Hafta başında ülkemiz maalesef çok değerli bir bilim adamını çok genç yaşta yitirdi. Dr. Serkan Saygan; Lisans derecesini 1999 yılında Ege Üniversitesi Uzay Bilimleri Bölümü'nden Astrofizik alanında almıştı. Yüksek Lisans derecesini 2001 yılında NASA Goddard Space Flight Center ortak çalışması ile almış; doktora çalışmalarında da Goddard Space Flight Center High Energy Division ile çalışan Saygan, bu süre içerisinde Tokyo Robodex ile yapay zeka çalışmalarında bulunmuştu. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültelerinde Calculus, Differential Equations, Physics, Solid State Physics, Aviation, dersleri veren Saygan, aynı zamanda Uzay Tıbbı ve Yerçekimsiz ortamlarda kanser hücrelerinin davranışları alanında da çalışmalar yapmaktaydı.
Saygan vefatı öncesinde üye olduğu bir gruba Morgan Freeman'ın bir belgeselini izlediğini ve tavsiye ettiğini belirtmiştir. Belgeselin sonunda Mısır firavunlarının neden bu kadar görkemli piramitler inşa ettiği soruluyordu. Yanıtı bir kimsenin ismi son kez söyleninceye kadar yaşayacağı inancıydı. Bizler de onun dostları ve ondan birçok şey öğrenmiş, aydınlığından faydalanmış kişiler olarak ismini yaşadığımız süre içerisinde anmaya özen göstereceğiz.

Kendisi ile ne zaman sohbet etsek; 'Derin Uzay' isimli Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dernekle ilgili heyecanlarını ve projelerini paylaşırdı. Benim de üye olduğum dernek bugün benim için ondan kalan önemli bir yapıt ve emanet.

Derin uzay; "Bilim ve Teknoloji Laboratuvarları Araştırma ve Geliştirme Derneği" adı ile İzmir'de kurulmuştur. Dernek, bilim ve teknoloji alanında çalışan öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, lisans öğrencileri, kamu ve özel sektörde çalışan bilim ve teknolojiye ilgisi olan kişi ve kurum/kuruluşları bir araya getirerek bilim ve teknolojinin ülke çıkarları doğrultusunda gelişmesini sağlamak, yeni teknolojilerin ülkenin faydası doğrultusunda kullanılmasını sağlamak amacı ile  sağlık bilimleri, fen bilimleri, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarında belirtilen çalışma konuları ve biçimlerine yönelik faaliyetlerde bulunmak amacındadır.

Geleceğin saklı olduğu yer; olarak kendini tanımlayan dernek; ayrıca bilim ve teknolojiye ilgi duyan insanlar ile onların aile bireylerinin sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel dayanışmasına katkıda bulunmak amacıyla, onların sosyal, kültürel, ekonomik ve onursal haklarını arar, korur ve geliştirmeyi hedefliyor. Bilimsel yaklaşımları destekler, bilim insanı yetişmesini özendirir; onların akademik standartlarını yükseltmeye çalışır; entelektüel bilinç ve akademik etik değerlerin yerleşmesi için çalışır; ulusal ve uluslar arası düzeyde yükseköğretim ve lisansüstü eğitimi geliştirici çalışmalar yapar. Bu konularda kamuoyunu aydınlatır; bu şekilde, milletimizin, eğitimli insanlar olarak çağdaş uygarlık düzeyini yakalaması için çaba sarf etmeyi amaçlamaktadır.
Derin Uzay; Bilimi Salt deneyin, sanatı salt yaratıcı imgelemin, felsefeyi de salt ussal düşüncenin bir ürünü olmaktan çıkarıp; bu üçlemenin birlikteliğini tüm bilim dallarında geleceğe taşımak amacıyla kurulmuştur. Bu amacını da renk, din, dil, ırk ayrımı yapmadan merkezine yalnızca insanı alarak gerçekleştirme çabasındadır. Derin Uzay; politika, siyaset ve ideolojiler üstü bir kurumdur. Derin Uzay'da yalnızca bilim, felsefe, teknoloji ve sanat tartışmaya açıktır.

Her zaman bilinmezi çözme gayreti içinde olan Saygan maalesef üretebileceği, aydınlatabileceği çok şeyler varken erken yaşta bilinmeze yolculuğa çıktı. Böylesi değerli bir evlat yetiştirmeyi başarmış ailesine sabırlar diliyorum. Anılarımızda her zaman yer alacak Serkan Hoca, yapıtlarıyla da her zaman yaşayacak.