Bank Asya yurtiçi yatırımcılarla da görüşebilmek için QIB ile münhasırlık görüşmelerini feshetti.
Bank Asya tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen bilgiye göre yurtiçi yatırımcılarla da görüşmelerde bulunabilmesini teminin Qatar Islamic Bank (QIB) ile münhasırlık görüşmeleri feshedildi.
Bank Asya hisseleri önceki gün ilk seansı yüzde 5.34 kayıpla 1.24 liradan tamamlarken, hisseler işleme kapalı tutuldu.
Yolsuzluk iddiaları operasyonunun başladığı 17 Aralık'tan itibaren mevduat çıkışı yaşayan Bank Asya zor bir sürece girerken, hisseleri de o günden bu yana yüzde 38 değer kaybetti.
Bu gelişmelerin ardından banka, Mart ayında, mevcut durumda 900 milyon lira olan sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma kararı almış, peşinden Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmeye başladığını duyurmuştu. Ancak daha sonraki açıklamasında banka sermaye artırımına QIB ile oluşabilecek ortaklık yapısına göre karar verileceğini duyurdu. Bu süreçte iştirak satışına da başlayan Bank Asya bu kapsamda Temmuz başında bağlı ortaklığı Tuna Gayrimenkul'deki ve Nil Yönetim Hizmetleri'ndeki paylarının tamamını toplam 132.1 milyon liraya satışı için protokol imzaladı.

Şimdi ne olacak?

Bank Asya ile hükümet tarafından yapılan çelişkili açıklamalar SGK ve Maliye'nin protokollerini feshetmesi tahtası kapanan banka ile ilgili soru işaretlerini artırdı.
Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya'nın satış sürecine ilişkin hükümet tarafından yapılan çelişkili açıklamalar ve iki kamu kurumunun banka ile protokollerini gerekçelerini açıklamadan sonlandırması, bankanın geleceğine dair soru işaretlerini artırdı.
Banka ile ilgili üç gündür yapılan açıklamalar ile hisseleri dalgalanırken, analistler, olumsuz haber akışının sürmesi halinde bankadan yoğun mevduat çıkışı olabileceğine işaret ediyorlar.
Banka ile ilgili açıklamalar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katıldığı bir programda Ziraat Bankası'nın Bank Asya ile satın alma görüşmeleri yaptığını açıklaması ile başladı.
Babacan yaptığı açıklamada, 'Ziraat Bankası Bank Asya ile görüşmelere başladı, henüz görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur, biz bunu arzu ediyoruz' demişti.
Başbakan Danışmanı Yiğit Bulut aynı gün akşam saatlerinde katıldığı bir programda, 'Böyle bir alım şu anki finansal kriterlere göre söz konusu değildir... Kimin sahibi olduğu önemli değil... Bir bankanın 2.8 milyar TL alacağı takibe düşmüşse o bankanın para verip alınması söz konusu değil, BDDK tarafından finansal rasyoları yerine getirip getiremediğinin takibi söz konusudur. Başbakanlık nezdinde böyle bir tasarruf, böyle bir sorgulama, söyle bir alım girişimi yoktur' diye konuştu.

Yeni bilgi yok!

Babacan dün Bulut'un açıklamalarının hatırlatılması üzerine gazetecilere verdiği kısa yanıtta, 'Gelişmeleri canlı yayında bütün açıklığı ile anlattım, onun haricinde yeni bir bilgi yok' dedi.
Babacan'ın orta ve uzun vadeli ekonomik gerekleri ön plana alan görüşlerine karşın Bulut, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'büyüme' odaklı ve popülist olarak görülen ekonomi politikasının sözcüsü olarak görülüyor.

Babacan'ın 2015 seçimlerinden sonra üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili olamama ihtimali nedeniyle bazı analistlerin daha popülist isimlerin kabinede ekonomiden sorumlu pozisyonlara gelebileceği beklentisine karşın hükümete yakın kaynaklar, Erdoğan'ın yatırımcıların olumsuz tepkisini düşünerek böyle bir risk almayacağına işaret ediyorlar.

***

30 günlük süre var

Çeşme, Türkiye'de en fazla ilgi çeken turistik merkezlerin başında geliyor.
Eski Başkan Faik Tütüncüoğlu yıllarca Ankara'nın yollarını 'Altınkum Turizm Merkezi' planlarını onaylatmak için Başkent'in yollarını gidip dönmekten adeta eskitti.
Hatta bir keresinde, 'Yollar eskimedi ama benim ayakkabılarım pençe istiyor!' diyerek bürokrasiden ve bakanlıktan şikâyet etti.
Bir ara Çevre ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay, 'Sözümüz söz, Faik Ağabey'in haklı isteklerini yerine getireceğiz' dedi ama onun da bakanlıktaki ömrü yetmedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altınkum için Koruma Amaçlı 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/ 1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nı onayladığı için 19 milyar dolarlık servetiyle dünyanın ilk 25 zengini içinde yer alan Rus Mihail Prohorov'un da aralarında bulunduğu çok sayıda girişimcinin bölgeye yatırım yapacağı belirtildi.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, planlamanın uzun süredir beklendiğini, şimdi hem yurtiçi hem de yurtdışı yatırımların önünün açıldığını söyledi.
Bu arada İzmir'de de ETİK yönetiminin İşadamlarını birleştirerek Çeşme'de turistik yatırım yapmak için ön çalışma başlattığı belirtildi.
Şimdi ne olacak?
Çeşme turizmde yine büyük bir sıçrama hamlesi yapacak ve en basitinden Çeşme'ye 4 milyar lira akacak!

Son toplantı

Aslında konu Çevre ve Turizm Bakanlığı'nın değil, 'Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğundaydı...
İki bakanlık arasında yetki tartışması çıktı...
İşin perde arkasında 'siyasi fikir ayrılığı' yatıyordu...
Ama sorun Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son İzmir mitinginden sonra çözüldü.
Miting öncesi gece yarısı saat 01.30'da Balçova Kaya Termal'da özel kişilerle özel görüşmeler yapıldı. 'Büyük yatırımlardan' sorumlu olan Binali Yıldırım da, 'Tamam' diyerek konuyu Erdoğan'a götürerek 'İzmir için Altınkum Turizm Merkezi Planları'nın imzalanması kararı 'Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi' çıktı.

***

DİP EKSPRES

Doğtaş ve Kelebek'e yeni genel müdür

 
Doğtaş ve Kelebek Mobilya'nın yeni genel müdürü Hulusi Acar oldu. Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevinden ayrılan Acar, Ağustos ayı itibariyle Doğtaş ve Kelebek Genel Müdürü olarak görevine başladı.
Galatasaray Lisesi'nin ardından 1995 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Hulusi Acar, Türk Hava Yolları ve Koçtaş'ta satış alanında farklı pozisyonlarda çalıştı.