Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yaptığı açıklamada, operatörlerin 12 Mayıs'a kadar uyarı tonu konusunda abonelerin taleplerini almak zorunda olduğunu ifade etti.

Numara taşınabilirliği düzenlemesiyle abonelerin numarasını değiştirmeden istediği operatörden hizmet alabilmesine imkan sağlandığına dikkati çeken Bilgin, numara taşıma uygulamasının başladığı 2008'den bugüne kadar 82 milyona yakın numara taşıma işleminin gerçekleştiğini belirtti.

Bilgin, bu rakamların vatandaşların uygulamadan memnun olduğunu gösterdiğini ifade etti

"Uyarı tonu artık isteğe bağlı olacak"

Numarasını taşıyan tüketicilerin mağdur olmaması için "uyarı tonu" verilmesi uygulamasının getirildiğini anımsatan Bilgin, "Ancak, operatörler tarafından uygulamaya konulan 'her yöne' tarifelerin devreye girmesi ve bu tür tarifelerin operatörlerce yoğunlukla kullanılmasıyla her yöne eşit ücretlendirilen abonelere uyarı tonu dinletilmesinin tüketiciyi koruma işlevinin ortadan kalkması nedeniyle uyarı tonuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

BTK'nın bunun üzerine yeni bir düzenleme yaptığını belirten Bilgin, yeni düzenlemeye göre 16 Mayıs'tan itibaren istemeyen abonelere uyarı tonu verilmeyeceğini kaydetti.

1 Ocak 2016'dan itibaren ise uyarı tonunun sadece isteyen abonelere verileceğini ifade eden Bilgin, sabit numara taşınabilirliğinde ise her yöne tarifelerin yaygın olmaması nedeniyle eski uygulamanın devam edeceğini bildirdi.

"Operatörler izin isteyecek"

Bakan Bilgin, BTK’nın aldığı karar doğrultusunda mobil operatörlerin 12 Mayıs'a kadar uyarı tonu konusunda abonelerin tercihlerini sorma zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, uygulamanın detaylarını şöyle anlattı:

"Mobil operatörler tarafından gönderilecek SMS ile abonelerin bu konudaki tercihleri sorulacak. Söz konusu SMS’i yanıtlamak ücretsiz olacak ve abone tarafından verilecek cevaba istinaden uyarı tonu verilip verilmeyeceği belirlenecek. SMS’e cevap vermeyenlere ise ikinci bir SMS daha gönderilecek bu SMS’e de cevap vermeyenlere 1 Ocak 2016'ya kadar uyarı tonu verilecek, bu tarihten sonra ise verilmeyecek. Uyarı tonu konusundaki tercihler herhangi bir anda işletmeciye SMS, internet ve çağrı merkezi kanalıyla veya bayi aracılığıyla da bildirilebilecek. İşletmecilerin abonelerin uyarı tonu konusundaki tercihlerini etkileyebilecek nitelikte zorlaştırıcı, kısıtlayıcı veya teşvik edici uygulamalar gerçekleştiremeyeceklerini de hatırlatmak isterim."