Türk Milleti 10 Temmuz'dan bu yana artan terör vahşetiyle her gün şehitler veriyor.
Canımız yanıyor, içimiz bu acılarla kan ağlıyor.
Bu vatan ve bu millet bu olanları hak etmiyor.
Terör vahşetinin bu seviyeye gelmesinde vebali olanların bayram vesilesiyle milletimizin acılarını düşünerek vicdan muhasebesi yapmalarını diliyorum.
Özetle; Ülke olarak bayrama şehit cenazelerimizin artması sebebiyle buruk girdik.
Kurban Bayramı, beraberinde getirdiği mana itibariyle eşsiz bir gün olduğu kadar aynı zamanda asırlardan beri süren önemli bir kültür dinamiğimizdir. Birlik, beraberlik ve yardımlaşma duygularının zirve yaptığı bu müstesna zaman diliminde milletimiz, dünyanın her tarafına gönül köprüleri kurarak böylesi günlere daha da anlam katıyor.
Bugüne kadar olduğu gibi bugün de yaşanan terör olaylarına karşı tek vücut olarak bu sorunların üstesinden geleceğimize, birlik, beraberlik ve kardeşliğin öne çıktığı bir sınavı daha kazanacağımıza olan inancımız tam.
Asırlardan beri birlik ve beraberlik içerisinde kutladığımız, yardımlaşmanın ve dayanışmanın sembolü olan Kurban Bayramı'nın sevincini, coşkusunu ve heyecanını gönül dünyamızın derinliklerinde hissedebilmek dileğiyle bir gün geç de olsa yürekten kutluyorum.

65 yaş üstü yaşadı!

Bayram olduğu için güzel bir haberden söz edeyim:
Emeklilerin yaşı arttıkça maaşı artacak!
Emekliler arasında yaşça büyüklerin aldığı emekli maaşına aynı miktarda yaşlılık aylığı bağlanacak.
Çalışmaya göre, bin 100 lira maaş alan 80 yaşındaki bir emekliye 2 bin 200 lira maaş verilmesi, yaşı düştükçe de bu oranın aşağı çekilmesi üzerinde duruluyor.
Emekliler arasında yaşça büyüklerin aldığı emekli maaşına aynı miktarda yaşlılık aylığı bağlanacak.
Böylece uzun süredir emekli olan, ancak geçim sıkıntısı çeken çok yaşlı kişilerin hayatta iken geçim şartları biraz daha iyileştirilmiş olacak.
Kişinin vefatı halinde aldığı emekli maaşı kısmı üzerinden bakmakla yükümlü olduğu kişilere dul ve yetim aylığı bağlanacak.
Türkiye'de aktüeryal dengesi 1990'lı yıllarda bozulan sosyal güvenlik sisteminde 40'lı yaşlarda emekli olan kişiler nedeniyle emekli sayısı çalışan sayısının yarısına ulaştı.
Avrupa ülkelerinde 4 kişinin 1 emekliye baktığı ancak, Türkiye ise 2 kişinin 1 emekliye baktığı sistem nedeniyle sayıları 20 milyonun üzerinde olan çalışan sayısı karşılığında 10 milyon 940 bin kadar emekli bulunuyor.

Genç ve çalışan emekli formül dışı

Sistem ile genç yaşta emekli olanların emekli maaşlarında 'yaşlılık aylığı' gibi bir düzenleme olmayacak. Genç emeklinin ayrıca çalışmasından dolayı böyle bir uygulamanın olmayacağını ifade eden yetkililer, 65 yaş sınırının altına uygulanmayacağını belirttiler.

Cezalı faturanın üzerine ceza olmaz!

Yargıtay, kaçak elektrik kullandığı tespit edilen Urfalı bir çiftçinin açtığı davada dikkat çekici bir karar verdi. Elektrik dağıtım şirketi, çiftçiye 33 bin 500 liralık bir 'kaçak' faturası çıkardı. Çiftçi faturaların iptali için dava açtı.
Ancak yerel mahkeme şirketi haklı buldu. Dosya Yargıtay'a gitti.
Yargıtay kararında 'Fatura zaten cezalı tarifeden kesilmiş. Bunun üzerinde kayıp-kaçak, dağıtım, perakende satış gibi ilave bedeller yüklenemez. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı' diyerek yerel mahkeme kararını bozdu.

