İlkbahar aylarıyla birlikte çeyiz alışverişi dönemi başladı. Her yıl yaklaşık 800 bin kişinin evlendiği Türkiye'de, bahar ayları, çeyiz alışverişlerinin hareketlendiği dönem olarak biliniyor. TETSİAD, ev tekstili sektöründe, çeyiz alışverişleri ile özellikle iç pazarda önemli bir hareketlilik bekliyor.

Sektörün beklentisi

Türkiye ev tekstili sektörü, iç piyasada, özellikle çeyiz alışverişleri sayesinde, satışların en yoğun olduğu Nisan-Mayıs- Haziran aylarında sektör bileşenlerinin yüzünü güldürmeye hazırlanıyor.
Baharla birlikte yaklaşan evlilik sezonu öncesi çeyizini tamamlamak isteyen çiftler; ev tekstili ürünleri satın almaya hız veriyor.
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), iç pazar hacmi 8 milyar dolar olan Türk ev tekstili sektöründe, bu aylarda önemli bir hareketlenme bekliyor.  Genel anlamda ev tekstili ürünleri satışlarına bakıldığında, iç piyasa tüketiminin minimum yüzde 20'sinin, geleceğe yönelik olarak alınan ve çeyizlere giren ürünlerden oluştuğu görülüyor.

Yatak odaları kapışılıyor

TETSİAD, evlilik hazırlığı aşamasında en çok satın alınan ürünlere bakıldığında yatak odası ürünlerinin ağırlıkta olduğuna dikkat çekiyor. Yorgan, yatak örtüsü, yastık, battaniye ve nevresim takımları, masa örtüsü, sehpa örtüsü ve benzerleri, evlenmeden çeyizimize eklemeye en meyilli olduğumuz ürün grupları.

Aklınızda bulunsun

Yeni evlenecekler, yatak odaları için nevresim seti, yorgan, yastık, yatak örtüsü ihtiyaçlarını karşılarken, bu ürünlerle kombin oluşturacak perde, avize ve dolap üstü örtüleri gibi aksesuarlara da talep gösteriyor. Bu ürünleri banyo ve mutfak gereçlerinden bornoz, havlu setleri, banyo halıları, masa örtüleri, mutfak perdeleri ve mutfak havluları tamamlıyor. TETSİAD'ın açıklamasına göre büyük şehirler de dahil ama ağırlıklı olarak Anadolu'da, metre işi kumaş satın alarak ev tekstili çeyizini kendi hazırlayan kişilerin sayısı eskiye göre her gün azalıyor.

Çeyiz geleneği

'Çeyiz düzmek' geleneği, Anadolu'da yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir gelenek olarak büyük önem taşıyor.  Uzun yıllara yayılan bu gelenek, kız çocukları için küçük yaştan itibaren başlayan bir süreç. Evlenmek için Anadolu'da genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları tercih ediliyor. Bunun sebebi de tarımla uğraşan kesimin, hasat sonrası bu mevsimlerde parasal anlamda rahatlaması olarak görülüyor.
Anadolu'da her çeyizde bulunan işlemeli yatak takımlarına, işlemeli sehpa takımları, koltuk örtüleri, işlemeli yatak örtüleri ve yastıklar eşlik ediyor. Ayrıca, geleneksel Anadolu çeyizleri, evlilik döneminde tüm çevrenin görmesi için uzun bir süre sergileniyor.

Kimler sevindi?


Türkiye'de zeytin ve zeytinyağının üreticiden çıkış toptan fiyatları, bu yıl geçen seneye göre yüzde 50-100 arttı.
Balıkesir Zeytin ve ZeytinyağıTanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci,  yaptığı açıklamada, 2014-2015 döneminin bölge üreticisi bakımından son derece verimli, zeytin çiftçisine ciddi anlamda katkı sağlayan bir sezon olduğunu söyledi.
Bu arada bir acı gerçek daha var:
Türkiye'de 1-2 litrelerde dolaşan tüketim, bu fiyat artışıyla maalesef daha gerilere gitmeye başladı.
Fiyat yüksekliğinden bazı bölgelerde satışla azaldı. Bu arada bugün İzmir'de açılacak Zeytin ve Zeytinyağı fuarna katılacak olan Türkiye'nin Sofralık zeytini'nin yüzde 80'ini karşılayan Akhisar Ticaret Borsası Yönetim KUrulu Başkanı Alper Alhat da, üreticinin sorunlarını dile getirecek.

Yeni görevine başladı

Sigorta sektörünün deneyimli ismi Tahsin Gürdoğan, 13 Nisan 2015 itibariyle Sigortam.net'in İcra Kurulu Başkanlığı ve CEO'luğu görevini üstlendi.
Sigortam.net, 2001 yılında Türkiye'de online ve telefon üzerinden sigorta satış ve karşılaştırma hizmeti sunan ilk şirket olarak kuruldu. İnternet sektörüne odaklanan ve VC özelliğinde olan iLab Holding yatırımı Sigortam.net, Türkiye'de bireysel poliçe satan aracılar arasında birinci şirket olarak hızlı büyümesine devam ediyor. 2 milyondan fazla müşteriye hizmet vermiş olan Sigortam.net'in yeni İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su sektörel deneyimleri ile Tahsin Gürdoğan oldu.

