Çok küçük bir çocukken bile ne olacaksın diye sorulduğunda, "Astrononot olacağım" diyenlerin bu hayalleri artık gerçek olabilecek aşamaya geldi. Ülkemiz henüz Uzay Ajansı'nı kurmadı ama NASA bu konuda gerekeni yapmaya başladı. Türkiye Uzay Ajansı kurulması için ilk hazırlıklar yapılıyor aslında. Başbakan'a bağlı olacak olan ve adının da Türk Uzay ve Havacılık Ajansı olacağı söylenen ajans, büyük olasılıkla 2016'da kurulacak ama, yapacağı birçok işten biri olan astronot yetiştirmek için uzun yıllar gerekecek. NASA, Amerika'nın İş Bulma Kurumu'nda duyurulduğu biçimiyle, şu aşamada yalnızca Birleşik Devletler vatandaşlarının başvurabileceği astronotluk işi ile ilgili ilan vermiş durumda. Maaşın yıllık 66,000 ile 145,000 dolar arasında olacağı ilanda belirtilmiş. 14 Aralık 2015 ile 18 Şubat 2016 arasında başvuru yapılabiliyor. İşin niteliği, tam zamanlı kalıcı iş olarak veriliyor. Bu ilanla ilgili gerekçelerde, Birleşik Devletler'de geçmişte olmadığı kadar çok, yeni uzay araçlarının geliştirilmekte olduğu ve gelecekte astronot adaylarının uzay keşiflerinde şu ana kadar yapılandan çok daha fazla yer alacağı belirtiliyor.




Yakın gelecekte astronot olarak görev yapacak kişilerin, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yanı sıra, Amerika'da sivil firmalarca yapılmakta olan iki ticari uzay aracında ve NASA'nın Orion adlı derin uzay araştırma uzay gemisinde çalışabilecekleri belirtiliyor. Ek olarak, Orion uzay aracı ve ilgili roketler yardımıyla, Mars'a yapılacak uzun yolculuklar öncesinde, Ay'da kurulması planlanan Uzay Üssü'ne gidileceği ve böylelikle karmaşık uzay operasyonlarıyla ilgili deneyim kazanılacağı öngörülüyor. NASA'nın bugüne dek 300'den fazla astronot seçtiği, ancak gelecekte bundan çok daha fazlasına gerek olduğu vurgulanan açıklamada, astronot adaylarından beklenen en az koşullar da sıralanmış. Tahmin edilebileceği gibi bu koşulların bazıları, sağlık taramasını geçmek, ilaç testlerine girebilmek, sıklıkla seyahat engeli bulunmamak gibi koşullar. Yapılacak işler arasında, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ve Rus Soyuz Uzay Aracı'nda ve geliştirilecek diğer uzay araçlarında, eğitim, planlanan işlemlerin yürütülmesi, robotik işlemlerin yürütülmesi, araştırmaların yürütülmesi, uzay araçlarının bakımlarının yapılması gibi bugüne dek astronotların yaptıkları işler sıralanmış. Eğitim olarak, başvuranlardan biyolojik bilimler, mühendislik, fiziksel bilimler, bilgisayar bilimleri ya da matematik lisans mezunu olma koşulu belirtilmiş. Bunun dışında, alanında en az 3 yıl profesyonel deneyim koşulu var. Ayrıca 1.000 saat jet pilotu olarak çalışmış olmak tercih nedeni. Yüksek lisans yapmış olmak 1 yıl deneyime, doktora yapmış olmak ise 3 yıl deneyime eşdeğer tutuluyor. Ayrıca orta dereceli okullar dahil eğitimcilik deneyimi de ek bir tercih nedeni olarak belirtilmiş.

Burada belirtilen koşulların dışında daha birkaç ayrıntı verilmiş ama seçim konusunda öncelikle yeterli ve yüksek yeterlikte biçiminde iki grup oluşturulacağı, oldukça yeterli görülenlerin daha ayrıntılı ele alınıp, en iyilerin belirleneceği belirtilmiş. Öncelikle astronot adayları belirlenip iki yıl eğitildikten sonra bunlardan astronot olacakların belirleneceği belirtiliyor. Önümüzdeki yıllarda, bu konuda özellikle Avrupa ülkelerinin de girişimlerde bulunması olasıdır. Umuyoruz ki ülkemiz de, bunu yapabilecek aşamalara en kısa sürede gelebilsin. Bu temenninin gerçekleşebilmesi için en temel koşul, ülkemizdeki eğitim sisteminin bir an önce çağdaş ülkeler düzeyine çıkarılmasıdır. Bunu yapabildiğimizde, Türkiye uzay yarışında haklı yerini alabilecektir.