik sorunların giderildiğini aktaran Ahlatcı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Milli Piyango ihalesine 'imtiyaz' maddesi eklenince bu kez tek başına girme kararı aldıklarını açıkladı.

Türk sağlık turizmi 

Türkiye'nin en büyük ve en modern fuar merkezi Fuar İzmir, 8-11 Aralık 2016 tarihleri arasında ev sahipliği yapacağı 10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi ile turizmin yanı sıra sağlık sektörüne de katkı sağlayacak.
Her geçen gün gelişme gösteren Türk sağlık sektörü, 10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi'nde kendini dünyaya tanıtma imkanı bulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TÜRSAB Fuarcılık Hizmetleri Tic. A.Ş. ortaklığıyla ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenecek Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, 10. kez turizmcileri İzmir'de buluşturacak. 

Yeni ufuklar açılacak

Sağlık Turizmi Özel Bölümü'nde; kamu hastaneleri, özel, vakıf ve üniversite hastaneleri, sağlık turizmi seyahat acentaları, göz hastaneleri, diş sağlığı ve estetik merkezleri, saç ekim klinik ve merkezleri, tüp bebek hastaneleri ve merkezleri, termal oteller ve tesisleri, sigorta şirketleri, assistance firmaları, zayıflama ve diyet klinikleri konusunda faaliyet gösteren firmalar stand açacak.

94 bin kişi Mesleki Yeterlilik Belgesi aldı

Uzman Grup Belgelendirme Kuruluşu, SVS Asansör personelinden 3'ü için MYK Asansör Bakım ve Onarımcısı sınavı düzenledi. 
Uzman Grup Belgelendirme Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Er, "Bugüne kadar 75 bini tehlikeli mesleklerde olmak üzere toplam 94 bin kişi Mesleki Yeterlilik Belgesi aldı. 1 Ocak 2017 itibariyle belgesi olmayan personeli çalıştıran işletmeler her çalışan için ayrı ayrı 527 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak' dedi.

Türkiye; akıllı tarım ülkesi olmalıdır!

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Milli Tarım Projesi'nin tarım ve hayvancılığın gelişimi açısından son derece önemli olduğunu belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, 'Ülkemiz, kooperatiflerin öncülüğünde Akıllı Tarım Ülkesi olmalıdır' dedi.
Milli Tarım Projesinden sonuç alınabilmesi için; projenin yol haritası belirlenirken kooperatifçiliğin geliştirilmesinin ön plana alınması gerektiğinin altını çizen Eskiyörük; 'Bu proje hiç şüphesiz Türk tarım ve gıda sektörü için yeni bir umut kapısı olacak. Burada önemli ve milli hedefler söz konusu. Ancak bize göre bu büyük projenin yine büyük bir amacı olmalı. Yani Milli Tarım Projesi'nin gelecekte Türkiye'yi taşıması gereken yeni bir model, yepyeni bir ekonomik gelişme sağlanmalıdır. Bu da ülkemizde kooperatifçiliğin geliştirilerek Türkiye'nin Akıllı Tarım Ülkesi olması ülküsüdür' diye konuştu.

AP, AB'nin geleceğini de tehlikeye düşürüyor

Avrupa Parlamentosu'nun dün, Türkiye'nin Avrupa Birliğiyle sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak dondurulmasına ilişkin aldığı tavsiye kararını eleştiren AKP İzmir Milletvekili Necip Kalkan. 'Avrupa Birliği, kurulurken, malların, sermayenin ve emeğin barış ortamında serbest dolaşımını esas alan bir ekonomik ve siyasi iş birliği olarak tasarlanmıştır. Bilinmelidir ki tavsiye kararının sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Avrupa Birliğinin de geleceğini tehlikeye düşürmesi kuvvetle muhtemeldir' dedi.

İş dünyası AP kararını yorumladı

Avrupa Parlamentosu'nun, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005'te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı, 479 oyla kabul etmesinin ardından iş dünyasından açıklamalar gelmeye başladı. 
Batı Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, kararın diplomatik ve siyasi bir karşılığı olmadığını ifade ederek alınan kararla AB'nin iç siyasetine bir mesaj verdiğini söyledi. 
Alınan kararın tek başına bir anlam taşımadığını ifade eden Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, her şeyin uzun vadede rayına oturacağına inandığını söyledi. 
Avrupa Birliği müzakerelerinin her iki taraf içinde önemli olduğuna değinen Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu ise, sürecin zamanla düzelmesi gerektiğini dile getirerek, sorunların çözülmemesi halinde Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ekonomik olarak zarar göreceğini açıkladı. 

DİP EKSPRES

'Teşvik Bilim Ödülü'nü aldı


Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Erten Ela, 'ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Araştırma Teşvik Bilim Ödülü'nü aldı.
Daha önce yaptığı çalışmalarla bir çok başarıya imza atan Ege Üniversiteli başarılı bilim insanı Prof. Dr. Erten Ela ödüle doymuyor. Almanya'nın en prestijli ödülü Alexander von Humboldt Ödülü'nü 2011 yılında alan, 2013 yılında Alexander von Humboldt kurumunun başarılı Türk bilim insanı ve testimoniali seçilen Prof. Dr. Şule Erten Ela, 2013 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü; 2014 yılında UNESCO-LOREAL Genç Bilim Kadını Ödülü, 2015 yılında ise Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanı Ödülü'nün sahibi oldu.