Hükümetin açıklanmasıyla piyasalar hafta sonu rahat bir nefes aldı; çünkü yeni hükümette ekonomi yönetiminde Ali Babacan ve Mehmet Şimşek yerini korudu.
Ancak haftaya nasıl girileceği konusunda çeşitli görüşler var.

Tek milletvekili

'Mali disiplinden taviz yok' diyerek, 2002'den beri tüm AKP hükümetlerinde görev alan tek milletvekili Ali Babacan yine Başbakan Yardımcısı...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de görevini ve makamını korudu.
Tek değişiklik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda gerçekleşti.
Hayati Yazıcı'nın yerine Nurettin Canikli bakan oldu.


Ne dedi?

Yazıcı, 25 Ocak'ta Rize'de yaptığı konuşmada, 'Bu topraklarda tek devletin yanında hiçbir zaman paralel diye bir yapı söz konusu değil ama devletin yönetim şeması içerisinde bazı kişilerin paralel uygulamalar içerisine girdiklerini söyleyenler var.
Bunlar söylenebilir.
Bunların da bir paralel devlet şeklinde değerlendirilmesinin çok gerçekçi olmadığını düşünüyorum' demişti.

Bir gün sonra!


Yazıcı bir gün sonra ise 'Biz aralık ayının ortalarından itibaren Türkiye'de yaşananları, AK Parti'nin lideri, Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karizmasını çizmeye dönük bir proje olarak görüyoruz.
Bunda şüphe yok.
Paralel yapı anlamında değerlendirme yaparken tabii ki böyle bir şey olmadığı sonucunun çıkarılmasının doğru olmadığının altını çizmek istiyorum' diye konuşmuştu.

Kar iyi!

Babacan'ın görevinde kalmasını son 10 gündür fiyatlayan piyasalarda kar satışları yaşandı.
Ancak 'tedirgin' piyasanın yeni endişesi AKP'de ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı yapan Numan Kurtulmuş'un da kabinede yer alması.
Beklenti ilk bakanlar kurulu toplantısında görevlendirme yapılması ve Babacan'ın yeniden ekonominin dümeninde kararının çıkması.

***


Açık daraldı

Türkiye ekonomisindeki yavaşlama dış ticaret açığına yaradı.
İç talepteki yavaşlama, ithalatın azalmasına neden olurken bu da temmuz ayında dış ticaret açığının yüzde 34.8 azalarak 6,4 milyar dolara gerilemesini sağladı.
Beklenti 7.4 milyar dolardı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre dış ticaret açığı, geçen yıla göre yüzde 34.8 azaldı.
İhracat temmuz ayında yüzde 2.6 artarak 13.4 milyar dolar, ithalat yüzde 13.5 düşüşle 19.86 milyar dolar oldu.

Vergi artışı ve kredi sınırlamaları ile daralan otomotiv pazarında yaşanan ithalat kaybı ile altın ithalatında büyük gerileme, açığın gerilemesindeki en büyük neden oldu.

Otomotiv ithalatı temmuzda yüzde 23.8, altın ithalatı ise yüzde 85 geriledi.

Türkiye'nin en büyük ihracat pazarından Irak'taki kaybı sürerken Avrupa Birliği'ne ihracattaki artış ilaç oldu.
AB'nin ihracattaki payı geçen yıl temmuzdaki yüzde 41.6'dan bu yıl yüzde 45'e çıktı. İhracat da yüzde 11.1 artarak 6 milyar 36 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 361 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 918 milyon dolarla İngiltere, 590 milyon dolarla Irak ve 589 milyon dolarla İtalya takip etti.
İhracatta ikincilikten üçüncülüğü gerileyen Irak'a yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 45.3 azaldı.


Düşüş gösterdi

Irak'ın yanı sıra birçok ülkeye ihracatta kan kaybı sürüyor. Rusya'ya ihracat yüzde 11.9, İran'a yüzde 11.7, Çin'e yüzde 23.5, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 31.2, Azerbaycan'a yüzde 15, Mısır'a yüzde 15.6, İsrail'e yüzde 8.4 ve Suudi Arabistan'a yüzde 4.7 düşüş gösterdi.

