Mehmet Akif Çakmak- İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları'nın katkıları ile gerçekleştirilen 2012/2013 sezonu Ege Bölgesi çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmini, İTB Meclis Salonu'nda açıklandı. Çekirdeksiz kuru üzümde Ekonomi Bakanlığı tarafından Destek Fiyat İstikrar Fonu'ndan üreticiye verilen 55 doların bu sezon verilmeyeceğinin açıklandığını belirten Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, desteğin verilmemesi halinde üreticinin perişan olacağını belirterek, üreticinin üzümleri yola dökerek eylem yapabileceğini söyledi.

Hava şartlarının normal seyretmesi halinde 286 bin 575 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın Ağustos ayı içerisinde başlayacağının tahmin edildiği ifade edildi. Rekolte tahminini açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, üretim miktarının bir önceki sezonun tahminine göre yaklaşık yüzde 6.6 oranında artacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Bütçe olmaması endişelendiriyor


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Mersin'de Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı ihracat primlerinin bu yıl verilmeyeceğini açıkladığını belirten Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür ise, "Yaş üzüm ihracatında bu desteğin sürmesini istiyoruz. Aksi durumda yaş üzüm ihracatıyla birlikte ürünün fiyatı da düşer. 55 dolarlık DFİF kaynaklı destek primi ihracatçı için önemli bir rakam. Bu konuda çalışma yaparak hükümet nezdinde girişimlerde bulunacağız. Böyle bir ödeneğin olaması üzüm ihracatçılarını endişelendiriyor. Üzüm üreticisi eylem yapabilir" dedi.

Yüzde 6.6 oranında artış bekliyoruz


Tahmini rekoltenin 2012/2013 sezonunda 849 bin 715 dekar bağ sahasında havaların normal devam etmesi ile birlikte 286 bin 575 ton olacağını düşündüklerini belirten İlhan Zincircioğlu, "Hasadın Ağustos ayında başlayacağını düşünüyoruz. Buna göre bir önceki sezonun tahminine oranla yüzde 6.6 artacağını düşünüyoruz. Geçen yıl rekolteyi 269 bin ton olarak tahmin etmiştik. Sezonun bitmesine bir ay kala rekolteyi izlediğimiz borsalar müstahsil tescil miktarı 245 bin ton seviyelerine ulaşmış bulunmaktadır. Gerçekleşen rekoltenin sezon sonunda tahminimizden yüzde 5 civarında daha az olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Tarihte ilk kez 2 doların üstüne çıktı


4 Ağustos tarihi itibari ile 201 bin ton karşılığında 484 milyon dolar kuru üzüm ihracatı gerçekleştirdiklerini dile getiren Zincircioğlu, ihraç fiyatlarında tonu 2410 dolara yükseldiğini gördüklerini söyleyerek, "İç piyasa dahil edildiğinde kuru üzümün yarım milyar doların üzerinde bir piyasa değerine ulaştığını söyleyebiliriz. Kuru üzüm fiyatı son dönemde tarihte ilk kez 2 doların üzerine çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi