Türkiye, Rusya ve İran dış işleri bakanları, mart ayında Kazakistan’ın Astana kentinde bir araya gelecek. Konuya dair bilgi veren isim, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanav oldu. Görüşmenin ana gündem maddesi Orta Doğu’da yaşananlar olacak. Peki, bu görüşmede Rusya vizesi de gündeme gelir mi? Konuya dair sorularımızı Marina Turizm Rusya Vize Sorumlusu Marina Taşkaya yanıtladı. Taşkaya, “Yakın zamanda Rusya vizesinin kalkması beklenmesin” dedi.

Türkiye uzun zamandır Rusya’dan müjdeli bir haber bekliyor. Rusya vizesinin kaldırılması şeklindeki bu beklenti hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Biz Marina Vize olarak uzun yıllardır Rusya’ya seyahat etmek isteyenlere hizmet veriyoruz. Bu konu, ofisimizde de sıklıkla gündeme geliyor. Hatta “vize ne zaman kalkar” şeklinde görüşlerimizi merak eden konuklarımız da oluyor. Gerçekten vatandaşlarımızda, Rusya vizesinin kalkması şeklinde bir beklenti var. Hatta geçtiğimiz günlerde asılsız bir haber yapılmış ve vizenin kalktığı duyurulmuştu. Biz Marina Vize olarak halkımızı bilgilendirmek istiyoruz, Rusya vize işlemleri devam ediyor. Bugünlerde kaldırılacağına dair bir duyum almadık. Konuya dair bir prosedür değişikliği dahi olmadı.

Rusya vize işlemleri hakkında uzun yıllardır hizmet veren biri olarak, konunun yakın takipçisi olduğunu biliyoruz. Atsana’daki görüşmede vize konusunun gündeme gelmesini bekliyor musunuz?

Açık konuşmak gerekirse, söz konusu görüşmede Rusya vizesinin konuşulacağını düşünmüyoruz. Haberlerden takip ettiğimiz kadarıyla, İsrail’in Suriye’ye hava saldırısının ardından zaten bir gerilim doğmuştu. Orta Doğu’daki kriz sürerken, Rusya ile olan vizenin gündeme gelmesini beklemiyoruz. Yakın zamanda Rusya vizesinin kalkması beklenmesin. Görüşme sonrası yapılacak açıklamayı, tabi bizler de merakla bekliyoruz.

Peki, insanların özellikle Rusya vizesinin kalkmasını istiyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rusya, her yıl hatta her ay, Türkiye’den giden çok sayıda turisti ağırlayan bir ülke haline geldi. Her yıl pek çok vatandaşımıza rehberlik ediyor, vize işlemlerini kolaylıkla yapmalarını sağlıyor ve vatandaşlarımızı Rusya’ya uğurluyoruz. Yani Rusya’nın ülkemizde gördüğü bu ilgiye bizler de tanıklık ediyoruz. Bu denli yoğun talep gören bir ülke olması, “vize işlemleri kalkar mı” beklentisini de haliyle doğuruyor. Ayıca Rusya ile Türkiye arasında ticari anlaşma yapan onlarca firmanın olduğunu ve sıklıkla iki ülke arasında bir iş seyahati trafiğinin bulunduğunu da göz ardı etmemek lazım. Halkımızın böyle bir beklenti içerisine girmesinin gayet normal bir durum olduğunu düşünüyoruz.

Rusya’ya vize almak için neler gerekiyor? Vizenin kaldırılması beklentisinin, istenen belgeler ile ilgisi var mı?

İstenen belgeler aslında fazla sayıda ya da yoğun bir prosedür gerektiren evraklar değil. Elbette öncelikle pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Rusya’da nerede konaklayacağınıza dair bir evrak, Rusya’da geçerli olan bir sağlık sigortası belgesi, uçak bileti ve 2 tane biyometrik fotoğraf talep ediliyor. Bu belgeleri hazırlamak sanıldığı kadar zor değil ve zaten biz de vatandaşlarımıza her aşamada yardımcı oluyor, hizmet veriyoruz. Vizenin kalkması beklentisinin istenen evraklar ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu belgeleri sadece Rusya değil, tüm ülkeler istiyor. Rusya’ya özel bir durum söz konusu olmadığından, vizenin kaldırılması beklentisi ile de bağdaştıramıyoruz.

Ruzya vizesi konusunda vatandaşlar en çok hangi konuda zorlanıyor?

Açıkçası vatandaşlarımız Rusya vizesi alırken zorlanıyor dersek, yanıltıcı olur. Gayet kolay bir şekilde vize alınabiliyor. Sadece Kırım vizesi konusunda akıllar biraz karışabiliyor. Sizin aracılığınız ile vatandaşlarımızı bilgilendirelim. 2014 yılında Kırım, Rusya’ya dahil oldu ve doğal olarak Rusya vizesi kapsamına da alındı. Kırım bölgesine gitmeyi düşünenleri bu konuda bilgilendirerek zaman kaybetmelerini de önlemiş olalım.

Editör: Haber Merkezi