Volkswagen'in genel müdürü istifa etti

Alman otomotiv devi Volkswagen'in sattığı 11 milyon dizel araçta emisyon oranlarını manipüle ettiğinin ortaya çıkmasının ardından şirketin genel müdürü Martin Winterkorn istifa etti.
Winterkorn kamuoyuna açık mektubundan tüm sorumluluğu aldı, ancak yapılan yanlıştan önceden haberdar olmadığını söyledi. Winterkorn, Volkswagen'ın 'taze bir başlangıca ve yeni personele' ihtiyaç duyduğunu açıkladı ve kendisinin 'personel tazeleme' yolunu açtığını belirtti.

Dünya bu sahtekarlığı konuşuyor!

Amerikan Çevre Koruma Dairesi'ne bağlı uzmanlar Volkswagen'in Amerika'da satılan yarım milyon aracında emisyon oranını ölçen sistemini kontrol eden yazılımın, sistemi aracın test sürüşlerinde faaliyete geçirdiğini, ama normal sürüşlerde kapattığını tespit etmişti. Diğer ülkelerde de Volkswagen araçlarda emisyon testi yapılmasına karar verildi.
Asya ülkeleri tüm Alman firmalarının töhmet altında kaldığını, güvenin sarsıldığını ve Alman üretimi tüm araçların kontrolden geçebileceğini belirttiler.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise olayı unutturmak için Almanya sınır kontrollarını başlattı.
Bölücü Terör Örgütü PKK'ya destek veren ve büyük kentlerde çadırlar kurmalarına izin veren Almanlar, Schengen anlaşmasını askıya alarak yeniden sınır kontrollerine başladılar.
Tabii ki bu arada Türklerin 'vizeli' olan pasaportları da nedense kontrolden geçiyor.
Bu da özellikle işveren ve sanayicilerimizin protestolarına neden oluyor.

Evlerin baştacı

Ev tekstil ürünlerinde Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan Menderes Tekstil'in ürünlerini son tüketiciyle buluşturduğu Menderes Store'ların 6.sı İstanbul-Zeytinburnu'nda hizmete girdi.
1000'e yakın ürün çeşidi, kalitesi ve fabrikadan halka satış fiyatlarıyla tercih edilen Menderes Store'un her geçen gün hızla artan müşteri potansiyeliyle yeni yatırımlar yapmaya devam ettiğini belirten Akça Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Göksan, İzmir'de ulaşılan başarıdan sonra üzerine diğer illerdeki faaliyetlerine de hız verdiklerini söyledi.

Sanayide piyap etkisi

Kısa sürede hayata geçirdiği dev fabrika projeleriyle adından söz ettiren Piyap İnşaat Genel Müdürü Şiyar Ertene, 'Konusunda uzmanlaşmış en iyi mimar ve mühendislerle çalışıp yenilikçi, fonksiyonel ve estetik tasarımlarla en iyi projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz' dedi.
Devam eden fabrika inşaatları ile birlikte toplamda 500 bin metrekare kapalı alan sanayi kuruluşunun bulunduğu Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyetlerini yoğunlaştıran Piyap İnşaat, mevcut alanın yaklaşık 260 bin metrekaresinin yüklenici firması konumunda. 

Plastik sanayi Menemen'de yükseliyor

Türkiye'nin ilk ve tek plastik ihtisas organize sanayi bölgesi olma özelliği taşıyan Menemen Plastik İhtisas OSB'de fabrikalar yükselmeye başladı. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen; en yeni tekniklerle donatılmış altyapısı ile plastik sanayinin hizmetine girecek olan MPİOSB' de sanayi tesisleri inşaatlarının yoğun bir şekilde devam ettiğini açıkladı.
Menemen Plastih İhtisas OSB. İzmir Atatürk OSB'ye ve başta Petkim olmak üzere hava, deniz taşımacılığına ve raylı sistemlere, sağlık ve eğitim tesisleri ile işgücü yerleşim birimlerine çok yakın konumu ile sanayicilere rahat bir çalışma ortamı sunacak.
Elektrik, doğalgaz, haberleşme, su ve özellikle bağımsız yangın suyu şebekesi ve diğer tüm altyapılarla donatılmış olan bölgede yoğun yatırım faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor.

