ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, başkent Washington'da düzenlenen günlük basın toplantısında, PYD sözcüsünün, Kobani'de koalisyonla istihbarat paylaşımları yaptıkları ve hava saldırılarını koordine ettiklerine dair sözleri ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Birçok kişiden istihbarat alıyoruz. Bilgiler alabileceğimiz her yere bakıyoruz. Dolayısıyla evet, bazı istihbarat ve bilgi paylaşımları bulunuyor. Bu her alanda tekrarlayacağınız bir şey değil tabii ki ama bu doğru."

Harf, PYD sözcüsünün, geçen hafta sonu Paris'te ABD ile PYD arasında yapılan ilk görüşme olmadığını  ancak ilk kez açıklanan görüşme açıklamasına yönelik sorularına yanıt vermedi. Marie Harf, ABD'nin Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi'nin yaptığı gibi, Suriye'de de PYD'ye de silah sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soruya da, "Bu konuyu düşündüğümüz ya da göz ardı ettiğimiz gibi bir söyleme girmeyeceğim ama bu hali hazırda yapmakta olduğumuz bir şey değil" yanıtı verdi.

PYD ile ABD'li yetkililer arasında yapılan görüşmenin geçtiğimiz hafta sonu Paris'te yapıldığı söylemlerini yalanlamayan Marie Harf, PYD ile IŞİD'e karşı koordinasyon içinde olmadıklarını, yalnızca direk görüşme başlattıkların belirtti. Harf, Suriye'de Beşar Esad rejimine muhalif olan ve Kobani bölgesinde özerklik ilan eden PYD'ye güvenip- güvenmediklerine yönelik soruyu da "Bu konu güvenmek ya da güvenmemekle ilgili bir durum değil. Bu, IŞİD'i yenilgiye uğratmak isteyen başka kimlerle çalışabileceğimizi görmekle ilgili. Elbette, bir dizi aktörle görüşüyoruz. Ama bir kere görüşme yapmak, koordinasyonda olduğumuz anlamına gelmiyor" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dünkü basın toplantısında, zaman zaman aracılar kullanarak görüştükleri PYD ile, geçen hafta sonu ilk kez direkt görüştüklerini açıklamıştı.