Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını açıkladı, milyonlarca asgari ücretli ise bu haberle hayal kırıklığına uğradı. Açlık sınırının altında maaş alan asgari ücretlilerin geleceği belirsizliğe gömülürken, bazı şirketlerin ise köprüyü geçtiği bildirildi.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM'de yaptığı açıklamada, iktidarın milyonlarca emekliyi ve asgari ücretliyi görmezden gelirken, birkaç yandaş firmanın alacakları için bütçe ayırdığını dile getirdi.

Yap-İşlet-Devret projeleri olarak hayata geçirilen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü ve Avrasya Tüneli için hazine tarafından yıllık araç garantisi verildiği belirtildi. Ancak, işletmeci firmaların talepleri doğrultusunda geçiş ücretlerine kur farkı eklenmesiyle, milletin cebinden milyarlarca lira çıktığı ifade edildi.

Polat, yapılan düzenlemenin, hazinenin kasasından milyarlarca liranın şirketlere ödendiğini belirtirken, garanti edilen araç sayılarının karşılanmadığını ve sözleşme geçiş ücreti ile uygulanan geçiş ücreti arasında üç kat fark olduğunu vurguladı. Ayrıca, kur farkı uygulamasıyla şirketlere ek bir avantaj sağlandığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl firmalara yapılan garanti ödeme tutarının 56 milyarı aştığını ifade eden Polat, şirketlerle yapılan anlaşmalar sonucunda getirilen yılda dört defa kur farkı bedelinin 2023 yılında 15 milyarı bulduğunu aktardı.

Çanakkale Köprüsü için 2 yılda 32 milyon 850 bin araç garantisinin 5 milyon 600 binde kaldığını belirten Polat, bu durumun 85 milyon vatandaşa zarar verdiğini dile getirdi.

Aynı tür yakıtlarda fiyat farkı olmayacak | EPDK'dan yeni düzenleme Aynı tür yakıtlarda fiyat farkı olmayacak | EPDK'dan yeni düzenleme

Editör: Haber Ekspres