Gambiya’ya birlikte gittiği Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptıkları değerlendirmede Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının kabul edilmesi ile ancak müzakerelerin başlayabileceği konusundaki tutumlarında ısrarcı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını yinelediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguin  ile görüşmesi sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Holguin ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptıklarını belirterek, görüşmede Holguin’e görev yetkilerini ve Kıbrıs Türk tarafının görev yetkilerine verdiği onayın özünü yeniden hatırlattığını ifade etti.
Tatar, Holguin’in Genel Sekreter tarafından 5 Ocak’ta 6 ay süreyle iki taraf arasında yeni ve resmi bir sürece geçilebilmesi için ortak zemin olup olmadığını araştırmak amacıyla görevlendirildiğini anımsatarak, “meseleyi başka yerlere çekip ‘liderleri buluşturalım, liderlerle bir diyalog oluşturalım’ şeklindeki baskılara asla müsaade etmeyeceğini” söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, dünkü görüşmede tüm bunları Holguin ile yeniden paylaştığını belirterek, “Ortak zemin oluşmazsa, buluşma ve tekrar bir görüşme sürecinin başlamasının hiçbir anlamı yoktur.” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kolombiyalı diplomatın görev süresi tamamlandıktan sonra yazacağı raporda bütün bu hassasiyetlere önem göstererek, doğruları yazması gerektiğini
belirterek, “Kendisi, bir ay sonra altı ayını tamamladıktan sonra, Kıbrıs meselesinin özünü, Kıbrıs meselesinin detaylarını, Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıkları yerinde ve detaylı bir şekilde görme fırsatı yakalamış olacaktır. Dolayısıyla eğer adil bir rapor ortaya çıkacaksa, bütün bunların bu raporda ifade edilmesi gerekmektedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Genel Sekreter'in Kıbrıs konusunda tecrübeli olduğunu, Kıbrıs meselesinin çözümü için herhangi bir baskının yapılmaması gerektiğini bildiğini yineleyerek, “Kıbrıs’ta eğer bir anlaşma olacaksa BM teamüllerinde olduğu gibi ‘freely negotiatable’ ve ‘mutually acceptable’ olmadır. Yani iki halk serbestçe oturup kendi pazarlıklarını yapacaklar ve en sonunda da her halkın rızası ile gönüllü bir anlaşma ortaya çıkacaktır” dedi.

“Çözüm formülü empoze etmekten vazgeçin”
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar’ın Kıbrıs ziyareti öncesinde Moskova’da yaptığı görüşme ve sonrasındaki açıklamalarla ilgili Kıbrıs Gazetesi muhabirinin sorularını yanıtladı.

Holguin’e destek veren Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasını eleştiren Ertuğruloğlu, Rusya’nın öncelikli olarak, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Cuellar üzerinde, görev yönergesinin dışına çıkmasına neden olabilecek veya baskı oluşturabilecek söylemlerde bulunmaktan imtina etmesi gerektiğini belirtti. Ertuğruloğlu, “Rusya dahil olmak üzere uluslararası toplumun, adadaki gerçekleri tamamen göz ardı eden, artık süresi geçmiş ve tüketilmiş diğer çözüm formüllerini empoze etmekten bir an önce vazgeçmeleri gerekmektedir.” dedi.
Bakan Ertuğruloğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar’ın görevinin, adadaki iki taraf arasında müzakere süreci başlatmak değil, ortak bir zemin tespiti yapmak olduğunu vurguladı.