Bu veriler, ABD ekonomisinin 2024'te de ivmesini koruyup koruyamayacağını ortaya koyacak. Analistler, artan göç ve güçlü tüketim harcamalarının ABD'yi sağlam bir büyüme yolunda tutmasını bekliyor.

Küresel piyasalar nefeslerini tuttu! ABD Ticaret Bakanlığı bugün, yani 25 Nisan Perşembe günü ilk çeyrek (Ocak-Mart 2024) Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıklayacak. Bu veriler, ABD ekonomisinin 2024'ün ilk çeyreğinde nasıl performans gösterdiğini ve yılın geri kalanında nasıl bir seyir izleyeceğini anlamak açısından kritik önem taşıyor. Ekonomistler özellikle artan göç ve güçlü tüketim harcamalarının ABD ekonomisini ne kadar desteklediğini yakından takip ediyor.

AJet'ten Yurt Dışı Uçuşlara %40 İndirim! Ailenizle Unutulmaz Bir Tatil Fırsatı Yakalayın! AJet'ten Yurt Dışı Uçuşlara %40 İndirim! Ailenizle Unutulmaz Bir Tatil Fırsatı Yakalayın!

Asya borsaları, teknoloji devi Meta'nın hayal kırıklığı yaratan satış rakamlarının ardından güne düşüşle başladı. Bu durum, küresel ekonominin yavaşlama riskiyle karşı karşıya olabileceğine dair endişeleri artırdı. ABD vadeli endeksleri de benzer bir eğilim izleyerek geriledi.

Altın fiyatları, son dört işlem gününde de aşağı yönlü seyretti. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım kararlarını yönlendirecek olan çekirdek PCE verilerinin açıklanmasını bekliyor. Bu veriler, enflasyondan arındırılmış kişisel tüketim harcamalarını gösteriyor ve Fed'in para politikası kararlarını etkileyen önemli bir gösterge.

ABD tahvil piyasalarında ise hareketlilik yaşanıyor. 10 yıllık tahvil getirisi, son bir ayda 4 baz puan artarak bu sabah yüzde 4,65 seviyesine ulaştı. 2 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 4,93'ün üzerinde işlem görüyor. ABD Hazinesi, dünkü gün 70 milyar dolarlık 5 yıllık tahvil ihalesini başarıyla tamamladı. Bugün ise 44 milyar dolarlık 7 yıllık tahvil ihracı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2,5 oranında yıllıklandırılmış büyüme kaydetmiş olabilir. Bu, 2023'ün son çeyreğindeki yüzde 3,4'lük büyümeye göre bir düşüş olsa da, yine de son iki yılın en yüksek çeyreklik büyüme oranlarından biri olmaya aday. Bu güçlü büyümenin arkasında yatan ana faktörler ise artmış göç ve dayanıklı tüketim harcamaları olarak görülüyor.

ABD Kongre Bütçe Ofisi'nin (CBO) yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre, ABD'ye göç oranları daha önce beklenenden daha yüksek seyrediyor. Bu durum, işgücü piyasasını destekleyerek ve iç talebi artırarak ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.

Tüketiciler ise yüksek enflasyona rağmen harcamalarını kısmamakta kararlı görünüyor. Dayanıklı malların satışları ve restoran harcamaları gibi göstergeler güçlü seyrediyor. Kamu harcamaları da büyümeyi destekleyen bir diğer unsur. Kovid-19 salgını sonrası açılan harcama açığını kapatmak için yapılan federal ve yerel harcamaların bu çeyrekte de yüksek seyretmesi bekleniyor.

RBC CapitalMarkets ABD Başekonomisti Michael Reid, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kamu ve yerel yönetim harcamalarının Kovid sonrası harcama açığını kapatmaya devam etmesiyle, büyümeye en büyük ikinci katkı sağlayan kalem olmasını bekliyoruz." dedi.

Özet olarak, ABD ekonomisi, 2024'ün ilk çeyreğinde de güçlü bir performans sergilemeye devam ediyor gibi görünüyor. Artan göç, sağlam tüketim harcamaları ve hâlâ yüksek seyreden kamu harcamaları, yılın geri kalanında da ABD ekonomisinin büyümesini desteklemesi beklenen faktörler arasında yer alıyor.

Editör: Haber Ekspres