ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül 2001 saldırılarının yıldönümüne denk gelen açıklamasında IŞİD'e yapılacak müdahaleyi açıkladı.

IŞİD'i önce zayıflatıp sonra tamamen yok edeceğiz diyen Obama, stratejilerini açıkladı.

Obama şunları söyledi:

"IŞİD, İslami değil. Hiçbir din, masumların öldürülmesini affetmez. Ve IŞİD’in kurbanlarının büyük çoğunluğu Müslüman. IŞİD kesinlikle bir devlet de değil. Eskiden El Kaide’nin Irak’taki uzantısıydı ve Irak-Suriye sınırının her iki tarafında toprak kazanmak için mezhep çatışması ve Suriye’deki iç savaştan yararlandı. Ne herhangi bir hükümet ne de buyruğu altındaki halk tarafından tanınıyor. IŞİD bir terörist örgüttür, bu kadar net ve basit."

IŞİD liderinin Amerika ve müttefeklirini tehdit ettiğini belirten Obama, "Geçen ay IŞİD’in ilerlemesinin durdurulması için ordumuza harekete geçme emir verdim. O günden beri Irak’ta 150’den fazla başarılı hava saldırısı gerçekleştirdik."dedi.

Obama 4 aşamalı planlarını da şöyle anlattı

1- İlk olarak teröristlere karşı sistematik bir hava saldırısı operasyonu yürüteceğiz. Irak Hükümeti ile çalışarak, kendi halkımızı koruma ve insani yardım misyonunu genişleteceğiz ve Irak güçleri saldırıya geçtikçe IŞİD hedeflerini vuracağız. Dahası, ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa vuracağız. Bu demektir ki, Irak’ta olduğu gibi Suriye’deki IŞİD’e karşı da harekete geçilmesi konusunda tereddüt etmeyeceğim.

2- İkincisi, sahada bu teröristlerle savaşan güçlere desteğimizi artıracağız.

3- Üçüncüsü, IŞİD saldırılarını önlemek için üst düzey terörle mücadele kapasitemizden yararlanmaya devam edeceğiz. Ortaklarımızla çalışarak, para kaynaklarını kesme çabalarımızı iki katına çıkaracağız, istihbaratımızı kuvvetlendireceğiz, savunmamızı güçlendireceğiz, sapkın ideolojilerine karşı koyacağız ve Ortadoğu’ya ve Ortadoğu’dan dışarıya yabancı savaşçı akışını durduracağız.

4- Dördüncüsü, bu terörist örgüt tarafından yerlerinden edilen masum sivillere insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Buna hem Sünni ve büyük risk altındaki Şii Müslümanlar hem de on binlerce Hıristiyan ve diğer azınlıklar dahil.
Editör: Haber Merkezi