GSS'de son gün 30 Eylül Çarşamba

Aliağa Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdürü Bilgin Bilgi, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlularına son gün hatırlatmasında bulundu. GSS borcundan kurtulmak isteyen vatandaşların borçlarını yapılandırmaları için verilen sürenin azaldığını belirten Bilgili, borçluların son müracaat tarihi olan 30 Eylül Çarşamba gününe kadar gelir testine girmeleri gerektiğini söyledi.
30 Eylül 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmayan borçluların GSSleri en yüksek prim borcu üzerinden borçlandırılacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. PPK, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,75 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit bıraktı.
Türkiye'de önümüzdeki 12 ay içinde konut fiyatlarında yükseliş beklentisi 10 puan artışla yüzde 82 oldu. Türkiye bu oran ile konut fiyatı artışlarının en çok beklendiği ülke konumunda.
Yerli yolcu uçağı TRJET'i üretecek fabrikanın yatırımı başlıyor. Temeli kasıma kadar atılması planlanan tesis için Esenboğa'da arazi tahsis edildi
Global Yatırım Holding'in GLYHO iştiraki Global Liman İşletmeleri, M.Demajo Port Ventures'ın (MDPV) tamamını satın almak için bağlayıcı sözleşme imzaladı.
Trabzon'un ve Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından İbrahim Cevahir önceki akşam saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

***

DİP EKSPRES

Sert fiyatlanmalar yaşanabilir

Analist Rıdvan Baştürk, yatırımcıları bayram tatili dönüşünde sert fiyatlanmalar konusunda dikkatli olmaya çağırdı; risklere karşı tahvil ve repoyu önerdi. Baştürk, piyasaların geçtiğimiz hafta çok kritik bir eşiği atlattığını ancak yine de herhangi bir rahatlama söz konusu olmadığını vurguladı.
Rıdvan Baştürk 'Bu hafta yurtiçi piyasalarda bayram tatili etkili olacaktır. Bu nedenden dolayı yurtiçinde işlem hacminin düşük kalmasını bekleyebiliriz. Ancak tatil dönüşü piyasalarda sert fiyatlanmalar yaşanabilir' dedi.
FED'in faizleri sabit bırakmasının ardından küresel bazda ekonomik büyümelere ilişkin endişelerin daha da arttığına dikkat çeken Rıdvan Baştürk şu değerlendirmeyi yaptı:
'Küresel borsalar FED kararlarının ardından sert satıcılı seyretti.
Yurtiçinde ise özellikle son günlerde, önceki haftalara nazaran piyasaları tedirgin eden bir haber akışının olmaması ülke risk primimizde ciddi gerilemeye neden oldu.
Geçtiğimiz hafta başında 300 puan seviyesine yakın seyreden Türkiye CDS primleri kısa bir sürede yaklaşık yüzde 10 oranında düşerek 270 puana geriledi. Tabi bu durum da Türk varlıklarına olan talebi artırdı.'

Terör olayları belirleyici faktör

Ülkemizdeki terör eylemlerinin gündelik olarak azalmasına rağmen her an olumsuz bir haber akışıyla karşılaşabileceğimiz gerçeğini unutmamak gerektiğini ifade eden Rıdvan Baştürk, şöyle devam etti:
'Bu hafta yurtiçi piyasalarda bayram tatili etkili olacaktır. Bu nedenden dolayı yurtiçinde işlem hacminin düşük kalmasını bekleyebiliriz. Ancak tatil dönüşü piyasalarda sert fiyatlanmalar yaşanabilir. Geniş resme bakıldığında 1 Kasım'da yapılacak olan erken seçime adım adım yaklaşıyoruz. Bu da içerideki tansiyonun en azından seçim sonuçlanana kadar düşmemesi anlamına gelebilir.'

Riske karşı tahvil ve repo

ALB Forex Araştırma Analisti Rıdvan Baştürk, bayram sonrası sert fiyatlamalara karşı aynı zamanda seçim öncesi yaklaşık bir aylık süreçte yatırımcılara riskli ortamda şu öneride bulundu: 'Tahvil ve repoya yönelebilir veya elinde döviz olanlar, dövizde kalmaya devam edebilirler. Dolarda 3,07-3,10 bandı ise karların realize edilebileceği aralık olarak görünmektedir. 2,95-2,99 seviyeleri ise kur tarafında alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.'