Aykut Polatlı-İzmir Ticaret Odası Ağustos ayı meclis toplantısına Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil katıldı. Meclis toplantısı açılış konuşmasını gerçekletiren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir uçuşlarının az olması nedeniyle Kotil'e sitemde bulundu. Demirtaş , 'Türk Hava Yolları ile 110 ülkede 230 nokta ulaşılabilir durumda. THY'nin başarıları saymakla bitiremeyiz. Son beş yıldır Avrupa'nın en iyi havayolu. THY şimdiye kadar Dünyayı uçurdunuz ama İzmir'i uçurmuyorsunuz. Şu anda İzmir'den dış hatlarda 27 ülkeye 74 destinasyon ve 54 havayolu, iç hatlarda ise 20 destinasyon ve 7 havayolu uçuyor. Ama ne yazık ki THY'nin İzmir'den hiçbir dış hat uçuşu yok. Galiba sadece yaz aylarında Almanya'nın bazı kentlerine uçuşlar oluyor. İç hatta ise sadece İstanbul uçuşları var' dedi.
 
Direkt uçuşlar olmazsa bu iş olmaz

Kotil'den istekte bulunan Demirtaş, 'Ülkemizin gururu, bayrak taşıyıcı havayolu şirketimizin İzmir'den hiçbir dış uçuş yapmamasını, sadece İstanbul'a uçmasını kabul edemiyoruz' dedi.
İzmir'de büyük bir potansiyelin de yattığını vurgulayan Demirtaş, 'İnanın ki İzmir'de potansiyel var. Ben yıllar önce bu potansiyeli gördüğüm ve inandığım için İzmir Havayolları, İZair'i kurdum. O tarihte sadece Ankara ve İstanbul'a uçan İzmir, bugün biraz önce bilgisini verdiğim yerlere uçuyor. İZair kurulurken de bana İzmir merkezli bir şirket çalışmaz denilmişti. Ama İZair'in açtığı yoldan diğer havayolları şirketleri geldi ve bugün İzmir daha ulaşılabilir bir kent oldu. THY desteği ile İzmir bir dünya kenti olacak. Daha çok yatırımcı gelecek, kruvaziyer, kongre, sağlık gibi turizmin her çeşidi gelişecek. Ama direkt uçuşlar olmazsa bu olmaz. Özetle biz, İzmir'in Türkiye'nin 2. Hub Merkezi olmasını istiyoruz' diye konuştu.
 
Suriye'nin 15. kenti olduk

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş  İzmir'de artan Suriyeli sayısı hakkında da açıklamalarda bulundu. Suriye'den göç dalgası başladığında ilk başta İzmir'e bir yansımasının olmadığını kaydeden Demirtaş, 'Ama ben bu kürsüden 'Mutlaka İzmir'e de gelecekler; tedbirli olmalıyız' dedim. Ne yazık ki haklı çıktım. İzmir'de birden bire büyük bir göç dalgası ile karşı karşıya kaldık. Basmane, Suriye'in 15'inci kenti oldu. Gecekondu yaparak İzmir'e yerleşenlerden kimsenin haberi yok. Ekonomiye katkısı olduğu söyleniyor ama İzmir bu yükü kaldırmaz' dedi

Siftah yapılmıyor

Dövizdeki yükseliş nedeniyle ticaretin oldukça azaldığını belirten Demirtaş, 'Piyasalarda siftah yapmadan dükkan kapatan üyelerimiz var. Bu süreçte dikkatli olmalıyız. Çünkü tahsilat sorunuyla birlikte karşılıksız çek, protestolu senet miktarı da artacaktır' ifadelerini kullandı.
Turizmdeki düşüşe de değinen Demirtaş şunları söyledi: 'Erken rezervasyon ile gelen turistler çoğunlukta olduğundan bu sene rakamlarda belirgin bir düşüş yok. Ancak birçok ülke vatandaşlarına Türkiye'de sınır bölgelerine gitmeyin uyarısında bulundu. Tedirginlik devam ederse sonraki yıllarda rezervasyonlar başka ülkelere kayabilir.'

Nisan'ı bekleyin

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, 2016'nın Nisan ayında İzmir'in yeni aktarma merkezleri arasında yer alacağını söyledi. Kotil, Ekrem Demirtaş'ın konuşmasına cevaben de 'Sayın başkanım size söz veriyorum, İzmir'i bağlayacağız' dedi. Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Sun Ekspres bizim alt şirketimiz biliyorsunuz. Avrupa'ya uçuyor. Onu tamamlatıcı seferler koymak istiyoruz biz buraya. İzmir tabi yurtdışından çok yolcu alıyor şu anda. Avrupa'dan da birçok havayolu da uçuyor. İzmir'de büyük bir potansiyel var bunun farkındayız. Biz İzmir için gerçekten çok ciddi çalışıyoruz. Biz şirket olarak projeler yapıyoruz. İstanbul'a hub yapalım diyorduk; bitirdik onları. Şimdi sıra İzmir'e geldi' diye konuştu.
Kotil ilk etapta İzmir'den Almanya, Fransa ve İtalya'ya direkt uçuşların başlayacağını açıkladı.
Editör: Haber Merkezi