ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, ABD Başkanı Barack Obama'ya dış yatırım politikaları için direk danışmanlık yapan ABD Başkanlık İhracat Konseyi (PEC) yöneticileriyle birlikte Türkiye'ye 3 günlük çok kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin kritik olmasının nedeni ise, ABD'nin uzun vadeli yatırım ve ticaret politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol üstlenen PEC'in, ilk defa bu kadar büyük ve üst düzey bir heyetle Türkiye'ye geliyor olması.

Türkiye'den önceki durağı Polonya olan heyet önceki akşam, Amerikan Şirketler Derneği'nin 10. kuruluş yıldönümü için İstanbul'da düzenlenen geceye katıldı. ABD Ticaret Bakanı Pritzker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ihale süreçlerine ilişkin şeffaflık uyarısında bulunurken, dün sabah TÜSİAD yönetimiyle gerçekleşen görüşmesinde de 'hukukun üstünlüğü' konusunu vurguladı.
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı ve TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer'in de katıldığı gecedeki konuşmasında Pritzker, Türkiye'nin bölgesinde artan siyasi ve ekonomik etkinliğine değinirken, ABD'li işadamlarının kendisiyle paylaştığı 3 önemli konu başlığını dile getirdi.
Pritzker, ABD'li işadamlarının en sık dile getirdiği şikayet konularına ilişkin şöyle konuştu: 'Dürüst olmak gerekirse Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri olması gerektiği noktada değil. Son yıllarda ilerleme kaydettik ancak daha gidecek çok yolumuz var. Çok sayıda ABD'li işadamı bana gelip Türkiye pazarına girmekte zorlandığını söylüyor. Bu zorlukların başında ihale süreçlerinin yeterince şeffaf olmaması geliyor. Özellikle kamu alım ihalelerinde ayrımcı olmayan, adil bir anlayış benimsenmeli. Şirketlerimiz, çok zorlu şartlar arandığı için bazı altyapı projesi ihalelerine girmekte zorlandıklarını dile getiriyor.'

Tarihi rekor, denildi

Yakın komşularda yaşanan sıkıntılar sebebiyle morali bozulan ihracatçı, eylül ayında cumhuriyet tarihi rekoru kırdı. Eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 artarak 13 milyar 294 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu rakam aynı zamanda cumhuriyet tarihi boyunca ulaşılan en yüksek eylül ayı ihracatı oldu. Eylül ayı ihracat rakamlarını Van'da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı toplantıyla açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilk 9 ayda 118 milyar 225 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, son 12 aylık rakamın ise 157 milyar 654 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Toplantıda verilen bilgiye göre, eylül ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 959 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 669 milyon dolar ile ikinci, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 517 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin bütün olumsuzluklara rağmen büyümesini sürdürdüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredilendirilmesiyle ilgili değerlendirmeleri sebebiyle kredi kaybettiklerini ifade etti.


Yüzde 20 arttı!

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SGK,) Sağlık Uygulama Tebliği'nde yaptığı değişilikle eşdeğer ilaçlarda taban fiyat uygulaması dün başladı. Buna göre, ilaç fiyatları yeniden düzenlendi. Düzenleme ile mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için hastalar daha fazla fiyat farkı ödeyecek. Bazı ilaç firmaları ise oluşan farkı ilaç fiyatlarını indirime giderek kapatma kararı aldı. SGK'nın belirlediği 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç bulunuyor. 'Taban Birim Fiyat Uygulaması' sistemine geçilmesiyle birlikte en çok fiyat farkı artan ilaç grubu Tenofovir Disoproksil Fumarat oldu.
Bu grupta bulunan ilaçlar Hepatit B hastalarının tedavisinde kullanılıyor. 792 liradan satılan ve SGK tarafından karşılanan Tenoviral 245 MG 90 tabletli ilacını almak zorunda olan bir Hepatit B hastası ilacın 321,34 liralık farkını ödemek zorunda. Ancak Türkiye'de 245 MG 90 tabletli ilacın yerine Tenoviral 245 MG 30 tabletli ilaç daha çok kullanılıyor. Bu ilaç için ödenmesi gereken fark ise 15 lira olarak görünüyor. İlacı üreten firma Abdi İbrahim, bu farkı da ilacın fiyatından düşerek hastalara yansıtmayacaklarını açıkladı. Abdi İbrahim firmasından İlaç Ekonomisi Müdürü Ahmet Kardan yeni düzenlemenin ardından oluşan farkı ilaç fiyatında indirim yaparak giderdiklerini belirtti.

Sisi'den Türk dizilerine boykot...

Mısır'da darbe yaptıktan sonra cumhurbaşkanı olan Abdülfettah Sisi, Türk dizilerine boykot uygulanması yönünde karar aldı.
Mısır'da yayın yapan el-Ahram Gate adlı internet sitesinin haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'taki BM toplantısında Sisi'yi eleştirmesinin ardından Sisi, Enformasyon Bakanlığı'na Türk dizilerinin yasaklanması yönünde emir verdi.
Uydu yayını yapan kanallara yazı gönderildi ve boykot uygulanması istendi. Haberde ayrıca Erdoğan'ın Mısır yönetimine ve halkına saygı duyana kadar Türkiye'ye karşı boykota devam edileceği yazıldı.

Bursa temsilcisi belirlendi

Türkiye İtibar Zirvesi ve Türkiye İtibar Endeksi gibi önemli projeleri ülkemize kazandıran İtibar Atölyesi'nin Bursa Temsilciliği'ni Erguvan Creative üstlendi. İtibar yönetimi, kurumsal katma değer, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarındaki iş dünyasının yararlandığı endeks çalışmaları, mesleki ve bireysel gelişime yönelik düzenlediği konferanslar, karar vercicilere yönelik paneller, eğitimler, atölye çalışmaları ile ülkemizin ve dünyanın öncü markaları için ürettiği iletişim projeleri ile özel sektörün güven duyduğu çözüm ortaklarından biri olan İtibar Atölyesi'ni artık Bursa'da Erguvan Creative temsil edecek.

Bankaya haciz koydurdu!

Bankadan kredi çekerken ödediği 'dosya masraf'larını geri isteyen Mehmet Kodalak alacağını bir türlü tahsil edemeyince avukatı bankaya haciz koydurdu. Borcu anında ödeme sözü aldıklarını söyleyen avukat, 'Bu belki Türkiye tarihinde bir ilk' dedi.
Banka kredileri için alınan dosya masraflarının geri ödenmesiyle ilgili süreçte 'Türkiye tarihinde bir ilk' diye nitelenen ilginç bir olay yaşandı. Mehmet Kodalak, bir bankanın Avcılar şubesinden 11 Mart 2008'de 70 bin lira konut kredisi; aynı bankanın merkez ve İkitelli şubelerinden de 6 Aralık 2010'da ve 29 Ocak 2013'te bireysel tüketici kredisi çekti. Bu krediler için banka, 'dosya masrafı' adı altında Kodalak'tan 2 bin 213 liralık kesinti yaptı. Kodalak, mahkemelerin 'dosya masraflarının tüketicilere iade edilmesi kararları' üzerine avukatı Ali Çezik'e başvurdu.


DİP EKSPRES

Ekonomi Üniversitesi'nde konuşulacak


Edebiyat e-dergisi KEÇİ, İzmir'de iletişimcilerle edebiyat ve dergi yayıncılığını konuşacak! Medya ve İletişimciler Derneği, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü ve Üniversite Medya Birliği işbirliği ile düzenlenen 2. Medya Günleri, 13-16 Ekim tarihleri arasında İEÜ Konferans Salonu'nda gerçekleşecek. Keçi edebiyat dergisi editörü Halil Türkden, 'Edebiyat Dergiciliği: Keçi Edebiyat' başlıklı panelde İzmir'deki okurlarıyla edebiyat ve dergi yayıncılığını konuşacak. Odağına edebiyatı ve insanı koyarak zengin içeriğiyle okuma kültürümüzü geliştirmeyi amaçlayan Keçi, özellikle eğitimci, kütüphaneci, akademisyen, yayıncı, sanatçı, çevirmen, tasarımcı ve editörler için kılavuz niteliği taşıyor.