Merkez Bankası, 22 Ekim’de gerçekleşen son PPK toplantısında politika faizini sabit bırakma kararı almıştı.
Bu karardan sonra bankalar, artan fonlama maliyetleri nedeniyle kredi faiz oranlarını yükseltmeye başladı.
Kredi faiz oranlarına paralel olarak vadeli mevduat faiz oranları da arttı.  
Vadeli mevduat faiz oranları enflasyonun üzerine çıkmasıyla birlikte tekrar cazip hale gelmeye başladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan HangiKredi CEO’su Oray Durmazoğlu, Merkez Bankasının 19 Kasım’da gerçekleştireceği PPK toplantısında alınacak olası bir faiz artırımı kararıyla mevduat faizlerinin daha da artabileceğini söyledi.

19 Kasım’da belli olacak

Oray Durmazoğlu konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:
‘Merkez Bankasının 19 Kasım’da gerçekleştireceği Para Politikaları Kurulu toplantısında beklenen faiz artış kararı, yılın son çeyreğinde piyasa faizlerinin de artmasına neden olacak.
Koronavirüs’e karşı ekonomik önlemler kapsamında kamu bankalarının öncülüğünde haziran ayından beri faiz indirimleri söz konusuydu. Ağustos itibari ile tüm kredi türlerinde faiz oranlarının artmaya başladığını gözlemliyoruz.
Merkez Bankasının alacağı yeni bir olası faiz artırımı kararı bankaların faiz oranlarını da etkileyecek.
Alınan mevcut kararların ardından mevduatta %15’e varan vadeler söz konusu.
İlerleyen günlerde bu oranın daha da yükselmesini bekliyoruz.
Mevduat faiz oranlarındaki artış tüketiciler için döviz yatırımına alternatif bir yatırım fırsatı sunuyor.
Faiz artışı ile ilgili mevduat birikimi olan tüketiciler için bir fırsattan söz ederken kredi çekmeyi düşünen tüketiciler için de hızlı bir karar verme sürecinden bahsedebiliriz.
Bu noktada yine tüketicilere ihtiyacınız yoksa kredi çekmeyin, bütçenize uygun aylık vade belirleyerek kredinizi kısa bir zamana yayın diyoruz.’

Binalarımızın depreme karşı güvencesi!

Depremin ülkemiz için artık asla yok sayamayacağımız bir gerçek olduğunu ve son dönemde yaşadığımız üzücü yıkımlardan, yapıcı dersler çıkarmanın önemine dikkat çekmek için açıklama yapan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, yapıları suyun zararlı etkilerinden koruyan su yalıtımının inşaat aşamasındaki maliyetinin, toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3’ü kadar olduğunu hatırlattı.

Su yalıtımı yeterli olmayan bina

Binaların temellerinde ve çatılarında, yer altı suyu, yağmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapılara sızan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek, donatının özelliğini yitirmesine ve korozyona, yani paslanmaya neden oluyor.
Oluşan korozyon ise yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine ve zamanla zayıflamasına sebep oluyor.
Binalarda su yalıtımı, doğru ve kaliteli malzemelerle yapılmazsa, standartlara uygun ürün ve uygulama kalitesine dikkat edilmezse, 10 yıl sonra donatı, belli koşullarda başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, yaklaşık olarak yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybediyor.
1999 Depremi sonrası resmi makamlar tarafından İstanbul’da incelenen yaklaşık 56 bin hasarlı konut ve işyerinin yüzde 64’ünde korozyon tespit edildi. Oysa su yalıtımı, binaları suyun zararlı etkilerinden koruyarak, ömrü boyunca bina taşıyıcı sisteminin güçlü kalmasını sağlıyor.
Bu gerçekler gösteriyor ki yeni binalarda geçmişteki hataları tekrarlamadan sağlıklı güvenli yapılara kavuşmak mümkün.

Kamuda akıllı satınalma süreçleri

İstanbul Sanayi Odası ve ülkemiz Devlet kurumlarının hizmet ve malzeme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş olan ve uluslararası ölçekte öncü merkezi tedarik kuruluşları arasında yer almayı hedefleyen Devlet Malzeme Ofisi arasında bir işbirliği protokolü imzaladı.
Protokol kapsamında, Devlet Malzeme Ofisi - Kamuda Akıllı Satınalma Süreçleri ve önümüzdeki günlerde tedariği yapılacak olan hizmet ve malzemeler hakkında webinar serisi düzenliyor.
Webinar serinin ilki İlaç, tıbbi cihaz ve sağlık ürünleri, ikincisi Bilişim Ürünleri sektörlerine yönelik olarak gerçekleşmişti.
Üçüncü webinar Büro Makine ve Ekipmanları sektörüne yönelik olarak 18 Kasım Çarşamba günü, 14:00-16:00 saatleri arasında gerçekleşecek. Katılım ücretsiz olacak.
Odamız tarafından AB Ar-Ge Programlarının sunduğu fırsatlarla ilgili düzenlenen webinar serisi ise 19 Kasım Perşembe günü 14:00-16:00 saatleri arasında madencilik, mineral ürünler, cam ve cam mamülleri, inşaat, orman ürünleri, mobilya, kağıt, basım yayın sanayiine yönelik olarak gerçekleşecek webinarla sona erecek.

2. Dünya Sağlık Fuarı

Çin eyaleti Hubei’nin başkenti olan ve COVID-19 salgınının başlarında hastalıktan ağır biçimde etkilenmiş bulunan Wuhan kentinde “Dünya Sağlık Fuarı” başladı.
2. Dünya Sağlık Fuarı’na 34 ülke ve bölgeden 13 bin davetli geldi.
Aralarında General Electric, Philips ve Siemens gibi firmaların da bulunduğu 1.200 stand sahibi kuruluş, 140 bin metrekareyi kaplayan sergi alanını kullandılar.
Bu sağlık fuarı, salgının başından bu yana bu yıl Wuhan’da organize edilen en büyük sergi faaliyeti.

DİP EKSPRES

BTM Ar-Ge’nin devler liginde

Turkishtime tarafından hazırlanan “Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri” araştırmasına göre 2019 yılında en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirketler belli oldu.
Bitümlü Tecrit Maddeleri (BTM), 22 kişilik Ar-Ge Personeli ve 19 adet Ar-Ge proje sayısıyla ikinci 250 şirketin bulunduğu listede yer almanın haklı gururunu yaşıyor.
BTM, ulusal ve uluslararası rekabette verimlilik ve inovasyonun büyük güç oluşturduğuna inanarak Ar-Ge yatırımlarını daha da arttırmayı hedefliyor. Bilginin gücüne önem veren bir şirket olarak, yalıtım sektöründe 45 yıldır oluşturduğu bilgi birikimi ve tecrübeleri ile sektörün ve çağın değişen dinamiklerine hızla uyum sağlıyor. BTM; katma değeri yüksek ürünler üreterek, teknolojide de ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet ederek ülke ekonomisine katkı sağlamaya ve istihdam yaratmaya devam ediyor.