Heykeller yalnızca sanat eserleri değildir. Bir toplumdaki değerlerin yansımalarıdır da. Heykeller sembollerdir. Toplumlarının bilinçlerinin gözle görülür halleridir.

Bu açıdan bakıldığında, heykellerdekiler de, yönetimlerin ve toplumun değişik kesimlerinin heykellere yönelik tavırları da toplumdaki kimliksel durumlar hakkında ipuçları verir.
    
Yapmış olduğum kısa bir araştırma, Atatürk'ün heykellerine yönelik son yıllarda gerçekleşen saygısızlıkları açıkça ortaya koyuyor.
    
Gazetelerden derlediğim birkaç haberi sizle paylaşıyorum...
Rize yeni meydan projesi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce yapımı üstlenilen ve 9 milyon 438 bin liraya mal olacak "15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Projesi"nin en büyük tartışma konusu olan Atatürk Heykeli kaldırıldı (21 Aralık 2016).
"Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Atatürk Anıtı ve çevresinin kuş pislikleri, plastik su kapları, ekmek kırıntıları ve çöplerle çevrili olduğunu belirterek, bakım ve onarımdan sorumlu kurumları göreve davet etti" (21 Ekim 2016).
"Bu yıl 36'ncısı yapılacak olan Kafkasör, Kültür Turizm ve Sanat Festivali açılış programında bir skandal yaşandı. Atatürk Anıtı'na çelenkten önce 2 boğa maketi konulması tartışmaya neden oldu (8 Temmuz 2016).
"Kayseri Büyükşehir Belediyesi, tanıtım ve reklam faaliyetleri kapsamında şehir merkezinde bulunan birçok noktada otobüs duraklarındaki raketlere reklam verdi. Cumhuriyet Meydanı fotoğrafının kullandığı reklam çalışmasında, atlı Atatürk heykelinin üzeri Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin logosuyla tamamen kapatıldı" (25 Mart 2015).
"İstanbul Sarayburnu'nda Türkiye'de ilk yapılan Atatürk heykeli hâlâ perdelerle çevrili bulunuyor" (18 Eylül 2015).
"Felahiye Cumhuriyet Meydanı'ndaki parka yaklaşık 4 yıl önce dönemin Belediye Başkanı CHP'li İsmet Gürsel Kısır tarafından yaptırılan Atatürk'ün at üzerindeki heykeli, mevcut Felahiye Belediyesi'nin meydan düzenleme çalışmaları kapsamında söküldü. Heykelin, belediye hizmet binasının arkasında bulunan ve otopark olarak kullanılan yerde atıl vaziyette durmasına vatandaşlar tepki gösterdi" (30 Ağustos 2015).
"Ankara'da dün gece gerçekleşen olayda kimliği belirsiz kişiler Atatürk Heykeli'ni yakmaya çalıştı" (23 Nisan 2014).
"Büyükçekmece'de Atatürk heykelini çalmaya çalışan iki kişi vatandaşların ihbarı sonucu polis tarafından yakalandı. Hırsızların Atatürk heykelini kilosu 20 TL'den satmayı planladıkları öğrenildi" (8 Mayıs 2013).
"Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi olduğu iddia edilen dört türbanlı öğrenci, Atatürk büstüyle alay ederken fotoğraflandı" (17 Şubat 2012).
"1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının gerçekleştirildiği Taksim Meydanı'nda, elinde BDP bayrağıyla Atatürk Anıtı'na tırmanan bir genç, Atatürk heykelinin kafasına bastı" (1 Mayıs 2011).
"Terör örgütü yanlıları Diyarbakır'da Atatürk heykelini ateşe verdiler" (8 Ocak 2011).
"Ata'ya büyük saygısızlık. Diyarbakır'da Atatürk heykelini çekiçle kırdılar" (25 Aralık 2007).
* * *
Düşündünüz mü neden hep saygısızlığa ve hatta saldırıya uğrayan heykeller Atatürk heykelleri? Neden birbiriyle bugünlerde didişiyor gibi görünen kesimlerin ortak düşmanı Atatürk?
    
Cevap net. Çünkü bu çağda da çözüm Atatürk...