Sebahat Çakıcı-Dünya çapında gerginlik hiç bitmediği için altının hep sıcak tutulduğunu belirten Kemeraltı kuyumcularından M. Ali Eğrikülah, 'Bence şu an altın fiyatlarında düşüş yok. Savaş söz konusu olunca altında hassas bir denge var . Altının yukarı çıkması daha olasılıklı. Bence altın daha da yukarı çıkacak. Hindistan'da düğün mevsimi başlıyor. Orada düğün mevsimi 6 ay sürer. Hindistan da altına düşkün olduğu için altını çekiyor. Genellikle yaz aylarında altın çekilince arz ve talep dengesi bozuluyor. Arz ve talep dengesinin bozulmasından dolayı altın yukarı çıkıyor. Şu an bizim Ramazan dolayısıyla işlerimizde bir gerileme var. Bu geçici bir süreç. Ramazan'dan önce satışlarımız iyi gidiyordu.Tahminime göre altın bayrama bir hafta kala yine hareketlenir. Bu durum da birkaç ay sürer. Ramazan'dan sonra bizim de düğünlerimiz başlayacak. İşlerimizin daha iyiye gideceğini umuyorum. Ben altının gözünün yukarıda olduğunu görüyorum. Altın Amerikan Borsası'nın elinde. Ülkemizde ve Ortadoğu'da gerginlik hiç bitmiyor. Bitmediği için de altın hep sıcak tutuluyor. Altın geri gitmez ama ileri gitme olanağı var. Ben şu an altına yatırımı tavsiye ediyorum' diye konuştu.

İsa Ersoy: İnsanlarımız alyansı zor alıyor, düğünü geçiştiriyor

İnsanlarımızın altına yatırım yaparken sürekli yanlış yaptığını vurgulayan  Kemeraltı kuyumcularından İsa Ersoy, 'Altında düşüş 2010 yılından itibaren başladı. Gramı 78 TL'ye kadar düştü ama şu anda altın tekrar yükselişe geçti. Siyasi karışıklıklar ve yurtdışındaki karışıklıklardan dolayı altının yükselişinin devam edeceği düşünülüyor. Bizde şu anda Cumhuriyet Altını 615 TL. Çeyrek Altın ise 152 lira. Bizim insanlarımız altın düşerken pek almaz, yükseldikten sonra alırlar ve ondan sonra da ağlamaya başlarlar. Biz satışlarımızdan yeteri kadar memnun değiliz. Bizim işlerde büyük iniş ve çıkışlar olduğu zaman hareket olur. Şu anda insanlar alyansı zor alıyor. İnsanlar bir alyans anca alıyor ve düğünü geçiştiriyorlar' dedi.

Nihat Ahlat: Bana göre altın dışındaki her şey kağıt parçası

Dolar yükseldiği zaman ihracatçıların  avantajlı çıktığını vurgulayan İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Ahlat , 'Türkiye çapında  altın ihracatımız iyi. Amerika, Avrupa ve Arap Ülkeleri'ne ihracatımız yoğunlukta. Bizim insanlarımızda para yok. Bir de hükümetimiz sanki biz  tefeciymişiz, üçkağıtçıymışız gibi kredi kartlarını yasakladı. Bizi cezalandırdı. Bundan da son derece muzdarip olduk. Bu işlerimizi % 50 oranında etkileyen bir olaydı. Allaha çok şükür ki boğazımıza yetecek kadar para kazanıyoruz. Yoksa altından istediğimiz geliri elde edemiyoruz. Şu an büyük şirketlerin dışında  hiçbir kuyumcunun satışlardan memnun olduğunu sanmıyorum. Biz standart borsa fiyatlarına göre altın fiyatlarımızı ayarlıyoruz. Şu an Cumhuriyet Altını 605-615 TL arasında. Çeyrek Altın ise 150-155 TL arasında. Dünyadaki karışıklıklardan dolayı altın şu anda yükselişte. Ortadoğu'da her gün binlerce insan ölüyor, her tarafta savaş var. Allah daha kötülerinden korusun. Böyle giderse altın çok korkunç yerlere gider. Bence fiziki olarak gerçek olan tek şey altındır. Altın dışındakiler benim gözümde kağıt parçası.Bana  banka, para ve doların bir gün sonu gelecek gibi geliyor. Halkımızın alım gücü belli. Asgari ücretler belli. Kredi kartları yasaklandı. Bu iş nasıl olacak?' diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi