Türkiye'de ekonominin en küçük yapı taşını oluşturan esnaf, piyasalardaki durgunluk yüzünden zor günler yaşıyor. İç ve dış faktörlerin etkisiyle ülke ekonomisinde yaşanan daralmaya, son darbe girişiminin de olumsuz etkisi eklenince esnaf iş yapamaz hale geldi. Hükümetin açıkladığı vergi borçlarında yapılandırmaya gidilmesi kararı sevindirse de, esnaf daha destekleyici ve koruyucu önlemlerin alınmasını istiyor.
Esnafın derdinin büyük olduğunu ve piyasalardaki durgunluktan dolayı ticaretin yürümediğini belirten İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Metin Aztekin, 'Türkiye'de bankalar esnafın üzerinde hegemonya kurdu. Onlar da bu fırsatı acımasızca kullanıyor. Eskiden bankalar esnafın halinden anlardı ama şu an bu bankaların yüzde 95'i yabancıların elinde. Bankalar kanalıyla finansa ulaşmak zorlaştı. Bankalar kendilerini geriye çektikleri için ekonomi tıkandı. Şu an tam tıkanık ekonomide birçok firma iflas ediyor, batıyor ve kaçıyor. Ticaret dönmüyor. Çok ciddi sıkıntı var. Yapılan darbe girişimi de herkesi etkiledi, son darbeyi vurdu. Bu girişim piyasalarda tabuta son çiviyi çaktı' diye konuştu.

İşsizlik artar

Hangi sektörden olursa olsun, tüm esnafın aynı dertlerden mustarip olduğunu dile getiren Aztekin, sözlerini şöyle sürdürdü: Bütün esnaf arkadaşlar piyasaların ve işlerin bittiğini söylüyor. Ekonomi uzmanlarının önlem alması gerekiyor. Yoksa işler böyle yürümeyecek ve daha da zorlaşacak. Hatta işsizlik alır başını gider. Tanıdığım birçok firma, yüzde 10-20 arası işçi çıkardı. Ekonomideki bu daralmanın etkisini de direkt istihdama olumsuz yansıdığını görüyoruz.

Vergi barışı yeterli olmaz

Ekonomiyi bilen uzmanların piyasaları yeniden nasıl canlandıracaklarını bilmeleri gerektiğini dile getiren Aztekin, 'Şu anda çok karamsar bir tablo var. Sürekli İzmir Ticaret Odası'yla ve ilgili yerlerle de temas halindeyiz. Konuyla ilgili de taleplerde bulunuyoruz. Bu talepler sonrasında da ilk iş olarak vergi barışı ile başladılar. Vergi barışı belki bir şeyleri canlandırabilir ama yeterli değil. Daha destekleyici önlemler almak gerekiyor. Hükümetin borçlarla ilgili yapılandırma kararını açıklaması esnafa bir müjde oldu ve alınan bu kararın ekonomiyi canlandırması bekleniyor. Yapılandırma sayesinde, esnafın uzun süredir şikayetçi olduğu ve büyük bir maddi külfet getiren SGK ve vergi borçlarında peşin ödemede ekstra indirim yapılacak. Yapılandırılan borcu peşin ödeyen esnaf için faizin yarısı silinecek. Borcunu peşin ödeyemeyenler için de 18 ay vade yapılacak' dedi. Ekonomideki görüntüsüne baktığımızda çok karamsar bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Aztekin, hükümetin daha destekleyici önlemler almak zorunda olduğunu dile getirdi.
Editör: Haber Merkezi