Nilo'ya, Özdilek'e geliyor

Niloya İzmir'de ilk kez Özdilek AVM'de Hayranlarıyla buluşmaya geliyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk  Bayramı dolayısıyla  hazırladığı etkinlik programıyla dikkat çeken Özdilek AVM, TV ekranlarında ilgiyle izlenen ve  çocukların sevgilisi   olan Niloya'yı Özdilek AVM'de çocuklarla buluşturmaya hazırlanıyor.
 İzmir'de ilk kez Özdilek AVM'ye gelecek olan Niloya'nın renkli dünyası 23-24-25-26 Nisan'da çocuklara neşeli ve mutlu saatler yaşatacak.
Her gün yeni şeyler öğrenen, öğrendikçe daha çok merak eden, merak ettikçe de mutlu olan Niloya'nın hikayesi, şarkı ve sahne gösterileriyle Özdilek AVM'de olacak. 
Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte minikler sevdikleri karakter Niloya ile 23-24-25-26 Nisan'da Özdilek AVM'de buluşacak Niloya gösterisi, 13:30/14:30/15:30/16:30 saatlerinde olacak.

Üç büyük şirketimiz

Deloitte, 'Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri 2015' raporunu yayımladı.
Türk markaları Arçelik, Anadolu Efes ve Vestel dünya devleri arasında yerini aldı.
Anadolu Efes aynı zamanda 2008-2013 arasında en hızlı büyüyen tüketici ürünleri firmaları arasında 18. sırada yerini alırken Arçelik ev gereçleri ve mobilya kategorisinde 7. sıraya yerleşti.

Fuarla eş zamanlı

54 yıldır İtalyan modasının mobilya simgesi haline gelen Salone Internazionale del Mobile fuarı, Türk mobilyacılarına da ev sahipliği yapıyor. Fuarla eş zamanlı Milano'da düzenlenen mobilya tasarım haftasında ilk kez Turquality Projesi ile Türk mobilyası tanıtılıyor. Kentin içerisinde yüzlerce mecra Türk mobilyalarının reklamlarıyla donatıldı
İtalyan mobilyacıların 1961 yılında ürünlerini sergilemek üzere başlattıkları Salone Internazionale del Mobile fuarı kısa bir süre içerisinde dünyanın en önemli Mobilya fuarı konumuna ulaştı. Diğer adıyla İ Saloni, günümüz mobilya sektöründe, estetiğin, konforun, yenilikçiliğin, kısacası en güncel trendlerin buluşma noktası olarak görülmektedir. 1961 yılından beri her Nisan ayında gerçekleştirilen ekinliğe uluslararası camiadan büyük ilgi görüyor.

160 ülkeden yaklaşık 360 bin ziyaretçi

Fuar 160 ülkeden yaklaşık 360 bin ziyaretçi her yıl fuarı ziyaret etmektedir. Son yıllarda Türk firmaların katılımcı sıfatıyla boy göstermeye başladığı fuara bu yıl, kalite ve tasarımları ile sektöre öncülük eden, N-Design, Mobi, FY, Metebronz gibi firmalarında yer aldığı yaklaşık 20 Türk firması katılacak ve birçok sektör temsilcisi de ziyaret edecek.
Bu yıl 14 - 19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan fuarla eş zamanlı olarak, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nce Ekonomi Bakanlığı desteği ile yürütülmekte olan Türkiye Mobilyası Dünya Markası Turquality Projesi kapsamında, Türk mobilyası tanıtılıyor.

***

DİP EKSPRES

Öncelik eğitim olmalı

Türk Eğitim Derneği, eğitim sistemini ortak bir felsefe, kuram, model, strateji ve yöntemle dönüştürecek yol haritasını, 20 Nisan 2015 tarihinde düzenleyeceği basın toplantısı ile siyasetin ve kamuoyunun dikkatine sunacak.
Bir sivil toplum kuruluşu tarafından eğitim sistemimizin bütün parametrelerini içeren ve 2015-2022 yıllarını kapsayan bir dönüşüm hedefiyle geliştirilen ilk Ulusal Eğitim Programı Türk Eğitim Derneği tarafından hazırlandı.
TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve TEDMEM Direktörü Prof. Dr. Ziya Selçuk tarafından İstanbul'da açıklanacak Ulusal Eğitim Programı, eğitim alanında ülkemizin on yıllardır devam eden kronik sorunlarına, köklü bir çözüm ve perspektif sunmayı amaçlıyor.
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise basamaklarında gerçekleştirilecek bir dönüşüm programı olan Ulusal Eğitim Programı, 7 Haziran öncesi siyasete 'önceliğiniz eğitim olsun' mesajı verecek.