İtalya Donanması’na ait 2 fırkateyn, 2 devriye gemisi ve 3 denizaltı Aliağa’daki gemi söküm tesislerine sökülmek üzere gelmesine meslek odaları ve kitle örgütleri tepki gösterdi. Konuyla ilgili TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. 

Gemi Söküm Koordinasyonu adına ortak açıklamayı yapan TMMOB İzmir IKK Sekreteri Aykut Akdemir, "Aliağa yıllardır sanayi tesisleri ve gemi söküm tesislerinin yarattığı kirlilik ve yaşam sorunları ile mücadele ediyor. İzmir Aliağa’ da bulunan gemi söküm tesisleri için yıllardır uyarılarda bulunuyor, tehlikeye dikkat çekiyor ve yaşamımız için, kent için, çevre ve halk sağlığı için mücadele ediyoruz. Aliağa’da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de gemilerin ülkeye giriş ve söküm süreçlerindeki usulsüzlükler, izin ve raporlardaki eksiklikler, uygunsuz çalışma şartları, yetersiz denetim ve alınmayan çevresel önlemler ile birlikte sorun büyümeye devam ediyor. İzmir’de meslek odaları, sivil toplum örgütleri, yaşam savunucuları; Gemi Söküm Tesislerinde gerçekleştirilen usulsüz işlemler, çevre ve halk sağlığını tehdit eden, sektör emekçilerinin yaşamına mal olan usulsüz işlemler ve uygulamalara karşı, ülkemizin ve Aliağa’nın atık çöplüğü haline gelmemesi mücadelesine vazgeçmeden devam ediyoruz" dedi.  

Tugay: Büyükşehir yetkisini kullanacak

Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, “Büyükşehir Belediyesi çevrede oluşan olumsuz etkiler ile ilgili de görevlidir. Bu yetkisini mutlaka kullanacak. Kapsamlı incelemeler yapacak. Bu çerçevede hazırlanan raporları kamuoyunu duyuracak. İlgili bakanlıklara başvurularda bulunacaktır. Sürecin hızlı işleyeceğini ifade etmek isterim. Olmadığı takdirde daha farklı tepkiler oluşacaktır” diye konuştu.

Yassıada’da ‘Yazlık saray’ ve ‘Tatil Köşkü’ tartışması! Yassıada’da ‘Yazlık saray’ ve ‘Tatil Köşkü’ tartışması!

Kınay: Soru işaretleri kaldırılmalı

Karabağlar Belediye Başkanı ve Eski Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, “Yıllarca kentimizde çevre ve halka sağlığı ile değerlendirmelerimizi paylaştık. Kent dayanışmasını ortaya koyduk. Bugün geldiğimiz noktada sadece Aliağa değil ülkemizin tamamını etkileyen konularla ilgili sorular yıllardır aynı devam eden sorular. Kamunun soruları cevaplandırarak soru işaretlerini kaldırması gerekli. İşlemlerin çevre ve halka sağlığına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi

Editör: Haber Ekspres