Basın Açıklamasıyla Yetkililer Uyarıldı

Çernobil nükleer felaketinin 38. yıldönümünde Ege Çevre ve Kültür Platformu, düzenlediği basın açıklamasıyla yetkilileri bir nükleer maceraya karşı uyardı. Basın açıklaması, Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasında bulunan nükleer atıkların olduğu alanda gerçekleşti.

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Orman Yangınlarının Rolü | Geleceğimizi Korumak İklim Değişikliğiyle Mücadelede Orman Yangınlarının Rolü | Geleceğimizi Korumak

Tehlike Vurgusu

EGEÇEP eşsözcüsü Baha Okar tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olması ve aktif Kıbrıs ada yayı faylarının etki alanında bulunan Akkuyu'da inşa edilen nükleer santralin Çernobil ya da Fukuşima gibi büyük bir nükleer felakete dönüşebileceği vurgulandı.

Atık Bertarafı İçin Çağrı

Basın açıklamasında, bölgedeki tehlikeli radyoaktif atıkların 17 yıl önce tespit edildiği ancak bu süre zarfında atıkların bertaraf edilmesi için hiçbir ciddi adımın atılmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, bu durumun AKP-MHP iktidarının nükleer tehdit karşısındaki vurdumduymazlığının kanıtı olduğu belirtildi.

Halkın Çığlığı

İzmir Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu'ndan Onur Eştürk ve Dönem Sözcüsü Ayhan Aksoy'un da katıldığı açıklamada, mahalle halkının, etrafındaki tüm canlıların ve İzmirlilerin yaşamını ve sağlığını tehdit eden durumun önemine vurgu yapıldı. Ancak bu tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi için henüz bir adım atılmadığı ifade edildi.

Kanser Vakaları Arttı

Basın açıklamasına katılan mahalleliler, atık sahasından gelen kokudan ve özellikle yağmurlu havalarda yükselen dumandan rahatsız olduklarını, komşuları arasında kanser ve düşük vakalarının arttığını belirtti.

Editör: Nurican ALBAYRAK