FİNANS EKSPRES

Zeytin üreticisinin sıkıntısı bitmiyor

Abone Ol


HASTALIK VE BUDAMA


Bu yıl zeytinlik arazilerde yeterli zirai mücadele yapılmadığı için hastalıklı tanelerin fazla olduğuna dikkat çeken Atıcı, "Zeytin sineği ürüne aşırı zarar verdi. Hem Ziraat Odası hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli köy köy, belde belde gezerek uyarılarda bulundu. Fakat çiftçilerimizin ekonomik ve teknik olanakları yeterli olmadığından mücadele edilemedi. Bunun sonucunda da birçok zeytin ağacındaki meyvelerde tahribat oldu. Zeytin sineğiyle mücadelenin yaz aylarında yapılması lazım" diye konuştu. Hastalıklarla mücadelenin yanı sıra verim alabilmek açısından ağaçlarda budama yapılmasının da önemli olduğunu ifade eden Atıcı, bilinçli bir budama yapılmadığı takdirde ürün alma şansının azaldığını söyledi.

FİYATLAR DÜŞÜYOR


Üreticilerin ekonomik durumunu ve zeytinyağı fiyatlarını da değerlendiren Atıcı, şunları kaydetti:

"İlçemizdeki üreticiler, ekonomik ve teknik nedenlerden dolayı modern tarım yapamıyor. Çiftçi yeteri kadar para kazanamıyor ki. Üç yıldan beri zeytinyağı fiyatları aynı. Primlerde ise önemli bir artış yok. Borcu borçla kapatıyor. Bugün bir ilaçlama demek para demektir. Hasat, para demektir. Çiftçinin cebindeki para artmadığı için arazisine masraf da yapamıyor. Sıkıntı burada. Bir hafta önce 4 lira 50 kuruş olan 1 asit zeytinyağı şu anda 4 lira 10 kuruşa, 5 asit zeytinyağı ise 4 liradan 3 lira 70 kuruşa gerilemiş durumda. Bu rakamlar geçen yıl bu zamanlar daha yüksekti. Bu yıl üretim fazla olduğu için fiyatlar da düşüyor."

PAZARLAMA SIKINTISI


Zeytinin pazarlanması konusunda da sıkıntı yaşandığını dile getiren Atıcı, "Biz Türkiye’de herkese yılda 20 kilogram zeytinyağı yedirebilirsek, bizim pazarlama sorunumuz da ortadan kalkacak. Avrupa’ya, Çin’e gitmemize gerek kalmayacak. Ama ne yazık ki kendi halkımıza, kendi ülkemizdeki 75 milyon insana zeytinyağı yediremiyoruz. Bunun yolunu bulduğumuz gün, pazarlama konusunu artık konuşmayacağız" dedi.

KAÇAK YAĞA DİKKAT

Son günlerde komşu ülkelerden kaçak zeytinyağı sokulduğu haberlerini basından takip ettiklerini de dile getiren Atıcı, "Suriye’den 4-5 bin ton zeytinyağının kaçak olarak ülkemize girdiğini öğrendik. Devletimizin bu kaçakçılığı önlemesi gerekiyor. Kalitesiz zeytinyağları ülkemizde üretilmiş gibi piyasaya sunuluyor. Bunlar da bizlerin ürünlerini lekeliyor" diye konuştu.