Uzmanlar temmuz dış açık verisinin ardından cari açıkta sert düşüş bekliyorlar. Temmuzda cari açığın 1.5 milyar dolar olması öngörülüyor.


***

Altında taksit dönüyor!


Altın satışında taksit uygulaması 4 ay vadeyle sınırlandırılarak yeniden gündeme geldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni bir düzenlemeyle kredi kartıyla taksitli altın satışına getirdiği kısıtlamayı kaldıracak.
BDDK'nın kredi kartıyla taksitli altın alışverişine getirdiği yasak düzenlemesi 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.
Ancak düzenleme sektörden büyük tepki almıştı.

İnternete konuldu

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik hükmü kaldıran Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı, BDDK'nın internet sitesinde kamuoyu görüşüne açıldı.

Taslağın mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik kısıtlama kaldırılacak.
Söz konusu harcamalara en çok 4 ayla sınırlı olmak üzere taksit imkanı getirilecek.

***

Piyango ihalesine onay!

Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan (ÖYK) iki önemli özelleştirme ihalesine onay çıktı.
ÖYK, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunları lisansının 2 milyar 755 milyon dolarla en yüksek teklifi sunan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu'na 10 yıl süreyle verilmesini onayladı.

Söz konusu ortak girişim grubunun yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, şans oyunlarının lisansı, 2 milyar 750 milyon dolarla ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu'na verilecek.
Bu ortak girişim grubunun da yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ihale iptal edilecek.

Buna da onay!


ÖYK, Derince Limanı'nın da işletme hakkının ihalede en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret'e verilmesine onay verdi.
Derince Limanı'nın işletme hakkının devri ihalesinde 543 milyon dolarla en yüksek teklifi Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret vermişti. Söz konusu şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ihale sırasıyla en yüksek teklifi sunan diğer şirketlere yönlendirilebilecek.

***
İki ay uzatıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın girişimleri üzerine toprak analizi süresinin bitiş tarihinin 1 Eylül 2014'den 30 Ekim 2014'e uzatılmasına ilişkin Tarım Bakanlığı tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bayraktar, 'Sorunu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza iletmiş, çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmesini istemiştik.
Bu karar çiftçimizi rahatlattı' dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, mazot ve gübre desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğinin, 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere 3 Haziran 2014'te yayımlandığını anımsattı.
Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğine dikkati çeken Bayraktar, çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını belirtti.
Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını hatırlatan Bayraktar, toprak analizi desteğinin de dekar başına 2,5 lira olarak belirlendiğini kaydetti.

Destek miktarları


Şemsi Bayraktar, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 3,1 lira, gübre destekleme tutarının 4,3 lira, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 4,6 lira, gübre destekleme tutarının 6 lira, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler alanlarında mazot destekleme tutarının 7,5 lira, gübre destekleme tutarının 7,5 lira olacağını hatırlattı.


***

DİP EKSPRES

Geniş kitlelere ulaştırılması için

Zeytin ve zeytinyağına dikkat çekerek kullanımını artırmayı amaçlayan Zeytindostu Derneği'nin, İzmir Fotoğraf Akademisi işbirliğiyle düzenlediği 2. Ulusal Fotoğraf Yarışması'nın başvuruları başladı.
Amatör ve profesyonel herkese açık olan yarışmanın son katılım tarihi 6 Mart 2015 olarak belirlendi.
Zeytindostu Derneği ve İzmir Fotoğraf Akademisi işbirliğiyle gerçekleştirilen 2. Ulusal Fotoğraf Yarışması'yla, zeytin ve zeytinyağının bir kültür hazinesi olduğuna vurgu yapılarak fotoğraf sanatı aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırılması amaçlanıyor.