NASA'nın Kepler Teleskopu'yla elde ettiği verileri inceleyen gök bilimciler, gezegenleri tıpkı Güneş Sistemi'ndeki gibi muntazam bir şekilde sıralanmış bir yıldız sistemi keşfetti.

Araştırmaya göre yıldıza en yakın bulunan üç gezegen, yıldızın ekvatoruyla aynı hizada yer alıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmaya katılan Roberto Sanchis Obeda, "Güneş Sistemi'nde, gezegenlerin izlediği yörünge, Güneş'in yönüne paralel. Bu da Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin dönmekte olan bir diskten oluştuğuna işaret ediyor... Yeni keşfettiğimiz yıldız sisteminde de aynı durumun geçerli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kepler-30 adı verilen ve geometrik olarak Güneş Sistemi'ne çok benzeyen yıldız sistemi, Güneş benzeri yıldızları tespit etmek için yürütülen araştırmada keşfedildi. Araştırma kapsamında Kepler, 150 bin yıldızı analiz ediyor.

"TESADÜF DEĞİL"

Kepler-30, Dünya'dan 10 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Sistemin yıldızı, neredeyse Güneş ile aynı büyüklükte ve dikey bir eksenin etrafında dönüyor. MIT'de fizik profesörü olan Josh Winn, "Bana kalırsa yıldızının izlediği yön, gezegenlerinin yörünge hareketiyle aynı olan bir sistem bulmak büyük bir tesadüf değil" dedi.

Nature dergisinde yer alan araştırma hakkında yorumda bulunan Cornell Üniversitesi'nden James Lloyd, "Evrende yaşamın ne kadar yaygın olduğunu anlayabilmek için, düzenli sistemlerin de ne kadar yaygın olduğunu anlamamız gerekiyor... Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri inceleyerek bu soruya daha iyi cevaplar bulabiliriz" dedi.