Hafta içerisinde zenginin, fakirin ortak konularından birisi de dolarda önüne geçilemeyen yükselişti. Bundan daha 1 ay önce doların yılsonu hedefi resmi ağızlardan 4.08 olarak açıklanmışken, dolar 4.92 ile tarihin en yüksek değerine ulaşmış oldu. Bu olağandışı yükseliş ister istemez ülkenin büyük bir ekonomik krize sürüklendiği yönünde de korku uyandırdı. Aslında uzun süredir ticaretin içinde olan dostlarımız, adı konulmamış büyük bir ekonomik kriz yaşandığını iddia ediyorlardı. Kendi yaşantılarımızdaki değişimler, bize krizin var olup olmadığı sorusuna yanıt buldurabilir.

Dolar hızla yükselirken, bu konuda kendini bilgili ve yetkili kabul eden birinin şu açıklaması trajikomikti. 'İsterse dolar 10 TL olsun, 1 TL yine 1TL'. Bu bana yıllar önce henüz ergenliğe yeni adım atarken, ben kimim sorusunu sorarken yaşadığım bir kazayı anımsattı. O dönemlerde düzenli okuduğum Hıncal Uluç köşesinde tek yön olan bir yolda iki tarafa bakan kişilerin pesimist(karamsar) kişiler olduğunu iddia ediyor ve ülkenin genelinde bizim insanlarımızın her zaman yolun iki tarafına baktığını ve bunun bizim ne kadar pesimist bir toplum olduğumuzun kanıtı olduğunu ifade ediyordu. Yaş itibariyle, kendimi bulma çağlarımdı. İyimser biri miydim yoksa karamsar mı? Çok net yanıtını bulabileceğim bir test önerilmişti önüme. Bornova'da dükkanımızın bulunduğu Fevzi Çakmak Bulvarı ikiye bölünmüş bir yoldu. Bu yolu geçerken iki tarafı kontrol ettiğimi fark etmek, beni şaşırtmıştı. Hıncal Uluç haklıydı. Tek yönlü bir yolda iki tarafı kontrol etmek çok anlamsızdı. Karar vermiştim, bir sonrakine sadece sola bakacaktım. Sağdan araç gelme ihtimali olmadığına göre orayı kontrol etmek pesimistliğin kanıtıydı. Daha ilk denememde yola adımımı atmamla birlikte sağdan gelen bir bisiklet üzerime çıkıyordu. Adam bana küfür ediyordu, önüne baksana diye, ben Hıncal Uluç'a küfrediyordum, burası Türkiye, İngiltere'de uygulanabilecek testleri bize öneriyor diye.

Bu açıklama nedense bana bu anımı hatırlattı. 1 TL yine 1 TL diye düşünmek nasıl bir iyimserliktir. Bunu söyleyen yetkiliye sanırım bugüne kadar hiç sağdan gelen bisiklet çarpmadı. Bu ekonomik kriz geliyorum diye her türlü işaret varken, halka kafasını kuma sokmayı önermek nasıl bir iyimserliktir? Benzine zam gelmesi beni ilgilendirmiyor. Ben zaten her zaman 50 TL benzin alıyorum diyen Temel mi acaba ekonomi için önerilerde bulunuyor.
Diğer taraftan, jöleli saçlarıyla meşhur ekonomist daha birkaç hafta önce doların yükseleceğini iddia edenleri vatan hainliği ile suçluyor, onlar yüzünden insanların 3.80 seviyelerinden dolar aldıklarını ve büyük zararlar yaşadığını söylüyordu. Bu kayıpların sorumlusu olanların, insanların cebindeki parayı kaybettirenlerin vatan haini olduklarını haykırıyordu. Şimdi ben sormak istiyorum kendisine. Dolar 3.80 seviyelerindeyken dolarlarınızı satın diyen ekonomist, bu insanların cebinden buharlaşan paralarının sorumlusu kimdir? Bu gelişmeyi göremeyip, devlet ekranlarında insanlara yanlış bilgi verip, zarara uğramalarına sebep olan sen, ne kadar vatanseversin?