Perşembe günü Çorum'da alınan 2-0 yenilgi sonrası Altay, play-off finaline kalabilmek için yarın saat 16.00'da Atatürk Stadında rövanşa çıkacak. Türk ve dünya futbolu nice rövanş maçlarında mucizeler gördü. Aslında Altay'ın turu İzmir'de geçmesi sürpriz bile sayılmamalı. Bundan 1 ay önce Barselona ilk maçta 4-0 yenildiği Paris SG takımına karşı 87. dakikaya 3-1 galip girdiğinde turdan ümitli sanırım kimse yoktu. Geriye kalan zamanda İspanyol ekibi tam 3 gol atarak bir futbol destanı yazmayı başardı.

Türk futbolunda da geri dönüş denildiğinde bazı maçlar hemen akla gelir. 3 Mayıs 1989'da ilk yarısını 3-0 yenik kapadığı maçta Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı 4-3 yenmesi hâlâ Türk futbol tarihinin en çok konuşulan maçlarından birisi olmasını sağlamıştır. Aslında bundan daha büyük bir zaferi yine Galatasaray karşısında Altay kazanmıştı. 7 Nisan 1940'da oynanan maçta Altay 4-0 yenik düştüğü maçta Galatasaray'ı 5-4 yenerek belki de Türk futbol tarihinin en büyük geri dönüşünü gerçekleştirmiştir.

Türk spor tarihinde yepyeni bir dönem başlatan maç için seçim yapılsa Galatasaray-Neuchatel Xamax maçlarının önemli bir sırada yer alacağına inanıyorum. İsviçre'de oynanan ilk maçta rakip takım 3-0 galibiyet elde ettiğinde turu geçeceğinden emin gibiydi. O döneme kadar bu tarz yenilgileri olağan kabul eden Türk kamuoyu da Galatasaray'dan umudu kesmişti. Tek bir adam Galatasaray'ın turu geçeceğini her yerde iddia ediyordu. Hatta basın mensupları kendisiyle alay eden yorumlar yapıyordu. Bu kişi adı Altay'la özdeşleşmiş, futbol hayatının son bir yılı hariç tamamını Altay'da geçirmiş, o dönem Galatasaray teknik direktörü Mustafa Denizli idi. 9 Kasım 1989 tarihinde oynanan maçta Mustafa Denizli'nin Galatasaray'ı rakibini 5-0 yenerek Türk futbol tarihinde yeni bir sayfa açmayı başarmıştı. O gün mucize gibi görünen zaferin mimarı Mustafa Denizli idi. Bu maç ile ilgili verdiği röportajlarında ilk maçtan sonra sürekli oyuncularına Galatasaray'ın rakibini İstanbul'da 5-0 yenecek olmasının sürpriz olmadığını, asıl sürprizin İsviçre'de alınan 3-0 yenilgi olduğunu işlediğini ifade etmişti. Önce kendi inanmıştı, sonra oyuncularına inandırmıştı.

Yarın Altay'ın finale yükselebilmesi için 3 farklı bir galibiyete ihtiyacı var. Son 3 dakikada bile 3 gol atılabileceğini geçen ay gördük. Altay'ın burada turu getirecek skoru yakalaması olağan sonuçtur. Çorum'da alınan yenilgi asıl sürprizdir. Altay tarihi nice büyük zaferler barındırır. Bir yıl boyunca emeğini, yüreğini, terini formaya veren siyah-beyazlı oyuncuların yarın ve final maçında bunun karşılığını alacağını ve son dakikaya kadar mücadele ederek, zaferi İzmir'e yaşatacaklarına canı gönülden inanıyorum.