Diyet veya kilo verme deyince hepimizin aklına aç kalarak geçen günler veya yulaflı, yeşil detox içecekleriyle dolu öğünler geliyor. Aslında bunlar eskiden kalan diyet düşünceleri diyebilirim.

Her şeyin yasaklı olduğu diyet modellemeleri artık geçerli değil. Hatta yasak kavramı artık güncel sağlıklı beslenme rutininde söz konusu bile değil. Kendinizi aç bırakarak uzun süre hiçbir şey yemediğinizde daha kolay kilo vereceğinizi düşünseniz de maalesef durum pekte öyle sonuçlanmamakta. Sonrasında gelen açlık krizleri, yeme atakları ve dahası..

Aç kalmak uzun dönemde metabolizmayı yavaşlatırken kilo kaybı açısından yağ ağırlığı yerine kas ya da sıvı kaybına neden oluyor. Birçok kişi hızlı kilo kaybı isteği ile aç kalmayı tercih eder ve bu aslında metabolizmada birçok zarara neden olabilir. 

Enerji alımı yani günlük aldığınız kalori az olduğunda metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak ağırlık kaybı azalır. Yani aslında aç kalarak kilo vermek için az yediğimizde girdiğimiz kısır döngü ağırlık kaybı yerine ağırlık kaybının engellenmesi durumunu oluşturabilir.

Bir diğer önemli sorun ise aç kalarak kilo vermek ya da çok düşük kalorili diyetler ile kaybedeceğiniz ağırlığın üçte biri yağdan kaybedilirken kalan kısım yağ olmayan dokulardan olur. Bunun sebebi ise yetersiz enerji alımında kandaki glikoz seviyesinin düşüklüğünde enerji kaynağı olarak kasların içindeki depo kullanılır. Aslında kilo vermek için yaptığımız düşük kalorili beslenme kas dokunuza ciddi hasar vererek kendini korumaya alır.

En doğru yöntem ise aç kalmadan vücudunuzun gereksinime ve hastalık varlığına göre güvenli ve etkili bir beslenme planlaması ile gün boyu yeterli beslenip akşam yemeklerinizi hafif tutarak sabaha kadar bir şey yemiyor olmaktır. Aslında uzun süreli açlık diyetleri için doğru izlenmesi gereken yolda budur.

UZUN SÜRELİ AÇLIKLARDA METABOLİZMADAKİ DEĞİŞİKLİKLER

  • Baş dönmesi ve baygınlık hali
  • Uykusuzluk
  • Böbreklerde kan akımı ve süzülmesinde azalma
  • Saçlarda dökülme
  • Kanda ürik asit artışı
  • Güç azalması, kaslarda ağrı
  • Ruhsal bazı bozukluklar
  • Isı dengesi bozukluğu ve buna bağlı performans düşüşü
  • Kan hacminde azalma ve uzun dönemde kansızlık

Kalıcı halde kilo vermek istiyorsanız önce kilo almanızın altında yatan problemi doğru teşhis edip tedaviyi ona uygun planlamanız gerekmektedir. Bu konuda profesyonel destek alarak kan parametrelerinize uygun bir beslenme listesi ile süreçlerde karşılaşacağınız zorlukları beraber atlatabilirsiniz. Unutmayın uzun süre aç kalmak kilo vermede etkili olsaydı şuan obezite ile mücadele ediyor olmazdık.